Apoteket vægter din sundhed og økonomi højt, når du køber medicin Se relaterede produkter

Apoteket vægter din sundhed og økonomi højt, når du køber medicin

Fejl i medicinering kan være livstruende. Det er derfor, du ofte bliver stillet spørgsmål, når du køber medicin på apoteket. Men det handler også om at tilbyde dig det bedste og billigste produkt.

Måske undrer du dig over, at du altid skal svare på spørgsmål, når du handler på apoteket. Det kan tilmed sætte din blufærdighed på prøve, når du bliver bedt om at fortælle om din helbredssituation til en fremmed. Men der er flere gode grunde til spørgsmålene.

Apoteket har pligt til at tilbyde dig det billigste produkt, når det er fuldt ud lige så godt som den dyrere variant. Selv om de fleste lægemidler er ret nemme og uproblematiske at tage, er nogle mere komplicerede – også produkter i håndkøb.

Paracetamol kan let overdoseres

Det virksomme stof i almindelige smertestillende midler som Panodil, Pinex og Pamol er paracetamol. De kan købes mange steder, og mange har dem stående derhjemme. Det er et stof, der skal tages med forsigtighed. Får du paracetamol i for store doser, kan det ødelægge din lever. Mange, især ældre mennesker, tager paracetamol dagligt mod smerter. Det kan dog ske, at man ved stærkere smerter får ordineret Pinex comp eller Kodipar af sin læge. Begge dele indeholder kodein, som er et stærkt smertestillende stof. Men de indeholder også paracetamol. Hvis du blot fortsætter med at tage din daglige dosis Panodil ved siden af det ordinerede Kodipar eller Pinex comp, risikerer du at komme betænkeligt tæt på en farlig dosis. Du skal derfor altid fortælle din læge, og også gerne på apoteket, hvis du er fast bruger af paracetamol.

Midler med prednisolon

Prednisolon ordineres eksempelvis ved gigtsygdomme og voldsomme, allergiske reaktioner. Det bruges ofte i kort tid ad gangen, men ved nogle sygdomme bruges det dagligt i længere perioder. Hvis der er tale om en længere periode, så skal du altid supplere behandlingen med et tilskud af kalk- og D-vitamin, da en af bivirkningerne ved prednisolon er afkalkning af knoglerne og dermed knogleskørhed. Det er også vigtigt at afslutte en langvarig behandling med prednisolon med en gradvis nedtrapning.

Pas på maven ved gigtmedicin

En stor gruppe smertestillende lægemidler kaldes NSAID – eller mere populært: Gigtmedicin. De skal tages med forsigtighed og altid sammen med mad. Det mest almindelige stof i denne gruppe er ibuprofen, som findes i for eksempel Ipren og Ibumetin. Tager du disse eller et andet NSAID, som for eksempel Kodimagnyl, på tom mave, kan du risikere at udvikle mavesår. Ibuprofen på 200 mg kan købes i håndkøb, men i højere styrker er de på recept, ligesom mange andre stoffer i gruppen af gigtmedicin. Hvis din læge udskriver dem på recept og lægen ikke ved, at du samtidig tager Ipren, kan du risikere at overdosere og få mavesår.

Organisér dit forbrug i doseringsæsker

Dette var nogle eksempler på, hvorfor medicin skal tages korrekt og med omtanke. Generelt er det vigtigt, at du fortæller din læge og på apoteket, hvad du tager af (håndkøbs-) medicin, vitaminer og naturlægemidler. Får du mange forskellige lægemidler, så husk, at du kan hente hjælp på dit apotek. Du kan for eksempel købe doseringsæsker eller få din medicin dosispakket. Du kan også få en sms-besked, hvis du har svært ved at huske at tage din medicin.

Husk, at apotekets personale kun stiller spørgsmål for at hjælpe dig, så fejl undgås.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen