Hold rygestoppet – også på de varme sommeraftener Se relaterede produkter

Hold rygestoppet – også på de varme sommeraftener

Vi ved, at det er svært at stoppe med at ryge, og det er endnu sværere at holde rygestoppet ved lige. Særligt de lune, lyse sommeraftener på terrassen kan for mange være forbundet med en cigaret. Men her er det vigtigt, at du holder fast i de gode vaner og vedligeholder rygestoppet – for din egen sundheds skyld.

En hyggelig sommeraften på terrassen i festligt lagt med kølig rosé i glasset og lækker grillmad. For mange kalder netop det scenarie også på en cigaret, særligt hvis du tidligere har røget. Du er langt fra den eneste, der kan opleve, at et rygestop er sværere at vedligeholde om sommeren.

Er du i gang med eller har gennemført et rygestop, er det ikke desto mindre vigtigt at huske på de gode vaner og holde sig fra cigaretterne, selv når lysten er ekstra stor. For falder du først i igen, smider du alt det gode arbejde fra rygestoppet på jorden og skal starte forfra.

Det er forskelligt hvilke faktorer, der motiverer os til at holde et rygestop ved lige. Det kan være det sundhedsmæssige aspekt eller penge, vi sparer. Derudover vil mange opleve, at familie og venner er lige så glad for, at cigaretterne bliver lagt på hylden, og det kan i sig selv være forbundet med en stor glæde og stor motivation, når flere hepper på succesen.

Hvorfor skal jeg holde op med at ryge?

Rygning er ekstremt farligt for vores helbred, og det øger risikoen for flere sygdomme som blodpropper, flere forskellige kræftsygdomme og KOL. Det er den største årsag til sygdom og død, og næsten hvert femte dødsfald i Danmark skyldes rygning.

Tobaksrøg indeholder flere tusinde kemiske forbindelser, blandt andet tjærestoffer, der er kræftfremkaldende og nikotin, som er ekstremt vanedannende. Når du ryger, forgifter du med andre ord din krop og udsætter den for stor sundhedsmæssig fare.

Der er derfor rigtig mange gode grunde til at kvitte smøgerne én gang for alle. Studier viser, at risikoen for blodpropper, kræft og lungeforandringer forbedres markant ved et rygestop, og levetiden forlænges, også selvom rygestoppet måske sker sent i livet.

>> se vores udvalg af håndkøbsmedicin til rygestop

Hvor hurtigt vil jeg opleve forbedringer efter rygestop?

Når du tager beslutningen og lægger cigaretterne på hylden én gang for alle, vil du meget hurtigt opleve mærkbare positive eftervirkninger. Efter få timer vil din puls normaliseres, efter et par dage vil din smags- og lugtesans fungere mere optimalt, og i løbet af få uger vil blodomløbet forbedres, så din kondition vil få et boost.

I de første måneder efter et rygestop, oplever flere, at de hoster mere. Det er dog kun positivt og betyder, at lungerne er i en proces med at rense sig selv. 9 måneder efter vil de små fimrehår i lungerne være intakte, og efter ét år er risikoen for blodpropper halveret. I løbet af årene vil risikoen for kræft og blodpropper falde løbende, og levetiden vil forlænges. 

Hav en klar plan, når rygetrangen melder sig

Det er svært at kvitte smøgerne, men endnu sværere at vedligeholde et rygestop på sigt. Cigaretter er dybt afhængighedsskabende, og du vil opleve kraftige abstinenser, når du holder op med at ryge.

Det er afgørende, at du har en klar plan for, hvordan du vil møde abstinenserne, når de opstår, for du vil opleve dem gentagne gange, særligt i den første tid. Med en klar plan bliver det nemmere at modstå fristelsen og undgå at falde i.

Gode råd til aktiviteter, når rygetrangen melder sig:

  • Gå en tur og træk vejret dybt ned i lungerne
  • Hold fingrene beskæftiget evt. med strik, tegning eller kryds-og-tværs
  • Hav altid sunde snacks på dig f.eks. gulerødder eller mandler
  • Visualiser, at du står igennem trangen og er ét skridt tættere på et røgfrit liv
  • Se dig i spejlet og nyd, at aldringsprocessen går langsommere, når du ikke ryger
  • Skriv dine drømme ned for et sundere liv uden røg
  • Drik et stort glas vand

Kilder: sundhed.dk, cancer.dk, sst.dk, netdoktor.dk

Der er ingen tvivl om, at rygning er ekstremt farligt for vores helbred. Stopper du med at ryge, vil du dog også hurtigt opnå positive resultater. I de første dage vil du mærke, at kulilten helt er forsvundet fra kroppen, og smags- og lugtesans forbedres markant. Efter nogle uger forbedres blodomløbet, og efter 10 år er risikoen for lungekræft halveret sammenlignet med en ryger.

Mange mennesker oplever at tage på i vægt i forbindelse med et rygestop. Det er helt almindeligt, og skyldes, at nikotinen påvirker vores sult og stofskifte. Efter en tid vil vægten stabilisere sig, men når du står over for et rygestop, er det vigtigt at være opmærksom på aktivitetsniveau og kostvaner, så du ikke oplever en meget stor vægtøgning. Det kan påvirke din motivation for rygestoppet negativt.  

Det er svært at holde op med at ryge, og i starten vil trangen melde sig mange gange i løbet af dagen. De aftager dog langsomt, og efter tre måneder vil de fleste opleve, at de er helt væk.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen