Virusinfektioner i vinterhalvåret: Sådan beskytter du dig
Med vinteren kommer ikke kun koldere dage og mørkere morgener, men også en bølge af virusinfektioner. Forkølelse, influenza og omgangssyge florerer overalt, og chancerne for at blive ramt er større, når vi bruger mere tid indendørs, hvor smitten spredes hurtigere.
Hvad er en infektion?
En infektion opstår når en fremmed organisme, som en virus eller bakterie, trænger ind i kroppen og begynder at formere sig. Kroppen opdager hurtigt de ubudne gæster og aktiverer sit forsvar – immunsystemet. Ligesom en alarm, der går i gang, aktiverer dit immunsystem en række mekanismer for at bekæmpe de fremmede organismer. Det kan give feber, betændelse og generelt ubehag – alt sammen tegn på, at kroppen arbejder på højtryk for at fjerne truslen. Hvis dit immunsystem er svækket, kan det tage længere tid at slippe af med infektionen.
De hyppigste virusinfektioner i vinterhalvåret
Forkølelse
Forkølelse er den mest almindelige virusinfektion, der rammer os om vinteren. Selvom den sjældent er alvorlig, kan den være utrolig irriterende. Forkølelse forårsages typisk af rhinovirus og smitter gennem små dråber i luften, når vi nyser, hoster eller blot trækker vejret tæt på andre. Symptomer på forkølelse er løbende næse, ondt i halsen, nys og mild feber. Der er ingen mirakelkur mod forkølelse, men du kan lindre symptomerne med næsespray, varm te og hvile. Det er også en god idé at drikke rigeligt med vand.
Influenza
Influenza kan gøre dig sengeliggende i dagevis. Det skyldes, at influenzavirussen angriber hele kroppen. Symptomer på influenza er høj feber (ofte over 38 °C), muskelsmerter, træthed, hovedpine og tør hoste. Influenza kan ikke behandles med antibiotika, da det er en virus. Det bedste du kan gøre er at hvile, drikke væske og tage smertestillende medicin for at lindre symptomerne.
Omgangssyge
Omgangssyge, også kendt som maveinfluenza, er en virusinfektion, der angriber mave-tarm-systemet. Den er ofte forårsaget af norovirus eller rotavirus og spreder sig hurtigt i vinterhalvåret – især i børneinstitutioner og på arbejdspladser. Symptomer på omgangssyge er kvalme og opkast, diarré, mavesmerter og feber. Der er ingen decideret behandling. Det vigtigste er væske. Drik små slurke og forsøg at få hvile. Find lindrende produkter mod diarré og fordøjelsesproblemer.
Har du en kronisk sygdom, kan du læse om, hvordan du håndterer den bedst i de kolde måneder her
Sådan beskytter du dig mod virusinfektioner
Virus spredes hurtigt, især i vintermånederne, når vi er indendørs og tæt på hinanden. Den nemmeste måde at beskytte sig selv og sine nærmeste på er ved at vaske hænder hyppigt og grundigt. Brug håndsprit, når du er på farten, og undgå at røre ved dit ansigt, medmindre dine hænder er rene.
Et stærkt immunsystem er dit bedste forsvar mod virusinfektioner. Du styrker dit immunsystem med en sund og varieret kost, motion og rigeligt med søvn. Fødevarer rige på C-vitamin, D-vitamin og zink kan hjælpe med at styrke kroppens forsvar. Da det er svært at få D-vitamin nok, anbefales alle at tage et vitamintilskud med D-vitamin hele vinteren.
Hvis du selv føler dig syg, er det vigtigt at blive hjemme for at undgå at sprede smitten. Forkølelse og influenza kan smitte flere dage før, du selv mærker symptomer, så vær ekstra opmærksom på håndhygiejnen i vintermånederne.
Behandling når sygdommen har ramt
Når du mærker de første tegn på sygdom, kan det hjælpe at bruge næsespray, hostesaft eller febernedsættende medicin for at lindre symptomerne og gøre det lettere at komme igennem sygdommen. Spørg dit apotek, hvis du er i tvivl om, hvilke produkter der passer til dit behov.
Når du er syg, handler det om at tage dig godt af dig selv, så kroppen får de bedste betingelser for at komme sig. Uanset om du har forkølelse, influenza eller omgangssyge, er det vigtigt at drikke rigeligt med væske, da det hjælper kroppen med at bekæmpe infektionen og forhindrer dehydrering. Feber og muskelsmerter er almindelige symptomer ved influenza. Her kan smertestillende medicin med paracetamol hjælpe med at lindre smerten og sænke feberen. Din krop har brug for tid til at komme sig. Jo mere du hviler, jo bedre betingelser giver du din krop.
Kilde: Sundhed.dk, Medicin.dk, Statens Serum Institut