Er maven stoppet? Se relaterede produkter

3

 

Er maven stoppet?

Det er ubehageligt, når maven går i stå. Du kan blive udspilet, få mavekneb og endda blive psykisk tynget af problemet. Læs om årsager og faresignaler her.

Der findes to slags forstoppelse: akut og kronisk. Den akutte er forbigående og opstår typisk som følge af forkert kost, for lidt vand, sengeleje, nye omgivelse og rejser. Den kroniske forstoppelse er sværere at sætte en årsag på, men er langvarig eller tilbagevendende. En årsag kan være medicin. Forstoppelse er nemlig en hyppig bivirkning ved mange typer af lægemidler. Det gælder for eksempel blodtryksmedicin, vanddrivende midler, hjertemedicin, midler mod halsbrand/sur mave, midler mod depression og smertestillende midler. Tal derfor med din læge, hvis du mener, at det er medicin, der kan være årsagen.

Du kan også opleve at få forstoppelse, fordi du simpelthen drikker for lidt vand, spiser forkert og/eller sidder for stille. Det gælder især for mange ældre. Hvis forstoppelse er midlertidig er det som regel harmløst, men bliver det ved kan det skade tarmvæggene og desuden være tegn på sygdomme. Derfor skal du søge læge, hvis forstoppelse varer mere end en måned eller hvis du er svimmel, træt og bleg, har tabt i vægt, bløder fra tarmen (enten som rødt blod eller som sort afføring) eller skiftevis har diarré og forstoppelse.

Er din forstoppelse akut og kender du årsagen, så kan du her og nu løse problemet med et middel mod forstoppelse, der fås i håndkøb. Du bør samtidig forebygge nye forstoppelser ved at være aktiv, drikke rigeligt med vand og spise en mavevenlig kost rig på vandopløselige fibre. Husk også altid at gå på toilettet, når trangen melder sig.

Tegn på forstoppelse

  • Mavesmerter og udspilet, luftfyldt mave
  • Afføring mindre end to gange om ugen
  • Stort behov for at presse for at tømme tarmen
  • Hård og knoldet afføring
  • Fornemmelse af at tarmen ikke er tømt efter toiletbesøg

Kilde: Apoteket

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen