Dårlig ånde? Lad de andre ånde lettet op Se relaterede produkter

Dårlig ånde? Lad de andre ånde lettet op

Vi kender alle situationen: Det kan være yderst pinligt med drageånde fra en ven, en kollega eller et familiemedlem, som lugter fælt ud af munden. Er personen selv opmærksom på problemet og undgår andre? Skal man komme med en velment bemærkning, der nemt kan misforstås? Ingen af delene er en vindersituation og bør forebygges med en indsats, der overflødiggør problemet.

Et sejlivet tabu

Dårlig ånde eller halitosis i fagsproget har altid været et kildent emne. Historisk er det opfattet som djævelens værk og selv i dag anser mange dårlig ånde for noget urent ved personen. Emnet er meget følsomt. 

Skyl munden med sikker viden

En barriere for at slippe af med problemet er at opdage og erkende det. Ellers kan det være svært at gøre noget ved det. Faktisk vænner mange mennesker sig til deres egen dårlige ånde, som dermed bliver en del af kroppens lugte. Der er dog ingen grund til at camouflere problemet kortvarigt med fx tyggegummi, persille, pastiller eller tandpasta, da apoteket bl.a. tilbyder mundskyllepræparater med videnskabelig og dokumenteret effekt.

Mest fra mundhulen

Dårlig ånde opstår i 90% af tilfældene i mundhulen, og skyldes slet og ret dårlig mundhygiejne. De fleste ved sikkert, at man skal børste tænder og tunge, bruge tandtråd dagligt og gå til tandlæge regelmæssigt. Desuden kan fx paradontose (tandløsning), tandkødsbetændelse, mundtørhed og stress bevirke dårlig ånde, og i de sidste 10% af tilfældene skyldes den dårlige ånde årsager inde i kroppen fra sygdomme - ligesom visse diæter eller medicinering kan være årsagen.

Bekrig bakterierne

Synderne er de særlige bakterier, der lever iltfattige steder omkring tænder, i tandkødslommer og i små gruber bagerst på tungen. De sidstnævnte er umulige at få ram på med tandtråd, tandbørste eller mellemrumsbørste. Det kræver produkter med zink og klorhexidin. Bakterierne nedbryder madresterne til ildelugtende, gasformige og flygtige VSC-svovlforbindelser*, som giver den dårlige ånde.

Gør noget ved sagen

Det er vigtigt at gøre noget ved den dårlige ånde - både af hensyn til dig selv og dine omgivelser. Især hvis det er et varigt problem, og ikke bare morgenånde. Test dig selv ved at slikke på håndleddet og lad spyttet tørre i ca. ti sekunder, hvorefter du vil have en klar indikation af problemets omfang. Udover venners velmente bemærkninger er tandlægen, lægen eller apoteket oplagte steder at søge professionel bistand om mulige årsager og behandling af disse.

Socialt set

Bagsiden af dårlig ånde er den sociale isolation, som kan være den yderste konsekvens af problemet. Nogle undgår andre i kantinen, holder sig væk fra møder og fritidsaktiviteter eller opgiver måske helt den menneskelige kontakt. Og hvordan håndterer man fx en altafgørende date, hvis man selv er bevidst om sin anti-kysse-ånde? Den fysiske lidelse kan med andre ord hurtigt blive et socialt og psykisk fænomen.

- Vores lugtesans er i virkeligheden en primitiv sans. Vi er hurtige til at opfatte og vurdere lugte og bliver meget unuancerede i vores holdning. Vi er nærmest biologisk kodede til enten at være tiltrukket eller frastødt af bestemte lugte - og nogle gange går det ud over vores medmennesker. Dårlig ånde bliver koblet til nogle negative oplevelser i hjernen og fysisk kan vi næsten ikke undgå at vise vores ubehag i situationen. Vi burde have mere social pli, bryde tabuet og tage os en snak med vores nærmeste om problemet, udtaler tandlæge, phd. og specialist i paradontose, Kirsten Warrer, der underviser på Tandlægehøjskolen i Aarhus.

 

På apoteket er dårlig ånde bestemt ikke et tabu, og emnet bliver altid behandlet med professionel respekt som alle andre personfølsomme emner:

- Vi tager hånd om problemet og rådgiver om de forskellige behandlingsmetoder ud fra en faglig og farmaceutisk vinkel. Derfor kan alle komme trygt til os og hente gode råd om, hvad er der denne rette indsats i den aktuelle situation. Samtidig gør vi os stor umage med at være diskrete i vores samtale med kunden, så andre ikke kommer til at overhøre ordvekslingen om et for mange mennesker ret intimt emne, udtaler apotekspersonalet.

 

Fakta om dårlig ånde

  • Dårlig ånde kaldes halitosis eller foetor ex ore (stank fra munden). Den rammer mænd og kvinder i alle aldre. Flere studier peger på, at op mod halvdelen af befolkningen har besvær med dette problem.
  • 90 % af alle tilfælde opstår i munden, mens kun 10% skyldes faktorer som fx slankekure, diæter eller nedbrydningsprodukter fra medicin.
  • Morgenånde rammer de fleste mennesker, hvilket bunder i en mindsket spytsekretion, der ændrer bakteriefloraen i munden.
  • Årsagerne til dårlig ånde er oftest mangel på mundhygiejne, tandkødsbetændelse (gingivit), tandløsning (paradontose) og mundtørhed. Nogle lægemidler og stress medfører faldende spytsekretion og dermed dårlig ånde.
  • Flere undersøgelser viser, at dårlig ånde stadig er et tabubelagt emne, som en meget stor del af os har svært ved at tale direkte om.
  • Dårlig ånde afhjælpes bedst med regelmæssig tandbørstning, tandtråd og tungeskraber - gerne i kombination med et dokumenteret mundskyllemiddel med langtidsvirkende effekt.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sst.dk (Sundhedsstyrelsen), www.sundhedsguiden.dk, www.tandlægeforeningen.dk og www.sb12.dk

* VSC står for flygtige, reaktive (Volatile), svovl (Sulphur) forbindelser (Compounds).

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen