Lider du af mundtørhed? Se relaterede produkter

 

 

Lider du af mundtørhed?

Man skønner, at omkring 20 % af befolkningen har problemer med mundtørhed. Problemet stiger med alderen, så hele 40 % af personer over 70 år har problemer. Mundtørhed skyldes oftest sygdomme og medicin og volder især problemer for din tandsundhed.

Mundtørhed ses ofte hos personer, der lider af Sjögrens syndrom, diabetes og hos personer der får kemoterapi eller er i strålebehandling. Problemet kan også skyldes, at slimhinden i munden gennem årene har været angrebet af infektioner, der har skadet spytsekretionen.

Oftest skyldes mundtørhed dog medicinindtag. En lang række lægemidler har desværre den bivirkning, at de giver mundtørhed. Det kan for eksempel være midler, der virker vanddrivende, antidepressive, blodtrykssænkende eller beroligende. Det kan også være medicin mod Parkinsons sygdom. Får du flere forskellige lægemidler, så øger det risikoen for mundtørhed. Da brugen af lægemidler som regel stiger med alderen, kan det være en af forklaringerne på, at mange ældre lider af mundtørhed.

Du bør tale med din læge om eventuelle ændringer i din medicin, hvis du har store problemer med mundtørhed.

Spyttets vigtige rolle

Spyttet i munden har mange vigtige funktioner. Det er afgørende for, at du kan smage, da spyttet er med til at opløse smagsstofferne i din mad. Fordøjelsen af madvarerne starter allerede i munden, hvor enzymer i spyttet starter nedbrydelsen. Spyttet virker også som et smøremiddel, når maden skal tygges, og når du synker og taler. Det har desuden en beskyttende effekt på mundens slimhinde. Det virker også antibakterielt og regulerer syre-basebalancen i munden.

Hvis du lider af nedsat spytsekretion, vil du opleve problemer med huller i tænderne, da spyt beskytter tænderne mod bakterier. Du kan også få smerter ved tale, og når du tygger din mad. En konsekvens af mundtørhed er også dårlig ånde på grund af plak, der hober sig op i munden. Tandkødet og slimhinden i munden rammes oftere af sygdomme som eksempelvis svamp, hvis du lider af mundtørhed. Det kan også besværliggøre brugen af protese. Din tandlæge kan konstatere, om du har en nedsat eller manglende spytsekretion. Tandlægen kan også give dig vejledning om kost og mundhygiejne.

Det kan du selv gøre

For at holde tænderne fri for huller er det vigtigt, at du har en god mundhygiejne. Børst tænder med fluorholdigt tandpasta flere gange dagligt - gerne både før og efter hvert måltid. Det er vigtigt, at du anvender tandstikker og tandtråd. Du bør undgå sukkerholdige produkter som bolsjer, slik, sukkerholdige drikke og sukkerholdigt tyggegummi. Du må derimod gerne tygge sukkerfrit tyggegummi eller sutte på sukkerfri tabletter.

Selv personer med en meget nedsat spytsekretion vil producere ekstra spyt, hvis de tygger eller spiser noget syrligt. På apoteket kan du købe sukkerfrie pastiller tilsat fluor, der fremmer spytsekretionen og beskytter tænderne. Du kan også afhjælpe tandproblemer ved at tygge sukkerfrit tyggegummi - gerne tilsat fluor. Der findes desuden kunstigt spyt, som du kan smøre i mundhulen, og du kan fugte slimhinden og beskytte tænderne ved at skylle med vand eller mundskyllevæsker med fluor mellem tandbørstningerne. På dit apotek finder du forskellige mundplejeserier specielt til mundtørhed og sarte slimhinder. Spørg bare os, hvis du er tvivl om, hvilket produkt der er bedst for dig.

Symptomerne på mundtørhed

  • En klæbende, tør fornemmelse i munden og på tungen
  • Tale- og synkebesvær
  • En tør følelse i halsen
  • Sår i munden
  • Infektion i munden
  • Tørre læber

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen