Se relaterede produkter

Den søde tand er sur

Søde drikke, slik og syrlige frugter indeholder syre, der angriber tandemaljen. Det kan give syreskader.

Sukker lyder måske ikke surt, men faktisk er pH-værdien i noget slik og søde drikke så lav, at det ætser tænderne. Syren opløser kalken i tandemaljen og ødelægger derved tændernes beskyttelse. Syreskader har intet med tændernes renhed at gøre, og du kan ikke børste dig fra problemet. Det handler alene om surhedsgraden af dine fødevarer, og om hvor ofte du indtager dem.

De søde syndere er især cola, energidrikke, færdigblandet saft, vingummi, cider og sodavand. Det gælder også de sukkerfri varianter. Når det handler om syreskader, er sukkerfri produkter nemlig lige så skadelige som sukkerholdige. Det skyldes, at de også har en lav pH-værdi. Jo hyppigere du indtager syreholdige produkter, jo mere er du udsat for syreskader. Når du drikker en tår sodavand eller spiser et stykke slik, går der et stykke tid, før dit spyt har neutraliseret syren. I den tid er dine tænder udsat for et syreangreb.

Hvis du jævnligt spiser slik eller nipper til syreholdige drikke i løbet af dagen, så er dine tænder ofte udsat for syreangreb. Også appelsiner og citroner er sure for tænderne. For din sundheds skyld er det dog ikke frugten, du skal vælge fra. Tandemalje, der er ætset væk, kommer ikke tilbage. Så følg rådene herunder, og tal med din tandlæge, hvis du har mistanke om syreskader.

Når du vil undgå syreskader

  • Drik vand i stedet for søde drikke
  • Hold slik og søde drikke i munden så kort tid som muligt
  • Undgå at indtage mange små slurke søde drikke og stykker af slik i løbet af dagen
  • Drik søde drikke med sugerør
  • Undgå overdrevent indtag af syrlig frugt som appelsiner og citroner
  • Skyl munden med vand efter indtag af frugt og sødt
  • Børst ikke tænder lige efter, du har indtaget noget sødt og syreholdigt. Det sliber tandemaljen væk, fordi emaljen er sårbar et stykke tid efter

Selvom det nu anbefales IKKE at børste tænder lige efter indtagelse af sødt og syreholdige fødevarer, så er det alligevel vigtigt at du husker at børste dine tænder meget grundigt, da syre og plak er en meget skidt kombination for dine tænder.

Kilde: Tandlægeforeningen

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen