Fang og forebyg type 2 diabetes i tide Se relaterede produkter

Fang og forebyg type 2 diabetes i tide

Omkring 300.000 danskere har forstadiet til type 2 diabetes helt uden at vide det. De tidligste symptomer er hyppig vandladning, øget tørst og træthed, som ofte bliver overset. Her kan du læse om, hvordan du kan forebygge type 2 diabetes.

Type 2 diabetes er kronisk og giver for højt blodsukker samt ringe mulighed for, at kroppen kan udnytte insulin og producere det i de rette mængder. Det er en af de mest udbredte folkesygdomme i Danmark, og tallet risikerer at stige i fremtiden. På baggrund af store befolkningsundersøgelser vurderer eksperter, at der går omkring 300.000 mennesker rundt med forstadier til Type 2 diabetes – også kaldet prædiabetes.

Det er dog de færreste, der opdager symptomer på prædiabetes, som kan være milde symptomer som øget tørst, hyppig vandladning og træthed, og de går derfor med sygdommen uden at vide det. Det er et stort problem, for opdager man prædiabetes i tide, kan man sætte ind med en forebyggende indsats. Det fortæller professor fra Københavns universitet, Kristine Færch, der forsker i metoder til at forebygge type 2 diabetes.

”Det er ikke sådan, at alle, der får prædiabetes, udvikler type 2 diabetes. Men det er et højrisikosstadie, hvor der er grund til at være opmærksom. Har man samtidig andre risikofaktorer såsom type 2 diabetes i familien eller svær overvægt, skal man være ekstra opmærksom,” siger Kristine Færch til magasinet Helse.

Et ur frem for en kur mod type 2 diabetes?

Kristine Færch har med tidligere studier bevist, hvordan intervaltræning og den rigtige dosis medicin kan forbedre langtidsblodsukkeret markant. Hun står også i spidsen for et studie, der undersøger, om det kan hjælpe langtidsblodsukkeret at regulere sine spisevaner efter klokken frem for kostplanen. Forsøgspersonerne må spise, hvad de vil, inden for et 10-timers vindue for eksempel fra 08.00-18.00. Tidligere studier viser, at tidsreguleret spisning fører til, at forsøgspersonerne spiser mindre og samtidig får forbedret søvn, døgnrytme og stofskifte. Derfor er Kristine Færch spændt på, om det nye studie kan bekræfte tesen.

Omtanke, motion og medicin mod type 2 diabetes

Mens vi venter på resultaterne, så understreger Kristine Færch, at opmærksomhed på fysiske ændringer er vigtig for at forebygge type 2 diabetes. Følgesygdommene og komplikationerne i forbindelse med den kroniske lidelse er nemlig mange. Er du i tvivl eller i højrisiko for type 2-diabetes, er det en god ide at få målt dit blodsukker jævnligt. Det kan du gøre derhjemme ved at købe et blodsukkerapparat på apoteket.

Har du svært ved at komme op på løbebåndet for at forebygge type 2 diabetes, findes der heldigvis andre metoder, når vi skal have pulsen op. Dem kan du læse om her.

Kilder: Diabetes.dk , helse.dk 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen