Hold øje med flåterne Se relaterede produkter

 

 

Hold øje med flåterne

Du kan blive bidt af en skovflåt hele året, men risikoen for at blive bidt og smittet med sygdom er størst fra juni til september. Tjek derfor din hud og dit tøj for flåter, hvis du færdes i natur, skov og haver.

Der er størst forekomst af flåter på fugtige steder med græs, krat, små buske og i åben skov med rådyr. Men de findes også i haver - særligt hvor der kommer rådyr. En skovflåts liv består af flere stadier: æg, larve, nymfe og voksen. Det er nymfen, der er til gene for mennesker. De er kun ca. 2 mm lange, er svære at få øje på og kan sprede sygdom, fordi de som larver har suget blod fra smådyr som mus. Nymferne genkendes ved, at de har fire par ben, hvor larverne kun har tre par ben.

Du mærker ikke et bid

Flåter reagerer på temperatur, lugt og bevægelse. Det er din lugt og varmeudstråling, som får flåten til at gribe fat i dig. Det forklarer, hvorfor man oftere får flåter på varme sommerdage, og hvorfor nogle mennesker får mange flåtbid, mens andre ikke bliver bidt. Når flåten har fundet et stykke bart hud, borer den sine munddele godt ind og ned til en blodåre. Du mærker normalt ikke noget bid, fordi flåtens spyt virker som en lokalbedøvelse. Du opdager typisk først flåten, hvis du ser noget kravle på din hud eller mærker en lille hudflap, hvis du stryger fingrene over huden. Når flåten har suget nok blod efter nogle dage, falder den af. Den kan dog sidde op til 14 dage.

Smittet med borrelia?

Du bliver ikke nødvendigvis syg af at blive bidt af en flåt. Man regner med, at kun 2 % af alle flåtbid fører til smitte. Både bakterier og virus kan dog overføres ved et flåtbid. Borreliose er den bedst kendte sygdom, og skyldes bakterien borrelia. Den overføres først 24 timer efter, at flåten har bidt. Borreliose kan behandles med penicillin. Bliver du smittet, så er det første tegn typisk et ringformet rødt udslæt på størrelse med en femkrone omkring bidstedet. Som regel opstår udslættet inden for de første uger efter et bid. Men du kan godt være smittet med borrelia uden at få udslæt. Du får som regel feber, bliver træt og får ondt i hoved og ryg. Kontakt altid din læge, hvis du får et udslæt, der er større end 5 cm i diameter. Udslættet kan også forekomme andre steder på kroppen, end lige der hvor du er blevet bidt. Vær opmærksom på, at mange flåtbid giver et lille rødt område på 1-2 cm rundt om bidstedet, som man ser det ved andre insektbid. Det er ufarligt, og betyder ikke, at du er smittet.

De kan give andre sygdomme

En anden sygdom, som kan overføres fra skovflåter er TBE (flåtbåren hjernebetændelse). Det er en virussygdom, som starter med influenzalignende symptomer og i nogle tilfælde kan udvikle skader på centralnervesystemet og give lammelser. Generne kan komme uger til måneder efter et flåtbid. Smitte med TBE sidder i skovflåtens munddele og overføres derfor, så snart skovflåten bider. Der findes ingen behandling af TBE, men man kan vaccinere mod den. Sygdommen er dog meget sjælden.

Forebyg bid fra flåter

Den bedste forebyggelse mod flåtbid er at kontrollere tøj og hud grundigt efter et besøg i skov og natur. Det er vigtigt at undersøge hele kroppen, da flåterne typisk sætter sig varme steder som i lyskeregionen, armhuler, knæhaser og hårbund. Især hos børn skal du være opmærksom på, at flåter ofte kan sidde i hårbunden, særligt bag ørerne. Hvis du vil nedsætte risikoen for at blive bidt af flåter, så er lange bukser, strømper trukket op over buksebenene, gummistøvler og langærmede bluser det bedste forsvar. Brug af myggemidler på hud og tøj kan også reducere angreb fra flåter.

Kilder: Naturstyrelsen, Statens Serum Institut

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen