Se relaterede produkter

 

 

Gør du ordentligt rent?

Du skal børste tænder og holde rent mellem tænderne for at forebygge huller, dårlig ånde og sygdomme i tandkødet. Men hvordan rengør du bedst alle tændernes fem flader?

Selvom du er voksen og har børstet tænder i mange år, kan det være en god ide at tjekke din børsteteknik. Du kan have udviklet en uheldig teknik og uvaner med tiden. Måske børster du forkert på kindtændernes tyggeflader? Måske får du ikke renset ordentligt mellem tænderne? Eller måske børster du for hårdt langs tandkødsranden? Når du børster tænder, så tænk på, at hver tand har fem flader, der skal rengøres. Børst med små cirklende bevægelser på hver tands inderside, yderside og tyggeflade. Gør det i en kontrolleret rækkefølge. Hver kindtands tyggeflade skal børstes individuelt og i dybden. Hvis du blot skrubber tilfældigt henover kindtænderne, får du ikke fjernet plak, der sidder dybt i tyggefladen. Det er også vigtigt, at du rengør omhyggeligt og forsigtigt langs tandkødsranden. Lav små cirklende, gnubbende bevægelser og brug en blød børste, da du ellers risikerer at lave slibeskader på tanden. Lad eventuelt din tandlæge genopfriske en korrekt børsteteknik for dig, ligesom din tandlæge gjorde da du var barn og lærte at børste tænder. Spørg også din tandlæge, hvilken tandbørste, der egner sig bedst til dig.

Uanset din tandbørste, så kan du kun nå tre af tændernes fem flader med den. Til de to flader, der vender op mod hinanden, har du brug for andre hjælpemidler. Det kan være tandtråd, tandtråd på skaft, tandstikkere, mellemrumsbørster og mundskyl. Sidder dine tænder meget tæt, så vælg en tynd, vokset tandtråd, der glider let. Er der mere plads, så brug en lidt tykkere tandtråd. Sidder dine tænder med stor afstand, så er mellemrumsbørster anvendelige. Det kan dog være lidt af en prøvelse at gøre rent mellem tænderne, hvis du ikke har valgt det rette hjælpemiddel, eller hvis du bruger en forkert teknik. Tandtråden kan hænge fast, eller mellemrumsbørsten kan bøje. Tal derfor med din tandlæge om den rette teknik, og hvad der egner sig bedst til din tandstilling.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen