Bidt af en flåt? – der er ingen grund til panik
De fleste har nok hørt skrækhistorier om sygdommen Borrelia efter flåtbid. Men et bid fra en flåt er i sig selv ikke farligt, hvis bare du er opmærksom – især fra maj til oktober, hvor risikoen for bid er størst.
En tur i skoven eller i højt græs ved de fleste nok kan betyde bid fra en flåt. På grund af den varme pels, er det ofte dyr, der bliver angrebet. Men flåter kan også finde på at mæske sig i menneskeblod – især i armhulen, knæhasen og lysken, hvor der er lunt og fugtigt, og huden er tynd.
Flåten er frygtet af mange, fordi den kan give smitsomme sygdomme videre. En af de meste kendte sygdomme er Borrelia – en infektionssygdom, der kan angribe nervesystemet, hvis ikke den bliver behandlet. Selvom sygdommen kan blive alvorlig, er der ingen grund til at blive angst for at blive bidt af en flåt.
Opdag flåten i tide og undgå Borrelia
Der går mindst 16 timer og ofte over et døgn, fra flåten bider sig fast, til Borrelia-bakterien overføres. Derfor handler det helt enkelt om at få fjernet flåten i tide.
Ulempen er, at du hverken kan mærke, når flåten bider sig fast eller efterfølgende. Modsat et myggestik, så klør et flåtbid ikke. Derfor skal du selv tjekke efter for flåter, når du har været et sted med mange træer eller i højt græs – hvor dyret ofte lever. Mærk efter på hele kroppen, og få en anden til at tjekke steder som bag øret og i knæhasen, hvor det er svært at komme til selv.
Inden flåten suger blod, ligner den blot en mikroskopisk, flad edderkop, som kan være svær at få øje på. Den kan være så lille, at den kan forveksles med et modermærke. Men så snart den begynder at suge blod, bliver den mere synlig og kan blive på størrelse med en lille vindrue.
Opdager du en flåt, skal den fjernes med det samme – enten med fingrene, med en pincet eller med en tang til formålet. Med en flåttang sikrer du at få hele dyret med og mindsker risikoen for smitte. Hold derefter øje med udslæt omkring bidstedet og symptomer på influenza og gå straks til lægen, hvis du mistænker en infektion.
__________
Sådan mindsker du risikoen for smitte:
- Brug støvler, lange bukser og trøjer med lange ærmer, når du går i skoven eller højt græs. Så undgår du at blive bidt.
- Fjern flåten så snart, du opdager den. Det kan gøres med en tang, en pincet eller med fingrene. På dit apotek er der et udvalg af flåttange, som nemt og effektivt fjerner hele dyret. Find dem her:
- Hold øje med, om der de første par uger efter flåtbiddet kommer et rødt udslæt omkring bidstedet, som kan være tegn på Borrelia.
- Vær opmærksom på influenzasymptomer – det kan være tegn på virussen TBE eller sygdommen Anaplasmose, der kan blive alvorlige, hvis de ikke behandles.
- Gå til lægen ved mistanke om smitte. Konstaterer lægen, at der er en infektion, vil du blive behandlet med antibiotika.
Kilde: apoteket.dk og netdoktor.dk