Værd at vide om modermælkserstatning Se relaterede produkter

Værd at vide om modermælkserstatning

 

Alle eksperter er enige om, at brystmælk er spædbarnets bedste ernæring. Brystmælken indeholder alle de næringsstoffer, som et spædbarn har behov for, da brystmælken er sammensat nøjagtigt til det enkelte barn og i takt med at spædbarnet vokser.

De fleste kvinder ønsker at amme deres barn fra fødslen. Omkring 60% af danske kvinder er fuldt ammende i de første fire måneder af barnets levetid[1], så barnets eneste ernæring hos disse kvinder er brystmælk. Efter fire måneder og ikke senere end 6-månedersalderen, bør barnet ifølge anbefalingerne introduceres til overgangskost.

[1] Se ”Amning – en håndbog for sundhedspersonale”, Sundhedsstyrelsen, 2018, side 6.

Barnets behov i fokus

De fleste børn trives fint med brystmælk i det første halve år af deres levetid. Nogle spædbørn kan imidlertid have behov for anden mad for at blive mæt. Anbefalingen er, at børn frem til 1-års alderen ikke må få almindelig drikkemælk, men skal ernæres enten på bryst eller modermælkserstatning – ved siden af en sund og alsidig kost, som er tilpasset spædbarnets alder. 

– Det er vigtigt, at barnet får den korrekte ernæring fra starten. Det gælder både rette mængde, hyppigheden og sammensætningen af næringsstoffer. Hvis spædbarnet ikke får brystmælk, skal det have modermælkserstatning. Indholdet i produkterne er lovbestemt ud fra årtiers forskning, og barnet får derfor alle de nødvendige næringsstoffer, udtaler apotekspersonalet.

Almindelig modermælkserstatning er fremstillet af komælk. Den er sammensat, så den ligner brystmælken mest muligt, og er tilsat vitaminer og mineraler, der er vigtige for barnets vækst og udvikling.

Mælkeallergi og højt hydrolyseret modermælkserstatning

Omkring 2-3% af alle børn udvikler mælkeallergi. Det, der sker er, at de bliver overfølsomme over for komælksproteinet[1]. Disse børn bliver nødt til helt at undgå mælk og mælkeprodukter. Mælkeallergien kan vise sig inden for det første år, og de fleste børn vokser fra denne type allergi ved 3-års alderen.

Hvis barnet har mælkeallergi og bliver ammet, skal mor på mælkefri kost. Hvis barnet får modermælkserstatning, er det vigtigt at skifte over til en højt hydrolyseret (hypoallergen) modermælkserstatning, som de fleste børn med mælkeallergi ikke reagerer på. Det er lægen, der skal stille diagnosen, og udskrive en grøn ordination.

Det anbefales, at børn med mælkeallergi op til 3-års alderen fortsat skal have højt hydrolyseret modermælkserstatning for at få dækket behovet for blandt andet energi og kalk[2].

[1] Se artiklen ”Allergi over for mælk” på www.astma-allergi.dk

[2] Se pjecen ”Mælkeallergi – børn og mad”, Sundhedsstyrelsen/Fødevareministeriet, 2009, s. 7.

Hvor meget modermælkserstatning – og hvor længe?

Børn indtager forskellige mængder af modermælkserstatning, og barnet skal løbende tilbydes mad, når det udviser tegn på sult. Modermælkserstatning er tungere fordøjeligt end modermælk, så barnet kan godt være mæt i længere tid. Som tommelfingerregel skal et barn have det, der svarer til en 1/6 af deres egen vægt i løbet af et døgn.

Barnet kan leve af modermælkserstatning eller i en kombination med brystmælk i omkring seks måneder. Efter seks måneder tilrådes det forældre gradvist at afprøve mos og grød samt begynde på mere fast føde. Nogle forældre vælger at blande brystmælken eller modermælkserstatningen med fast føde for at lette overgangsfasen.

Tag på apoteket

På apoteket kan man altid hente gode råd, når det gælder modermælkserstatning. Udover rådgivningen findes her et stort udvalg af forskellige erstatningsprodukter:

– Inden for modermælkserstatning tilbyder vi en bred vifte af produkter. Både i form af pulver til opblanding og drikkeklare portioner. Nogle af produkterne kan bruges til børn med komælksallergi, laktose-intolerance eller alvorlig fødevareallergi. Vi anbefaler at tale med en sundhedsplejerske eller læge, inden barnet starter op, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd om modermælkserstatning

  • Følg altid brugsanvisningen nøje og brug den medfølgende måleske
  • Hold et højt hygiejneniveau og brug kun rene flasker, sutter mv.
  • Søg råd hos sundhedsplejerske eller læge, hvis du vil fravælge amning eller kombinere amning med en modermælkserstatning
  • Få ikke dårlig samvittighed, hvis du fravælger amning
  • Spørg apoteket om modermælkserstatning og vælg blandt apotekets produkter
  • Vælg en højt hydrolyseret modermælkserstatning, hvis barnet er disponeret for allergi og du ikke kan amme eller har fravalgt amning – i barnets første fire levemåneder

Kilder: www.sundhed.dk, www.netdoktor.dk og www.astma-allergi.dk

Vigtigt: Brystmælk er spædbarnets bedste ernæring. Hvis amningen afbrydes, kan det være svært at begynde at amme igen og indtag af modermælkserstatning kan mindske mængden af brystmælk. Man bør tænke på fordelene ved amning inden modermælkserstatning introduceres. Det er vigtigt at følge instruktionerne for tilberedning. Fejlagtig håndtering kan påvirke barnets helbred.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen