Se relaterede produkter

Kom fodsvampen i forkøbet

Vinterens vekselvirkning mellem våde sko og varme stuer er de perfekte omstændigheder for fodsvamp. Selvom fodsvampen er ufarlig og en af de mest almindelige former for svamp i huden, er det vigtigt at komme den til livs. Vi har samlet 5 gode råd til dig, der vil forebygge eller bekæmpe fodsvamp. 

Du tænker måske “ad!”, når du hører ordet svamp. Men faktisk har alle mennesker uskadelige svampe på huden. Problemet opstår, når der går infektion i de naturlige hudsvampe – for eksempel som følge af et fugtigt og lukket miljø omkring huden. Det er der fodsvamp opstår. Symptomerne er oftest kløe og skællende udslæt, rødme og dannelse af væskefyldte blærer og rifter i huden på fødderne. “Athlete’s foot”, kaldes svampen på engelsk, fordi den ofte optræder for unge og voksne, der dyrker motion.  

Hvordan undgår man fodsvamp? 

  1. Hold fødderne tørre

For at undgå fodsvamp, er det vigtigt at holde fødderne tørre. Undgå at gå i fugtige eller våde sko og tør dine fødder grundigt efter bad. Fugtige fødder, hvis du for eksempel har tendens til fodsved, kan også modvirkes med fodspray med antiperspirant eller talkum.  

 

  1. Sokker og sko skal vælges med omhu 

Huden på dine fødder skal kunne ånde. Derfor bør du vælge dine sko og sokker med omhu. Prioriter også sko og støvler af læder frem for kunstmaterialer og gå i sandaler så meget som muligt. For at undgå fodsvamp om vinteren er det vigtigt, at du vælger åndbare strømper i enten bomuld eller uld. Du bør desuden vaske dine strømper ved 60 grader. Ellers dør hudsvampen ikke, men bliver hængende i stoffet.  

 

  1. Skift dit fodtøj og dine strømper regelmæssigt

Det er vigtigt, at du skifter strømper, så snart de bliver våde. Det samme gælder for sko. Skift gerne mellem forskellige sko til daglig. Har du gået meget i de samme sko og tidligere haft problemer med fodsvamp, vil det være fornuftigt at smide dem ud og købe nye. Så er du helt sikker på, at der ikke sidder bakterier i skoen, eller at det ikke er klimaet i skoen, der fremprovokerer fodsvamp. 

 

  1. Undgå smitteoverflader

Fodsvamp smitter via meget små hudskæl, som vores hud frigiver ved berøring. Våde gulve, idrætshaller og omklædningsrum er steder, hvor du kan være særligt udsat for smitte. Undgå berøring med overfladerne ved at bruge badesandaler i omklædningsrum og andre offentlige steder. Hav rene og egne håndklæder med vasket ved minimum 60 grader. Når du tørrer fødderne med dit håndklæde, bør du gøre det som det sidste eller bruge et separat håndklæde til fødderne, så føddernes skæl ikke har været i kontakt med andre steder på din krop.   

 

  1. Creme, piller og luft mod fodsvamp

Er uheldet ude, er behandlingen af fodsvamp forskellig. Nogle gange forsvinder fodsvampen af sig selv, hvis man sørger for at give foden luft og tage forholdsregler. Ofte behandles fodsvamp med svampedræbende creme, der kan købes hos din apoteker. Se forskellige behandlingsprodukter mod fodsvamp her.  

 

Kilder:  

magasinethelse.dkSundhed.dk , Netdoktor.dk 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen