Ramt af svamp? Sådan kan du behandle det Se relaterede produkter

Ramt af svamp? Sådan kan du behandle det

Svampeinfektion er lidt et tabu, som vi ikke vil have og helst ikke taler om. Men faktisk er lidelsen mere almindelig, end du måske lige forestiller dig. Det vigtigste er at reagere og kontakte din læge, hvis du mistænker, at du har fået svamp.

Din hud er levende. Det lyder måske ikke så lækkert, men faktisk har vi alle sammen små mikroskopiske svampe på huden og slimhinderne. De er med til at holde kroppen i balance.

Nogle gange sker det, at svampene formerer sig så meget, at der opstår en infektion. Det sker ofte i hudfolder, behårede områder, skeden, lysken, under brysterne, på fødderne og mellem tæerne. Altså fugtige og varme steder på kroppen, som giver de perfekte betingelser for vækst for svampene. Hos små børn kan der også opstå svamp i bleområdet.

Symptomerne på en svampeinfektion kan være rødlige, skællende og kløende pletter eller plamager. Men det afhænger af, hvilken type svampeinfektion du er ramt af, og hvor på kroppen den har angrebet.

Der findes nemlig mange forskellige former for svampeinfektioner, som kan inddeles i to grupper: Dermofytter, som kan give infektioner i både hud, hår og negle. Det er den form, du sikkert kender fra fodsvamp, neglesvamp, ringorm og svampeinfektion i hovedbunden. Den anden type er gærsvampe, som findes naturligt på huden. Infektionen opstår typisk i hudfolder, under brysterne, i lysken og på kønsdelene.

 

Behandling af svamp er vigtigt

Nogle svampeinfektioner kan smitte både dig selv og andre. Derfor er det vigtigt at starte den korrekte behandling, så snart du opdager infektionen. Start først med at kontakte din læge, som kan konstatere, om det er svamp, der er tale om, og hvilken type du er angrebet af. Svampeinfektioner kan nemlig nemt forveksles med andre hudsygdomme.

En svampeinfektion på huden kan i de fleste ukomplicerede tilfælde behandles lokalt med en creme som fås i håndkøb på apoteket. Hyppighed af påsmøring og varighed af behandlingen afhænger af det enkelte præparat. Ved mere udbredte svampeinfektioner eller ved svamp i negle kan det blive nødvendigt at lægen udskriver recept på creme, shampoo eller tabletter.

Er du ramt af fodsvamp, er der flere ting du bør gøre for at komme svampen til livs og undgå at smitte andre. Læs mere her.

 

Spørg om behandling af svamp på apoteket

Det er vigtigt, at svampen behandles korrekt. Din læge vil typisk informere dig om, hvordan du skal gøre. Men er du i tvivl, er det altid en god idé at spørge på apoteket. Personalet kan både hjælpe med at guide dig til at bruge receptmedicinen korrekt og fortælle, hvad du kan gøre for at undgå, at svampen udvikler sig eller smitter andre.

 

Kilder: apoteket.dk og sundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen