Hvorfor bliver huden tør? Se relaterede produkter

 

 

Hvorfor bliver huden tør?

Tør hud opstår, når barrieren er svag, og vand fra huden får lov til at fordampe gennem den.

Der er flere årsager til tør hud. Vind, frost og tørt indeklima kan udtørre huden. Huden kan også blive tør med alderen, fordi hudens naturlige fedtproduktion aftager. Du kan desuden have tør hud på grund af en medfødt dårlig evne til at producere et bestemt protein (filaggrin), som er nødvendigt for en tæt hudbarriere.

Hvorfor huden bliver tør kan også være en følge af atopisk eksem, også kaldet børneeksem, som rammer hvert femte barn i Danmark. Hud med atopisk eksem har en medfødt dårlig hudbarriere af flere årsager. Dels kan huden have en nedsat evne til at danne sine beskyttende naturlige hudfedtstoffer kolesterol, ceramider og frie fedtsyrer, som er en vigtig del af hudbarrieren. Dels kan sammensætningen af fedtstofferne være anderledes. Og dels kan huden have en mangelfuld produktion af det nævnte protein og heraf en nedsat evne til at beskytte sig mod stoffer udefra og holde på fugten. Hud der mangler proteinet er tør og udvikler let eksem. Du kan godt mangle proteinet uden at have eksem, men omkring halvdelen af alle med atopisk eksem har en fejl i produktionen af proteinet.

Når din hudbarriere er dårlig, har du et vandtab fra huden, der er langt større end i normal hud. Det gælder derfor om at lægge låg på den utætte barriere med gode fedtstoffer fra en creme. Et barn med eksem bør smøres to gange dagligt. Tørre hænder og kinder gerne oftere. Brug en creme uden parfume og med et højt indhold af hudidentiske fedtstoffer og en sæbe med en lav pH-værdi. Det forebygger at huden bliver tør, irritation, kløe, infektioner i huden og forværring af eksem.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen