Ingen julemave i julegave, tak Se relaterede produkter

Ingen julemave i julegave, tak

Tiden op mod jul er ofte ensbetydende med julefrokoster, julemiddage og lignende sociale sammenkomster. Det indebærer som hovedregel et større indtag af fed mad og rigeligt at drikke til trods for, at de fleste af os ikke kan holde til at spise mere end normalt, blot fordi det er jul.

Et stort antal danskere kæmper med julemave og forskellige madrelaterede udfordringer i den søde juletid. Det skyldes ikke udelukkende et stort sukkerindtag og meget fedtholdigt mad, men også selve hygiejnen i forbindelse med buffeter ved eksempelvis en julefrokost i firmaet eller i familien.

– Særligt i juletiden oplever vi mange, der døjer med et maveonde og derfor har brug for akut lindring. Det skyldes højest sandsynligt, at de et par dage forinden har rørt ved fødevarer eller bestik, som andre har påført en virus. Risikoen for at blive smittet stiger, når mange mennesker rører ved de samme fødevarer til fx julefrokostbuffeten, udtaler apotekspersonalet.

Juletid er virustid

Over halvdelen af sygdomsudbrud fra fødevarer i Danmark skyldes norovirus eller på godt dansk Roskilde-syge[1]. Norovirus er en yderst smitsom virus, der ofte medfører et udbrud. Hvor mange mennesker er samlet, kan norovirus hurtigt overføres fra den ene person til den anden person og gennem forurenede overflader i forbindelse med fødevarerne.

Norovirus er ikke for sarte julemaver. Den kan give kvalme, voldsom opkastning, vandig diarré, mavepine, mavekramper og et pludseligt væsketab. Der går typisk fra 12 til 48 timer fra smitte til udbrud, hvorefter man kan være syg i 24 til 60 timer. Størsteparten af smittede ender med at blive syge og kan dermed videreføre smitten.

Håndteringen af fødevarer er en vigtig årsag til smittespredning. Smitte kan principielt ske i alle led fra produktion til serveringen af fødevarer[2], gennem forurenet vand eller via en smittet medarbejder i et køkken eller under transport. Der findes flere eksempler på sygdomsudbrud med norovirus, hvor køkkenmedarbejdere har forurenet maden under tilberedning.

[1]Se ”Norovirus-infektion” på www.ssi.dk(sidst redigeret 14. april 2016).

[2]Se artiklen ”Norovirus” på www.foedevarestyrelsen.dk(ændret 1. august 2017).

God buffet-hygiejne

Man kan tage sine forholdsregler for at undgå at blive smittet ved julebuffeten. Det er således en god ide at undlade at tage maden med fingrene, huske at vaske hænder grundigt efter toiletbesøg og inden man stiller sig i kø ved buffeten, bruge et klæde til at holde om brødet, skifte tallerken ved hver ny portion og ikke mindst blive hjemme, hvis man er syg med opkast eller diarré.

Tag på apoteket

På apoteket kan du få gode råd, vejledning og relevante produkter, der kan være med til at forebygge og lindre dit maveonde:

– Der findes ingen egentlig behandling mod norovirus, men man bør altid drikke rigeligt og spise lidt mad, hvis det er muligt. Vi tilbyder forskellige produkter, der kan lindre symptomerne på dit maveonde. Det kan eksempelvis være lette smertestillere, midler til at regulere salt- og væskebalancen samt midler mod diarré, der bidrager til at genoprette tarmfunktionen. Der findes også midler mod akut diarré, som man kan give til børn. Spørg os gerne om mulighederne, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod julemave

  • Vask hænder med varmt vand og håndsæbe efter toiletbesøg og inden Julefrokostbuffeten.
  • Vær ekstra opmærksom på hygiejnen, når du spiser buffetmad.
  • Bliv hjemme fra julefrokosten, hvis du er syg med opkast og diarré.
  • Lav ikke julemad til andre, hvis du er eller lige har været syg af norovirus.
  • Hold særligt øje med væskebalancen, hvis du er blevet smittet med norovirus.
  • Spørg på apoteket om forebyggende og lindrende midler mod julemave.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.foedevarestyrelsen.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen