Har du tjek på mundhygiejnen? Se relaterede produkter

Har du tjek på mundhygiejnen?

En sund mund handler ikke kun om at børste tænder morgen og aften. Sukker og manglende brug af tandtråd er nogle af de ting, der har negativ effekt på hygiejnen i din mund.

Hver morgen bliver bisserne skrubbet godt og grundigt med tandbørste og tandpasta, og lige inden sengetid, får de en tur igen. Vi ved godt, at vi skal børste tænder for at holde vores tænder sunde og rene.

Men lige meget hvor meget, du børster, kan du ikke være helt sikker på at undgå skader fra tændernes største fjende – nemlig sukker. Bakterierne i din mund lever af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave huller i tænderne. Det bedste værn er at mindske dit sukkerindtag og at undgå at lade sukkeret sidde for længe på tænderne. Men der er også andre simple råd, der kan holde din mund sund:

Probiotika er din ven

Slik, sodavand og andre sukkerholdige fødevarer gøder grobunden for skadelige bakterier og skaber sure tilstande i munden. Her kan probiotika komme dig til undsætning og hjælpe til et mere neutralt miljø i din mund. Probiotika er for eksempel mælkesyrebakterier – altså sunde bakterier, som din krop har brug for til at holde skadelige bakterier ude. De fås gennem mælkesyreprodukter som ymer og yoghurt, men på apoteket kan du også få kosttilskud, som indeholder forskellige mælkesyrebakterier.

Den rette tandbørste

Den elektriske, den med tungebørste, den hårde, den bløde. Der findes et hav af tandbørster, og hvilken du vælger har stor betydning for dine tænders sundhed. Forhør dig på dit apotek, hvis du er i tvivl om, hvilken tandbørste der er bedst til netop dine tænder.

Husk tandtråd

Det er ikke kun huller i tænderne, du skal passe på. Tandkødsbetændelse er også en djævel, når det kommer til mundsundhed. Det viser sig ved ømt tandkød, der bløder nemt og kan være følsomt overfor kulde og varme. Bliver der ikke taget hånd om betændelsen, kan det udvikle sig til parodontose. Husk derfor at bruge tandtråd – på den måde fjerner du belægningen mellem tænderne og mindsker mængden af bakterier, som angriber tandkødet.

Mundskyllevæske

Mundskyllevæske med klorhexidin er effektiv til at bekæmpe bakterier, forebygge plak, karies og tandkødsbetændelse og optimere din mundhygiejne. Dog er det ikke noget, du skal bruge hver dag. Spørg på dit lokale apotek og bliv klogere på, hvornår klorhexidin vil være en god løsning for dig.

Kilde: MagasinetHelse, Tandlægeforeningen

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen