Knogleskørhed kan også ramme yngre
Osteoporose hedder sygdommen, som mange af os forbinder med en sygdom, der rammer små, gamle damer. Men faktisk kan knogleskørhed ramme både mænd og kvinder, yngre som ældre.
De flest af os husker nok den kære gamle Dronning Ingrid, der blev mere og mere krum, jo højere hun kom op i alderen. Til sidst kunne hun kun gå rundt med en rollator. Den gamle dronning var ramt af knogleskørhed. En sygdom, som heller ikke går ram forbi de kongelige.
Osteoporose nedsætter knoglemængden og ændrer knoglestrukturen – derved bliver knoglerne mere svage. Det betyder, at man lettere får brud på knogler, og ryggen lettere falder sammen, som i dronning Ingrids tilfælde.
Det kan naturligvis være meget smertefuldt at have knogleskørhed, men det er ikke sygdommen i sig selv, der giver gener. Det er knoglebruddene og sammenfaldene, som fører til gener.
Mange ved ikke, de har sygdommen
Men det er ikke kun små, ældre kvinder, der bliver ramt af knogleskørhed. Op mod en halv million danskere lider nemlig af knogleskørhed – mange uden at vide det. Sygdommen kan ramme både mænd og kvinder, yngre som ældre.
Som berider Gunnild Møller Jakobsen, der kun var 38 år, da hun efter to knoglebrud blev henvist til en scanning. Ikke af egen læge, som ikke mente, at Gunnild var i risikogruppen, fordi hun ikke passede på den gængse opfattelse af en osteoporose-patient. Heldigvis havde hun en god bekendt, der havde forstand på osteoporose, og derfor kom Gunnild til scanning og fik en diagnose.
Diagnosen lød på osteopeni, forstadiet til osteoporose. Og det var godt hun fik diagnosen, for hun kunne selv gøre noget forbyggende for at mindske symptomer.
Kan behandles
Gunnild fortsatte med at motionere og sørgede for at få tilskud af kalk og D-vitamin, så det var først, da hun kom i overgangsalderen, at hun fik osteroporose. På det tidspunkt startede hun med medicin af typen, som hæmmer nedbrydningen af knoglevævet og øger knogletætheden. Det slog osteoporosen tilbage til sit oprindelige stadie, osteopeni.
Netop kalk og D-vitamin kan forebygge og bruges som behandling for knogleskørhed. Kalk og D-vitamin er tæt knyttet sammen, når det gælder knoglernes sundhed. Kalk optages nemlig dårligt i tarmen, hvis der mangler D-vitamin.
I kosten skaffer vi os kalk via mejeriprodukter, mens D-vitamin fås fra fede fisk som sild, makrel og laks. Og så er solens stråler en gavebod af D-vitamin. Dog skal man passe på ikke at blive solskoldet.
Motion og kosttilskud
For mange kan det være svært at få nok kalk og D-vitamin via kosten, og der kan et kosttilskud af kalk med D-vitamin være en god løsning.
Derudover er behandlingen en ændret livsstil og eventuelt suppleret med medicin – som Gunnild fik. Desuden er fysisk aktivitet uundværligt for at bevare knoglerne intakte. Motion øger muskelstyrken og mindsker tendensen til at falde. God sund kost er også vigtigt, og så skal man undgå rygning og for meget alkohol.
På apoteket står vi klar til at rådgive dig om kosttilskud og medicin til behandling og forebyggelse af knogleskørhed.
Skal du have et tilskud med kalk og D-vitamin, så kan du finde et stort udvalg her.
Kilde: magasinethelse.dk