Forebyg lus: Bliv kampklar til lusesæsonen
Nu er det igen blevet sæson for lus. Derfor får du her en række gode råd til at undgå at undgå luseangreb og bekæmpe dem, hvis det er lykkedes de små dyr at indtage din hovedbund.
Skolestart er højsæson for lus. Det seneste år, hvor vi har holdt mere afstand til hinanden og skolerne har været lukket ned, har det dog tydet på, at der har været færre lusetilfælde end normalt. Både sundhedsplejerskerne og apotekerne har oplevet tegn på, at færre har været ramt af de små dyr i hovedbunden. Det kan du læse mere om her.
Men nu er samfundet åbnet mere op, og vi begynder at være tættere sammen. Det betyder, at vi kan forvente, at lusene igen begynder at få gode betingelser for at sprede sig og så er det en god idé at begynde at forebygge.
Lus er meget normalt og handler ikke om dårlig hygiejne. Det er ikke flovt at have lus, til gengæld er det flovt ikke at fortælle eller gøre noget ved det.
Forebyg luseangreb
Det er ofte skolebørn, der bliver ramt af lus. Det skyldes, at de leger tæt sammen, og det giver lusene mulighed for at vandre fra hoved til hoved. Lusene kan også sprede sig, hvis I deler børste, hårelastikker eller andre genstande, som berør håret.
Efter en ferie er det derfor en god idé at forebygge lusespredningen ved at kæmme dine børn, inden de starter i skole og institution igen. På den måde kan I nå at opdage lusene i tiden, inden de spreder sig til andre børn. Herefter er det godt at tjekke børnene én gang om ugen, så I hele tiden kan holde øje med, om der er kommet lus.
Har du fået lus?
Du tjekker for lus ved hjælp af en tættekam, som du skal redde igennem håret. Der findes både en model til at tjekke for lus og en tættere model til æggene. Voksne hovedlus er mellem to og tre millimeter, men kan være mindre som nyudklækkede. De kan variere i farve fra gennemsigtige og gråhvide til mørke. Luseæggene derimod er cirka 0,8 millimeter langt og hvidgult. Det tager seks-ni dage, før ægget klækkes.
Tip! Det er lettere at fange lusene med kammen, hvis håret er vådt og gerne med balsam i.
Hvis du finder lus i dit eget eller dit barns hår, skal I starte op på behandling med det samme. Der findes forskellige midler, men fælles er, at de indeholder et stof, som virker som gift for lusene eller kvæler den. Husk at følge brugsanvisningen nøje. Brug aldrig husmorråd men hold dig til lusemidler, som er udviklet til behandling af lus på mennesker.
På apoteket kan du altid få hjælp til at finde de rette lusemidler og tættekamme samt råd til, hvordan du bruger dem korrekt.
Du kan finde flere råd om at forebygge lus, og hvordan du bekæmper dem her.