Hvad stiller du op mod tørre øjne? Se relaterede produkter

Hvad stiller du op mod tørre øjne?

Tørre øjne er et hyppigt problem - især med alderen. Symptomerne kan lindres med forskellige typer øjendråber mod tørre øjne. Men du bør også få undersøgt, hvad der ligger bag problemet.

Mange oplever på et eller andet tidspunkt at have tørre eller irriterede øjne. Irritationen af øjnene kan have mange årsager. Det kan for eksempel skyldes allergi, betændelse eller ensidig belastning i forbindelse med skærmarbejde. Fænomenet tørre øjne opleves som regel ved en fornemmelse af irritation, som om der var et fremmedlegeme i øjet. Årsagen er ikke til at påvise, men problemet ses oftest hos ældre. Der kan i sjældne tilfælde være tale om en følgevirkning af sygdommen Sjögrens syndrom. Denne sygdom vil dog også give sig til udtryk ved symptomer som tør mund og træthed. Endelig kan tørre øjne skyldes en nedsat tåreproduktion, men dette kan kun påvises ved en test hos øjenlægen.

Tørre øjne vil i nogle tilfælde også give anledning til øget tåreflod. Det kan være øjets forsøg på, at genoprette den væskefilm, der normalt omgiver øjet. Behandling af tørre øjne vil som regel være rettet mod at afklare, hvorvidt det kan være sygdom eller medicinforbrug, der ligger til grund for problemet. Det er ikke muligt at behandle tørre øjne i sig selv, andet end ved at lindre symptomerne ved brug af øjendråber.

Brug af forskellige typer øjendråber

Der findes en lang række øjendråber til lindring af symptomer ved tørre øjne eller andre øjenlidelser. De findes i mange forskellige udgaver, hvor forskellene som regel er viskositeten - det vil sige, hvor tyktflydende de er - eller om de er pakket i almindelige øjendråbeflasker eller som enkeltdosispakninger. Pakningen af øjendråberne og eventuel konservering har indflydelse på, hvor længe du kan anvende dråberne, inden de skal kasseres. Dråberne indeholder forskellige kombinationer af stoffer, der har til formål at efterligne den film, der normalt beskytter øjet. Man kan sige, at de smører øjnene med en beskyttende hinde.

Almindelige øjendråber i flaske kan i udgangspunktet bruges i op til 30 dage efter åbning. Disse øjendråber er som regel konserverede, men man anbefaler, at du kasserer dem efter 30 dage, da der er risiko for smitte med bakterier fra flaskestudsen. Visse nyere typer øjendråber kan imidlertid holde sig i længere tid. Nogle helt op til tre måneder eller mere, hvilket kan være en fordel, hvis du kun bruger dråberne sjældent. Enkeltdosispakkede øjendråber har den fordel, at du kun åbner en lille portion af dråberne efter behov. Det betyder, at dråberne kan holde sig lige så længe som producenten angiver holdbarheden på pakningen. Endvidere er øjendråber i denne form som regel ukonserverede. Det gør, at kontaktlinsebrugere eller personer med allergi over for konserveringsmidler i hovedreglen kan anvende disse produkter uden problemer.

Bliv undersøgt af lægen

Hvis du oplever problemer med tørre øjne, bør du blive undersøgt af din egen læge eller af en øjenlæge. Du kan også købe øjendråber til lindring af symptomerne. Dråberne er ufarlige at bruge, men vi anbefaler altid et eftersyn hos lægen. Du er også altid velkommen til at komme ind til os på dit apotek og få mere at vide om tørre øjne og lindring af disse. Vil du gerne læse mere om problemet og andre øjenrelaterede sygdomme, så kig ind på vos.dk, som er foreningen for øjensygdomme Værn om synets hjemmeside.

  • Alder og overgangsalder
  • Visse typer medicin
  • Sygdomme og lidelser
  • Tørt og varmt indeklima
  • Brug af computerskærme
  • Rum med aircondition
  • Sol, vind, støv og røg
  • Allergi og irritation
  • Brug af kontaktlinser
  • Operationer i øjet

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen