Kosttilskud kan hjælpe kvinder i overgangsalderen Se relaterede produkter

Kosttilskud kan hjælpe kvinder i overgangsalderen

Overgangsalderen, eller menopausen, kan være overvældende og generende. Mange oplever den dog også positivt. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at få en god overgangsalder, siger speciallæge og seniorforsker Lotte Hvas.

Find alle vores produkter til overgangsalderen HER

”Jeg oplever, at rigtig mange kvinder har en negativ forventning til overgangsalderen og decideret frygter den. Det er ærgerligt, for flere fortæller faktisk, at de har haft en uproblematisk overgangsalder. Men det er vigtigt at tage sig selv alvorligt i perioden og lytte til, hvad kroppen har brug for. Sådan sikrer du den bedste overgang”.

Speciallæge, forsker og forfatter til bogen ”Overgangsalderen – bedre end sit rygte, Lotte Hvas, har siden 1996 kombineret sit arbejde som praktiserende læge med forskning i den kvindelige overgangsalder. Selvom fortællingen om overgangsalderen ofte er negativ, oplevede hun generelt det modsatte billede hos de kvinder, hun fik ind i sin praksis, og det startede interessen for området.

”Nogle kvinder tænker jo, at livet nærmest slutter, når de når overgangsalderen. Der er ganske rigtigt nogle, der bliver ramt rigtig hårdt, og de skal have hjælp. Det må man ikke underkende. Men mange oplever altså også, at symptomerne er der, men at de er til at leve med, heldigvis.”

Her kommer hun med råd til kvinder i overgangsalderen.  

Alternative kosttilskud har vist gavnlig effekt

Hedeture er et af de mest udbredte symptomer ved overgangsalderen. Ikke nok med, at det kan være irriterende og tabubelagt, oplever mange også, at de pludselige hedeture påvirker nattesøvnen og evnen til at fungere optimalt om dagen.

Lotte Hvas nævner her et par kosttilskud, der har vist positiv effekt på kvinder med hedeture. Det drejer sig om fermenterede rødkløver- og soyaprodukter, der fås i tablet-, te- og flydende form, og som har vist gode resultater.

”Både rødkløver og soyaprodukter har vist sig effektive i forhold til at mindske antallet af hedeture. De har begge hormonlignende effekter men opfører sig lidt anderledes end kroppens egne hormoner,” siger Lotte Hvas og understreger, at kosttilskud ikke er så effektive som østrogen, men at de har en virkning og kan tage toppen af hedeturene.

”Det er vigtigt at understrege, at vi ikke kender bivirkningerne på længere sigt. Når noget bliver solgt som kosttilskud og ikke medicin, er der heller ikke den samme sikkerhed omkring indholdet. Hvis du fejler noget eller tager anden medicin, er det derfor vigtigt, at du taler med den læge, der styrer din behandling, inden du går i gang”. 

Husk kalk og D-vitamin

I forbindelse med overgangsalderen reduceres den eksisterende knoglemasse. For kvinder, der i forvejen har mere spinkle knogler end mænd, stiger risikoen dermed også for knoglebrud. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om du får nok kalk i din kost.

”Hvis du slet ikke drikker mælk eller spiser ost, så vil jeg anbefale, at du supplerer op med et kalktilskud. På den måde kan du få bygget lidt ind i ’knoglebanken’, og det skader aldrig,” siger Lotte Hvas.

Hun henviser desuden til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om et dagligt tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret til alle danskere over fire år.

>> Køb kalk og d-vitamin kosttilskud her

Hjælp til tørre slimhinder

En meget almindelig gene i overgangsalderen er skrøbelige og sarte slimhinder, som tørrer ud som følge af det faldende østrogenniveau.

Tørre slimhinder kan blandt andet føre til et smertefuldt sexliv. Lotte Hvas pointerer, at det ikke nødvendigvis er ensbetydende med manglende lyst hos kvinden. Men når sexlivet er forbundet med smerter, påvirker det både kvinden og manden, og på den måde bliver der nemt skabt en dårlig cirkel.

Lotte Hvas anbefaler i så fald lokalbehandling med hormoner i form af stikpiller, creme eller en blød plastikring, der føres op i skeden.

”Der findes også præparater uden hormoner, eksempelvis mandelolie eller eksplorationscreme, som man kender fra gynækologiske undersøgelser. Det kan være en idé at have en flaske mandelolie stående på toilettet. Lidt olie på en vatrondel efter toiletbesøg er meget mere skånsomt end tørt toiletpapir,” siger Lotte Hvas.

Motion er essentielt i overgangsalderen

Det er vigtigt at holde sig i gang hele livet, også i overgangsalderen, fortæller Lotte Hvas. Yoga og mindfulness kan give ro, tid til fordybelse og en accept af, at kroppen er under forandring. Måske giver det ikke færre hedeture, men kvinden får lettere ved at håndtere dem.

Tal med din læge, hvis livskvaliteten er påvirket

Ifølge Lotte Hvas er der ingen grund til at frygte overgangsalderen, selvom den forandrer dit liv på mange måder. Det er en naturlig overgang i et kvindeliv, hvor du skal sige farvel til noget kendt og goddag til noget ukendt, der kan virke truende, men også tilbyde nye muligheder.

Særligt ved de tre symptomer: Hedeture, blødningsforstyrrelser og tørre slimhinder, er det vigtigt, at du lytter til kroppen og taler med din læge, hvis symptomerne er udtalte og påvirker din livskvalitet.

”Man må ikke bagatellisere de kvinder, der bliver hårdt ramt at overgangsalderen. Her er det vigtigt at gå til egen læge og tale om, hvilke muligheder der er for dig,” slutter Lotte Hvas.

Læs også om overgangsalder for mænd her

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen