Se relaterede produkter

Overgangsalder for både mænd og kvinder

Det er en myte, at overgangsalder kun er for kvinder. Vi gør dig klogere på, hvad der sker med kroppen, når den kommer i overgangsalderen og kommer med gode råd til, hvad du selv kan gøre for at mindske symptomerne.

Overgangsalder? Det er da noget, kvinder får. Sådan er der nok mange, der tænker, og overgangsalder bliver ofte omtalt med lidt humor og ironi. Men faktisk kan overgangsalder ramme både mænd og kvinder, der er midtvejs i livet og for nogle, kan symptomerne medføre store gener, som ikke er sjove at spøge med.

Så hvad er det, der sker med kroppen, når vi når til det, vi kalder overgangsalder?

Det sker med kroppen

Fælles for mænd og kvinder er, at mængden af kønshormoner bliver mindre med alderen. Det er det, der kommer til udtryk ved overgangsalderen. Kvinder stopper med at producere hormonerne østrogen og progesteron, mens mænd danner mindre af det mandlige kønshormon testosteron. Sidstnævnte sker typisk for mænd, når de er omkring 50-60 år.

For kvinder strækker overgangsalderen, også kaldt menopausen, sig typisk over 45-55-årsalderen. Det er perioden før, under og efter menopausen, det vil sige det tidspunkt, hvor menstruationen begynder at ophøre. For de fleste starter menstruationen med at være uregelmæssig, mens der er få, hvor den stopper fra den ene dag til den anden. Gennemsnitalderen for menopausen er 52 år.

Hos mænd kan begrebet overgangsalder dog være en smule misvisende, da der mere er tale om, at de langsomt begynder at få færre mandlige kønshormoner. Det vil sige, at de glider ind i en permanent fase. Det kaldes andropausen. Specialister i Danmark har delte meninger, om der findes overgangsalder hos mænd, men der er enighed om, at lavt testosteronniveau, som sker med alderen, kan føre til de symptomer, man forbinder med den mandlige overgangsalder.

Kvinders indre termostat går i stykker

Der findes en række symptomer på overgangsalder hos kvinder. Det mest almindelige symptom er de velkendte hedeture, som kan vare i flere minutter og kan føles som voldsomme varmebølger, der kommer indefra. For nogle er det et dagligt problem, mens andre oplever, at det kommer og går i perioder. Nogle er også hårdt ramt af det om natten. Forklaringen er den svingende produktion af det kvindelige kønshormon østrogen, der forstyrrer den indre termostat.

Led- og muskelsmerter er også et almindeligt symptom på overgangsalder. Smerterne skyldes, at østrogen vedligeholder og smører bindevævet omkring ledende og slimhinderne i led og seneskeder. Smerterne kan forveksles med slidgigt, så oplever du disse symptomer, bør du for en sikkerhedsskyld opsøge læge.

Nogle oplever desuden søvnforstyrrelser, humørsvingninger, irritabilitet, træthed, manglende sexlyst, smerter ved samleje og inkontinens. Østrogen beskytter også knogler, hinder og blodkar, så når mængden af hormonet hos kvinder falder, øger det risikoen for knogleskørhed og hjerte-kar-sygdomme

Manglende lyst og initiativ hos mænd i overgangsalderen

Ligesom hos kvinder, er det ikke alle mænd, der mærker til, at mængden af deres kønshormoner falder, og symptomerne varierer også fra mand til mand. Testosteron dannes i testiklerne og binyrerne og har betydning for knoglerne, stofskiftet, leverfunktionen, prostatakirtlen og alment velvære.

Symptomerne kan for eksempel vise sig ved træthed, manglende initiativ og lyst til at gøre ting, dårligt humør, manglende sexlyst og udfordringer med erektionen. Nogle tager også på i vægt og får mindre muskelstyrke. Kliniske studier har vist, at faldet i testosteron for nogle mænd kan medføre risiko for helbredsproblemer som svage knogler og hjertesygdom.

Hvis du oplever symptomer på overgangsalder, kan du få råd og vejledning hos din læge eller på dit apotek.

5 gode råd ved overgangsalder

  • Husk træningen
    Fælles for den mandlige og kvindelige overgangsalder er, at kroppen svækkes i takt med det nedsatte niveau af kønshormonet. Derfor er det en god idé at styrke kroppen med styrketræning, bevægelse og konditionstræning. Motion hjælper også på dit velbefindende, hvis overgangsalderen påvirker humøret og livsglæden.
  • Pas på knoglerne
    Kombinationen af D-vitamin og kalk styrker knoglerne. Sørg derfor at spise godt med mælkeprodukter, grove grøntsager og grove kornprodukter som havregryn og rugbrød, der har et stort indhold af kalk. Husk også at spise fisk og at komme ud i dagslys for at få D-vitamin.
  • Sørg for en god søvn
    Sluk mobilen, drop kaffe, sort te og alkohol lige inden sengetid og hold en kølig temperatur i soveværelset. På den måde har du bedre forudsætninger for at sove godt. Sørg desuden for faste sengetider, så du så vidt muligt får de anbefalede 7-8 timers søvn.
  • Hormonbehandling
    Nogle kvinder er hårdt plagede af hedeture om dagen og eller om natten. Her kan du i samråd med lægen vælge en hormonbehandling, der kan mindske symptomerne.
  • Kosttilskud
    Der findes også kosttilskud til kvinder, som kan forsøges til at afhjælpe generne. Spørg på dit apotek.

 

Kilder: netdoktor.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen