Mit barn er forkølet – hvad nu? Se relaterede produkter

Mit barn er forkølet – hvad nu?

Efterår rimer på forkølelse og snue, og de helt yngste er særligt udsatte for at fange en solid efterårsforkølelse eller flere i løbet af en sæson. Hvad kan du gøre, når børnene bliver syge, og hvornår er det nu, de må starte i skole og institution igen? Vi guider dig her.

Snot, hoste, ondt i halsen og feber. Efteråret er over os, og det samme er højsæsonen for forkølelser. Når vejret skifter, og temperaturerne falder, er vi mere disponible for at blive forkølede, hvis vi ikke er fornuftigt påklædte.

Særligt børn er udsatte for forkølelse og rammes ofte flere gange i løbet af ét år. Det skyldes blandt andet, at de i institutionerne går tæt op ad hinanden, og forkølelse smitter direkte ved, at en forkølet person nyser eller hoster i nærheden af en rask, og viruspartiklerne dermed spreder sig. 2-3 døgn efter, man er blevet smittet, bliver man syg.

Hvad er forkølelse?

Forkølelse skyldes en infektion i de øvre luftveje, næse og hals. Der er flere forskellige typer virus, der gør os forkølede, og det er derfor ikke muligt at vaccinere mod forkølelse. Vi kan heldigvis kun blive smittede af en samme virus én gang, til gengæld kan vi rammes igen af en anden variant og blive forkølede igen.

En forkølelse starter ofte med ondt i halsen og kroppen samt let feber. 1-2 døgn senere opstår de gængse symptomer med hoste, snue og snot. I starten vil snottet være klart og vandigt, men efter et par dage ændrer det ofte konsistens og bliver mere tykt og gult. Flere tror fejlagtigt, at sidstnævnte er tegn på bihulebetændelse. Men det er altså et ganske almindeligt symptom i en forkølelse.

Børn og forkølelse

Børn er mere udsatte for forkølelse end voksne, og det er ikke unormalt, at små børn fanger snue, hoste og feber mange gange i løbet af et år. Særligt ved opstart i vuggestue og børnehave, hvor barnet bliver udsat for andre og flere bakterier, end det er vant til, er det særligt udsat for smitte. De mange sygedage kan være hårde – både for forældre og børn.  

Det er ikke rart at være forældre til et forkølet barn. Ofte bliver de små ramt hårdere end os voksne og kan sagtens have feber på op til 39-40, være utilpasse, have nedsat appetit og være temperamentsfulde. Det er dog meget almindeligt og er ikke i sig selv årsag til bekymring.

Kig altid på barnets almentilstand. Er det kontaktbart, til stede og reagerer fint på tale, skal du ikke være nervøs. Hvis du pludselig synes, at barnet bliver meget sløjt, er det altid bedst at ringe til lægen.

Hjælp dit forkølede barn bedst

Er dit barn blevet forkølet, er der desværre ingen medicin, der kan gøre det raskt hurtigere. En almindelig forkølelse tager typisk 1-2 uger om at rase ud og forsvinder til sidst af sig selv.

Dog kan du hjælpe dit barn på flere forskellige måder, hvis det er blevet forkølet og har det skidt. Det er blandt andet en god idé at holde barnets luftveje fri for snot. Det giver en bedre ro og søvn, men hjælper også barnet med nemmere at kunne indtage føde og væske.

På apoteket kan du købe saltvandsdråber, der dryppes i næsen og giver bedre gennemgang. Læg derudover en ekstra pude under barnets hoved, og er barnet meget lille, kan du løfte hovedgærdet på sengen ved at sætte bøger under sengestolperne.

Har dit barn feber, kan du lindre symptomerne med smertestillende medicin, ligesom de større børn kan få halstabletter, der lindrer øm hals.

Hvornår må barnet komme tilbage til hverdagen?

Det kan være svært som forældre at vurdere, hvornår barnet må komme tilbage i vuggestue, børnehave eller skole efter en forkølelse. Der er som sådan ingen regler for, hvornår det er klart, men så længe barnet har feber og er sløjt, anbefales det at være hjemme.

Dit barn har feber, hvis det har 38 grader eller højere målt med termometer i endetarmen.

Forkølelse er meget smitsomt, og smittefaren er størst lige inden, symptomerne starter og indtil et par dage efter udbruddet. Husk at holde en god håndhygiejne, både når du afleverer og henter dit barn for at forsøge at mindske antallet af forkølelser og vask hænder både på dig selv og dit barn flere gange dagligt.

Kilder: sundhed.dk, netsundhedsplejersken.dk

En forkølelse starter typisk med ondt i halsen, vandigt snot, forringet almentilstand og let feber. Små børn kan sagtens få meget høj feber ved forkølelse, helt op til 39-40 grader, uden at du skal være bekymret. Efter et par dage starter de mere almindelige symptomer med hoste, stoppede luftveje og snue.

Der findes ingen kur mod forkølelse. Du kan som forælder dog hjælpe dit barn ved at holde dets luftveje fri for snot, så vidt muligt. Saltvandsdråber, som fås på apoteket, dryppes i næsen, og det hjælper barnet, så det ikke er så plaget af snot. Derudover er ro, hvile, varme og væske den bedste kur.

Hvis dit barn har feber eller en påvirket almentilstand, skal du holde det hjemme. Men en forkølelse kan sagtens trække ud i op til to uger, og her må barnet altså gerne komme tilbage i vuggestuen, hvis det bare er snottet og hoster.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen