Se relaterede produkter

Kollagen og Q10 kan styrke din hud 

Når alderen rammer, bliver mange processer i kroppen langsommere. Det gælder især for vores cellers produktion af enzymer og proteiner, der skal styrke knogler og hud. Men nu tyder noget på, at du kan hjælpe processerne godt på vej med kollagentilskud og Q10.  

 

Hvad er kollagen?

Kollagen er nok ikke et ord, du bruger til hverdag. Men faktisk er kollagen dét protein, vi har mest af i kroppen. Kollagen udgør en tredjedel af kroppens samlede proteinindhold og bliver dannet i hudens cellerne, hvor det fungerer aktivt som byggesten til knogler, muskler, hud, sener og blodkar. Det er det, der gør din hud, smidig, elastisk, og stærk.

Når vi når 30-års-alderen, sænkes vores kollagenproduktion, og vi får derfor større tendens til rynker, solskader, samt en langsommere sårheling. Knoglernes styrke mindskes også langsomt, men sikkert, når kollagenproduktionen sættes ned. Her kan kollagentilskud hjælpe til en sundere hud, som er mere modstandsdygtig. Det kan hos nogle også mindske og forebygge appelsinhud og de fine rynker i ansigtet.

 

Brusk, knogler og marv 

En varm vintersuppe kogt på ben og marv fra okse eller andet, kan være den perfekte kilde til kollagen. Koger du suppe på ben og brusk, eller køber en bone broth af god kvalitet kan du være sikker på, at din hud og dine knogler har gavn af det. Kød, fisk og røde frugter og grøntsager er vigtige spillere i jagten på et naturligt kollagentilskud, men kollagenholdige måltider kan også suppleres med kosttilskud af kollagen, der kan fås i håndkøb på apoteket.   

 

Q10 som supplement?  

Det er ikke kun kollagen, der har betydning for vores hud. Q10 er et menneskeligt Co-enzym, der også kan spille en rolle for at opnå og opretholde en sund og spændstig hud. Q10 dannes selv af kroppen og hjælper cellerne med at producere energi. Det styrker immunforsvaret og findes overalt i kroppen – især i hjertet, leveren, nyrerne, bugspytkirtlen og lungerne.

Q10 er med, når huden bliver fornyet, og det gør den konstant. Forskningsresultater de seneste år tyder på, at man med Q10-tilskud kan påvirke hudens udseende. Færre rynker og forbedring af hudens elasticitet og smidighed, var resultatet fra den ene af to grupper, der tog henholdsvis Q10 og placebo. I enkelte undersøgelser har Q10 vist sig at mindske symptomerne på hjertesvigt og forbedre pumpefunktion. Kroppen danner selv Q10, men det kan også fås som tilskud. Du bør dog forhøre dig hos din læge, inden du tager tilskud af  , hvis du tager anden medicin som for eksempel blodregulerende medicin.

Du kan supplere tilskud af Q10 med spormineralet selen, der øger optagelsen af enzymet. Selen findes i korn, grøntsager, kød, mælk og fisk, men kan også fås gennem kosttilskud.

 

Gode, gamle råd virker stadig

Selvom forskning viser, at både Q10-tilskud og kollagentilskud har indflydelse på hudens styrke, så kan det ikke stå alene. Kilden til en smuk og sund hud kommer af de gode, gamle råd, vi har hørt mange gange før. Sund kost, motion og et liv uden for meget stres. De hudstyrkende enzymsammensætninger, proteiner og spormineraler kan findes i sund og varieret kost, der indeholder fisk, kød, grøntsager, skaldyr, korn, ben, marv og brusk. Rigelige mængder vand hver dag og en god nattesøvn har også stor betydning for din huds sundhed.

  

Kilder:  

Videnskab.dk , apoteket.dk , magasinethelse.dk , magasinethelse.dk  

 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen