Hvorfor lade rejsediarré ødelægge rejsen?
Hvert år rejser omkring 1,3 millioner danskere til udlandet med charterselskaberne* og et stigende antal danskere vælger et eksotisk rejsemål under fjerne himmelstrøg og gerne som oversøiske ferierejser på mindst 14 dage. Det lægger op til en række ekstraordinære rejseoplevelser, som dog hurtigt kan blive spoleret af en rejsediarré.
Afgørende for ens risiko for at få rejsediarré afhænger af andre faktorer end selve rejselandet. Rejsemåden, adfærden under rejsen og ens generelle helbredstilstand spiller også ind – og i sagens natur er risikoen for at få rejsediarré større, jo mere primitive forhold, man rejser under**.
For at gøre din mave-tarm-system klar til en rejse sydpå, kan det være en god ide at tage mælkesyrebakterier. Der findes mælkesyrebakterier, som er særligt velegnet til rejse.
Feriedage som sygedage
En rejsediarré kræver normalt ikke lægebehandling, men kan hurtigt forvandle de positive ferieoplevelser til et feriemareridt over flere dage. Således vil en rejsediarré typisk begynde 3-14 dage efter ankomsten og i gennemsnit vare 3-4 dage, hvor rejsen enten må afbrydes eller stå på standby på hotelværelset.
Diarré på rejsen er en infektionssygdom, der opstår pludseligt med mindst tre tynde afføringer inden for et døgn. Det er ubehageligt og ofte smertefuldt, og omkring 80% af de ramte får forskellige følgevirkninger som eksempelvis mavekneb, oppustethed og luft i maven. De værst ramte oplever væsketab og i værste fald dehydrering.
Rejsediarré kan udløses af både infektioner og virus, medicin, kaffe, alkohol, menstruation, stress, irritabel tyktarm (som mange danskere døjer med) og ikke mindst den fede og ofte stærkt krydrede mad, der serveres på rejsemålet. Ofte overføres smitte med vand, fødevarer eller fra ens hænder, der kan være forurenet ved fx et toiletbesøg.
>> Shop midler mod diarré og forstoppelse
Glem den kolde tyrker
Dårlig hygiejne, inficeret mad eller vand og klimatiske ændringer gør rejsediarré til et udbredt fænomen. Den kan hurtigt spolere en ellers velfortjent ferie og forhindre én i adskillige dages oplevelser på rejsemålet.
Der er imidlertid ingen grund til at tage en "kold tyrker" og lade problemet gå over af sig selv. For ved at have et diarrémiddel med i rejseapoteket kan man selv sætte ind med en lindrende behandling og dermed minimere tiden med ubehaget. Udover dette er det altid en god idé at følge de generelle råd om kun at spise mad, der er kogt, stegt eller skrællet, drikke vand fra flasker, undgå isterninger og i det hele taget holde igen med fed og krydret mad i buffeten. Desuden er det altid vigtigt med en god håndhygiejne og hyppig håndvask – og til det formål kan man altid medbringe sin egen desinfektionsgel.
Tag apoteket med på råd – og lidt på rejsen
En del af rejseforberedelserne er at få styr på "rejseapoteket" og de lægemidler, der kan være med til at lindre symptomerne på rejsediarré. Et af de første skridt på rejsen er derfor at lægge vejen forbi det lokale apotek og søge gode råd om eksempelvis rejsediarré.
– Vi oplever mange kunder, der har fået ferien helt eller delvist spoleret af en "feriemave" og mange timer på toilettet frem for ved strand eller pool. Det er naturligvis ærgerligt, når man kan tage sine forholdsregler og følge nogle enkle forebyggende råd til at undgå dårlig mave på ferien. Samtidig tilbyder apoteket nogle hurtigtvirkende tabletter til børn og voksne, som genopretter den naturlige rytme i maven, siger de på apoteket.
Gode råd til at undgå rejsediarré:
- Vask hænder ofte (brug evt. desinfektionsgel)
- Drik ikke postevand, men vand fra flasker med intakt forsegling
- Brug ikke isterninger, der er lavet af postevand
- Drik eller spis ikke frugtjuice, mælk eller mejerivarer, som ikke er pasteuriseret
- Undgå mad, der ikke er tilstrækkeligt tilberedt
- Hold igen med fed mad og alkohol
- Spis ikke rå frugter eller grøntsager, medmindre de kan skrælles eller pilles (og pil dem selv).
- Undgå helt frugter med tynd skræl som fx jordbær eller hindbær
- Vær påpasselig med buffet
Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.patienthaandbogen.dk og www.sundhed.dk.
*Tal fra Rejsearrangørerne i Danmark (RID) fra 2012.
**Se artiklen "Rejsediarré – hvad kan jeg stille op?" på www.netdoktor.dk (sidst opdateret 09.02.2018).