Hold paradentose væk Se relaterede produkter

 

 

Hold paradentose væk

Paradentose er en alvorlig sygdom, der med tiden får dine tænder til at miste deres fæste i munden. Med god mundhygiejne kan du sætte ind mod sygdommen, som dog desværre ikke kan helbredes.

Rigtig mange lever med paradentose, som gør tænderne løse og hæmmer hvert måltider og smil. Sygdommen starter ofte med tandkødsbetændelse, som du kan opdage ved, at tandkødet får tendens til at bløde. Der er tale om en reaktion på bakterier, som sidder i efterladte madrester langs tandkødsranden eller inde mellem tænderne.

Hvis belægningerne med bakterier får lov til at blive siddende, vil tandkødet til sidst blive så løst, at bakterierne kan trænge dybere ned i tandkødslommerne til underliggende væv og angribe tændernes fæste. Der er derfor god grund til at gå grundigt til værks med mundhygiejnen, så du kan bevare dine tænder, dit smil og din livskvalitet. Der er også god grund til at holde dig fra at ryge, da rygning i høj grad kan forværre tandkødsbetændelse og paradentose.

Da hverken tandbørste eller mundskyllemidler er i stand til at fjerne madrester og belægninger inde mellem tænderne, hvor bakterierne ellers kan sidde i fred, skal du supplere den daglige tandbørstning med mekanisk rensning med tandstikkere, tandtråd eller mellemrumsbørster. Det gælder uanset, om du har paradentose eller ej.

Tænk også på at få gjort grundigt rent langs tandkødsranden, hvor belægninger kan være svære at fjerne, fordi tandkødet med tiden trækker sig tilbage og en emaljeløs og mere ru del af tanden kommer frem. En elektrisk tandbørste er en effektiv hjælp her. Den er også god, hvis du har problemer med at styre en almindelig tandbørste. Sørg for at komme til tandlægen og få kontrolleret og renset tænder og tandkødslommer i bund med jævne mellemrum. Tandlægen kan samtidig vejlede dig om, hvordan du bedst holder dine tænder rene i det daglige.

Du vil som oftest opdage tandkødsbetændelse da det først og fremmest gør ondt og bløder, men en stor bakteriemængde i din mund, vil samtidig give dig en dårlig ånde.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen