Der er forskel på sæbe Se relaterede produkter

 

 

Der er forskel på sæbe

Vi gør det alle i løbet af dagen: Vasker hænder, går i bad eller tager opvasken. Men hvorfor kan huden blive tør af vand og sæbe? Og er der egentlig forskel på sæber? Det får du svar på her.

Hvad er sæbe?

Sæbe har været kendt i mange år. De første beskrivelser går helt tilbage til år 79 e.Kr. Traditionelt har sæbe været fremstillet af fedt fra for eksempel olivenolie eller dyr i kombination med noget basisk som for eksempel kalilud. Traditionel sæbe er derfor basisk, det vil sige, at den har en høj pH-værdi (modsat hudens som er lav). Sæbe gør, at fedt og vand kan nærme sig hinanden, så man derved kan vaske snavs af tøj og hud mv. Jo mere basisk en sæbe er, des mere affedtende virker den. Det var dog først i middelalderen, at man begyndte at bruge sæbe til at vaske og rengøre i. Indtil da brugte man sæbe som salve eller pomade i håret.

Hvilken betydning har sæbens pH-værdi?

Din hud har en naturlig lav pH-værdi på 5,5, og det er gunstigt for de gode og nyttige mikroorganismer, der lever overalt på hudens overflade, og som er med til at opretholde en sund og naturlig beskyttelsesbarriere. Hvis pH-værdien i din hud ændres, som når du vasker og affedter huden i sæbe med en høj pH-værdi, så kan det medføre, at din hud bliver tør og irriteret. Derfor har moderne sæber, der skal anvendes på huden ofte samme lave pH-værdi som hudens egen for at undgå en for kraftig affedtning og irritation af huden.

Hvad er sæbefri sæbe?

Mange sæber på markedet er i dag blevet såkaldt sæbefri. Det vil sige, at de ikke er fremstillet som traditionel sæbe. I stedet anvender man nogle kunstigt fremstillede vaskeaktive stoffer kaldet tensider. De har samme egenskab som sæbe, nemlig at de hjælper vand og fedt med at kunne blandes. Men i modsætning til traditionel sæbe, kan man i sæbefri sæber justere pH-værdien, så den ikke er høj, men derimod lav som hudens egen. Dermed udtørrer den ikke huden som traditionelle basiske sæber gør.

Når huden ikke kan følge med

Når du vasker dig, så hjælper sæbe med at fjerne snavs og urenheder fra huden. Men hvis du vasker dig ofte - for eksempel på hænderne - så kan du opleve, at din hud bliver tør og sprukken, selvom du bruger en mild sæbefri sæbe med den rette lave pH-værdi. Det skyldes, at vand og sæbe altid vil fjerne lidt af det naturlige hudfedt, som huden danner for at beskytte sig. Og vasker du dig hyppigt, så kan huden ikke altid følge med. Er det tilfældet for dig, bør du tilføre nye fedtstoffer fra en creme, så hudens beskyttelsesbarriere hurtigere bliver intakt.

Vand udtørrer også

Ud over sæbe har vand også betydning for udtørring. Vand virker i sig selv udtørrende på huden. Særligt varmt vand, fordi det åbner hudens porer mere og samtidig er i stand til at opløse mere hudfedt, således at mere af din naturlige fedtbarriere bliver vasket af. Et godt råd er derfor at tage korte bade og ikke i for varmt vand. Det gælder særligt, hvis du lider af eksem, da eksemhud lettere bliver tør og irriteret, fordi den naturlige hudbarriere er i stykker. Er du i tvivl om, hvad du bør anvende af sæber og produkter til din hud, så kom ind og spørg os på dit apotek.

Tips til tør hud

  • Brug kun milde og fugtigheds-bevarende sæber
  • Tag korte bade og skru ned for vandtemperaturen
  • Skyl sæben ordentligt af huden
  • Smør dig ind i creme lige efter bad, og smør dine hænder efter hver vask
  • Om du har badet eller ej, så bør du smøre tør hud 1-2 gange dagligt
  • Brug tøj af bomuld, undgå uld og syntetiske materialer

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen