Kaos i hovedet? Kosten kan hjælpe Se relaterede produkter

Kaos i hovedet? Kosten kan hjælpe

Stress, uro, forvirring og mental ubalance – meget kan forstyrre og rumstere i hverdagen, og der er mange vejledninger om, hvad man kan gøre ved det. Motioner tilstrækkeligt, træn din vejrtrækning, husk afslapning. Det er gode råd, men det er også vigtigt at anerkende kostens store betydning. Får du de rette næringsstoffer?

Vi ved det godt. Vi skal spise sundt og sørge for god næring, så vi giver os selv de bedste forudsætninger for mentalt overskud. Alligevel er det ikke altid lige til at få afdækket alle næringsstoffer, selv med god og varieret mad. Hvis du føler dig stresset eller deprimeret, kan det skyldes mange ting, men det er smart at give din kostplan et gennemsyn. Manglende næring kan nemlig påvirke dit humør.

Søvn og motion er også vigtige faktorer, men kosten er et godt skridt på vejen, og de rette næringsstoffer kan hjælpe dig med at genfinde energien.

Her er et overblik over, hvad de forskellige vitaminer har af betydning for dit mentale helbred.

B-vitaminer

Manglende B12-vitamin kan medføre symptomer som ligner demens. Heldigvis er det ikke en kronisk tilstand. Med den rette næring kan du modvirke og bedre demenssymptomerne. B12 er desuden en nødvendig forudsætning for at nervernes vedligeholdelse og nydannelse.

Vær opmærksom på, at B-vitaminer bruger hinanden for at virke. Hvis du tager et enkelt B-vitamin, skal du altså supplere med et B-vitaminkompleks. Tager du flere B-vitaminer end din krop kan optage, vil du blot tisse det overskydende ud, så det er ikke farligt at få ekstra B-vitamin.

C-vitaminer

Omtrent 10-15% af alle europæere oplever et underskud af C-vitaminer. Mangel på C-vitamin kan blandt andet føre til træthed, muskelsmerter og irritabilitet – og i værre tilfælde åndedrætsbesvær og depression. Svær mangel af C-vitamin kan give skørbug, som heldigvis er sjældent i Danmark,

Nyere dansk forskning viser, at C-vitamin er en af hjernens vigtigste antioxidanter – hvis ikke den vigtigste. Nervesystemets funktion afhænger også af C-vitamin.

D-vitaminer

Under åbne og solrige himmelstrøg producerer huden selv D-vitaminer. De regulerer blandt andet knoglernes udvikling og vedligeholdelse og har positiv effekt på immunforsvar, muskelfunktion og balance.

En norsk undersøgelse viser også, at D-vitamin kan forbedre vores analytiske evner. Skoleelever på 13 og 14 år, der ikke førhen tog nogle kosttilskud, blev opdelt i to grupper. Den ene gruppe fik dagligt tilskud af D-vitamin og den anden gruppe en tilsvarende placebo. Efter 4 måneder var forandringerne størst for gruppen med D-vitamin. I højere grad end placebo-gruppen havde de forbedret deres testscore inden for handlingseffektivitet, anvendelsesstrategi og opmærksomhed.

Vitaminernes A, B, C

Hylderne på apoteket er fyldt med pilleglas og kosttilskud, og det kan være svært at danne sig et overblik. Måske vil du have godt af fiskeolie – måske selen er lige det, din krop mangler. Vores tarmflora har også en enormt stor betydning for vores velbefindende, så det kan også være mælkesyrebakterier, der vil være den bedste hjælp til dig.

Forhør dig på dit lokale apotek – få gode råd om de mange muligheder, og lad faguddannet personale guide og hjælpe dig med at vælge det helt rigtige for dig. Se vores udvalg af vitaminer og mineraler her: https://www.apotekeren.dk/kosttilskud-og-vitaminer/vitaminer-mineraler

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen