God mundhygiejne starter her Se relaterede produkter

God mundhygiejne starter her

Der er mange gode grunde til at holde en god og sund hygiejne i munden. Du nedsætter risikoen for huller i tænderne, tandkødsbetændelse og parodontose. Derudover viser studier, at dårlig mundhygiejne kan forårsage flere alvorlige følgesygdomme.

Grib tandbørsten og børst bisserne to gange om dagen. Det er den lige vej til en god mundhygiejne, som i bund og grund handler om at fjerne de uhensigtsmæssige bakterier, der giver huller i tænderne og give de nødvendige bakterier de bedste betingelser for overlevelse.

Ved at holde en god og sund mundhygiejne forebygger du huller i tænderne (caries), tandkødsbetændelse, parodontose og dårlig ånde. Men en sund mund handler langt fra kun om regelmæssige tandbørstninger.

Sukkerholdige mad- og drikkevarer, manglende brug af tandtråd og længe mellem tandlægebesøgene er alle faktorer, der også har en negativ effekt på hygiejnen i din mund. Og der er altså mange gode grunde til at være opmærksom på den gode mundhygiejne.

Øget risiko for sygdomme

Det er ikke kun for at undgå huller i tænderne, at det er vigtigt at holde munden sund og ren. Dårlig mundhygiejne kan nemlig have alvorlige konsekvenser, særligt for ældre mennesker.

Det er bevist, at betændelse i og omkring tænderne kan øge risikoen for infektioner i lungerne og lungebetændelse hos svagelige ældre, særligt med dysfagi (tygge- og synkebesvær). Manglende tandbørstninger resulterer på sigt i samlinger af bakterier på tænderne, som enten indåndes eller synkes. Begge dele kan forårsage lungebetændelse.

Derudover er det påvist, at dårlig hygiejne i munden kan forværre sygdomme som hjertekarsygdomme og diabetes, som også ofte forårsager tørhed i munden.

Styr på tandbørstningen

En god mundhygiejne starter med en god tandbørste, og der findes et hav af forskellige produkter på markedet. Den elektriske, den hårde, den bløde. Som udgangspunkt anbefaler eksperter de bløde tandbørster, fordi de forebygger skader på tænder og tandkød. Forhør dig på dit apotek, hvis du er i tvivl om, hvilken tandbørste der er bedst til dine tænder.

Når du vælger tandpasta, er det vigtigt at vælge en med et højt indhold af fluor, fordi det forebygger caries, som giver huller i tænderne. Vælg gerne en variant med et indhold på 1450ppm fluor både til børn og voksne. En god huskeregel er, at du til børn skal bruge en mængde tandpasta, der svarer til størrelsen på barnets lillefingernegl.

Husk tandtråden

Du kommer langt med en god tandbørste, men den alene kan ikke nå alle flader på tænderne. Får du ikke fjernet bakterierne, eller plak, mellem tænderne, kan det give tandkødsbetændelse. Det viser sig ved ømt tandkød, der bløder nemt og er følsomt over for kulde og varme.

Her er dit vigtigste hjælpemiddel tandtråd, en mellemrumsbørste eller tandstikkere. På den måde fjerner du bedst belægningen mellem tænderne og mindsker mængden af bakterier, som angriber tandkødet.

Mundskyllevæske med klorhexidin er effektivt til at bekæmpe bakterier, forebygge plak, caries og tandkødsbetændelse. Dog skal du ikke bruge det hver dag. Spørg på dit lokale apotek og bliv klogere på, hvornår klorhexidin vil være en god løsning for dig.

Læs her, hvorfor man kan få blister i munden.

Probiotika er din ven

Du når rigtig langt med en god mundhygiejne, men du skal stadig være opmærksom på tændernes største fjende – nemlig sukker. Bakterierne i din mund lever af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave huller i tænderne.

Det bedste råd er at mindske dit sukkerindtag og børste tænder kort tid efter indtag af sukker. Sukkerholdige fødevarer skaber sure tilstande i munden, og her kan probiotika komme dig til undsætning og give et mere neutralt miljø i din mund.

Probiotika er for eksempel mælkesyrebakterier, altså sunde bakterier, som din krop har brug for til at holde skadelige bakterier ude. De fås gennem mælkesyreprodukter som ymer og yoghurt, men på apoteket kan du også få kosttilskud, som indeholder forskellige mælkesyrebakterier.

Kilde: MagasinetHelse, Tandlægeforeningen, Ældresagen, netdoktor.dk, godtsmil.dk, Lungeforeningen

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen