Lyt til din mave
Går du med afføringsproblemer, som du ikke får gjort noget ved? Rigtig mange har problemer med diarré, ufrivillig afføring og forstoppelser, men snakker ikke højt om det. Ikke engang med deres læge. Specialsygeplejerske Gerd Johnsen italesætter problemet og giver gode råd her.
Det er nærmest et skjult problem. Problemer med mave, tarm og afføring er ikke noget, vi snakker om. På den ene side er det naturligt at tage afstand fra, fordi tarmindhold indeholder sygdomsfremkaldende bakterier. På den anden side skal vi lytte til maven, og de signaler den sender. Det kan være livsstilen, den er gal med. Men det kan også skyldes sygdom og medicinindtag. Specialsygeplejerske Gerd Johnsen har i mere end 30 år beskæftiget sig med afføringsproblemer. Hun tør godt at tale højt om problemerne.
Får du pludselige ændringer i afføringen, uden at du har ændret på noget i din kost eller levevis, så bør du få det undersøgt. Problemer i mave og tarm kan udspringe af enormt mange ting. Ikke bare i mave og tarm, men også ryglidelser, sygdomme i underlivet, i muskler i bækkenbunden, i prostata, allergier, hjernesygdomme, neurologiske lidelser, kræft og sukkersyge. En hyppig årsag er også lægemidler. Det er mere reglen end undtagelsen, at man får maveproblemer af medicin. Derfor er det vigtigt, at man taler med sin læge eller apoteket om det, siger Gerd Johnsen.
Lyt til den naturlige trang
Foruden sygdomme kan også fødsler skade lukkemusklen og ødelægge nerveforbindelser til tarmene, så man ikke mærker sin afføringstrang. Dette bør man få hjælp til at træne op. At mærke denne refleks er afgørende for, at du kan lytte til din mave og undgå problemer som inkontinens og forstoppelse. Det gælder også, hvis du rent faktisk kan mærke refleksen, men overhører den på grund af travlhed, dårlige toiletforhold eller andre omstændigheder, som får dig til at undertrykke trangen. Stress er en stor synder her, fordi vi ikke får taget os tid til vores måltider og toiletbesøg. Ingen står jo op en time før for at tilgodese egne eller børns toiletbesøg. Det er noget, man bare håber, man lige når. Og hvis man ikke lige når det, så klemmer man sammen, og så kan der gå 24 timer, før trangen melder sig igen. Men lytter du ikke, så hævner det sig, siger Gerd. Det kan for eksempel være i form af forstoppelse.
Let forstoppelsen her og nu
Det generelle råd ved forstoppelse er, at det skal løses. Enten med livsstilsændringer, kostændringer, afføringsmidler eller en kombination. Gerd bliver nogle gange spurgt, om det er usundt at tage et afføringsmiddel:
- Det er usundt at gå med forstoppelse, ikke at gøre noget ved det. Det skal reguleres, og hvis ikke det virker at ændre kosten, så skal man have et afføringsmiddel. Ligesom folk der har smerter skal have noget smertestillende. Man skal også finde frem til årsagen - det er uhyre vigtigt, hvis problemet kommer igen. Men først og fremmest skal man have tømt tarmen, siger Gerd.
Hun forklarer også, hvorfor dette er så vigtigt:
- Forstoppelse påvirker hele din krop negativt, fordi en overfyldt mave-tarm kan hæmme organerne over mellemgulvsmusklen. Ud over at føle dig oppustet, kvalm, tynget og appetitløs kan du derfor også blive træt, utilpas og uoplagt af forstoppelse, fordi din puls, dit blodtryk og din lungefunktion bliver hæmmet, forklarer hun.
Også vandige afføringer og diarré er belastende, fordi man derved mister væske og hele tiden skal huske at drikke. Det kan desuden skabe ufrivillige afføringer. Igen er det vigtigt at få det undersøgt. Problemet er bare, at mange har svært ved at snakke om de her problemer. Samtalen går i stå, og man får ikke sagt det, man gerne ville. Kan man ikke lide at gå til lægen, eller føler man sig ikke mødt, så findes der i alle kommuner en inkontinenssygeplejerske, som også tager sig af afføringsproblemer, fortæller Gerd Johnsen, der selv har viet sin karriere til at hjælpe patienter og sundhedssystemet med at italesætte problemerne. Hun har blandt andet udviklet afføringslinealen VAS-Regula, der hjælper med at udpege problemet, så det bliver lettere at tale om. Se den på vasregula.dk. Du er også altid velkommen til at tage en snak med dit apotek.
Har du problemer med maven?
Slå ikke mave- og afførings-problemer hen med kost og livsstil. Ændringer i kost og livsstil skal have en effekt efter en uge og højst 14 dage. Opnår du ikke bedring, skal du søge læge.
Mad påvirker tarmene på forskellig vis. Ved at styre, hvad du spiser og drikker, kan du måske opnå en bedring. Noget mad forkorter passagetiden, noget forlænger. Noget mad skaber også meget luft.
Kører din mave for hurtigt, så undlad at drikke til måltiderne og prøv at regulere tarmene med loppefrøskaller og en kost rig på kogte grønsager, kartoffelmos, brød (uden kerner) ris, pasta, bananer, rå revner æbler, A38 og tilskud af mælkesyrebakterier.
Kører din mave for langsomt, så drik mere væske - også til måltiderne. Prøv at regulere tarmene med loppefrøskaller og en kost rig på frugter, svesker, figner, kålretter, gryn og mel af fuldkorn.
Vær opmærksom på, at der er forskel på fibre. Hele kerner, dårligt tyggede mandler/nødder, grove og rå plantefibre, skaldele fra frugt og grønt, popcorn og kokos kan hobe sig op og skabe luft og propper i tarmene.
Læs mere på gerdjohnsen.dk og i brochuren Reguler din tarm-funktion ved forstoppelse, diarre og ufrivillig afføring, som fås på telefon 39 15 88 88. Få lettere ved at tale om problemerne med afføringslinealen på vasregula.dk