Se relaterede produkter

5 gode råd til motion i efteråret

Kulde og blæst får de fleste til at trække ind under tæpperne. Men når døgnet bliver kortere, har vi endnu mere brug for at bevæge os for at få det overskud, der skal til. Vi har samlet fem gode råd til at komme ud og dyrke motion i de mørke og kolde måneder.

 1. Husk de små bevægelser i hverdagen

Du har nok hørt alle argumenterne for at dyrke motion. Det nedsætter risiko for hjertekarsygdomme, forbrænder kalorier, og styrker dine knogler, led og sener. De fleste glemmer dog, at motion også giver overskud og velvære. Du behøver ikke nødvendigvis binde dine løbesko, og sætte ambitiøse mål om mange kilometer, der skal tilbagelægges. Start i stedet med at revurdere dine hverdagsbevægelser. Tager du trappen eller elevatoren? Cykler du til arbejde, eller parkerer du tæt på kontoret? Sidder du helt stille, når du afholder et telefonmøde, eller kan du tillade dig at tage telefonmødet med udenfor? De små aktive ændringer i hverdagen kan hjælpe dig på vej mod en bedre kondition.

Det er også en god start til at styrke dine muskler, inden du går i gang med et hårdt træningsprogram, der ofte kan forårsage skader, hvis du overtræner. Opdel hverdagsbevægelserne i små mål, og husk at rose dig selv, når du tager trapperne eller går hen til supermarkedet. Alting tæller, og du er godt i gang.

 2. Find en makker, det gør dig glad

Når du skal i gang med at motionere, kan det være vigtigt at have en makker. Hvad enten motionsformen er en cykeltur, en gåtur eller en løbetur, kan du tage din partner, din bror, din ven eller en veninde med. Er I til konkurrencer, kan I sætte jer et fælles mål, hvor den, der når målet hurtigst, for eksempel vinder en god middag. Aftal på forhånd nogle spilleregler. Hvis i dyrker motion, der presser pulsen helt op, duer det måske ikke at konkurrere for meget i starten. Hvis I ikke er i samme form, kan I lave en plan, der passer til jer begge to. For eksempel kan den i bedst form tage en omvej, så I ender samme sted eller tage bakken en ekstra gang. På den måde følges I, uden at sænke hinandens tempo. 

Forskning har vist, at holdtræning virker bedre mod stress end træning på egen hånd. Der er altså mulighed for at stresse af, konkurrere, have det sjovt og lære hinanden at kende, mens I dyrker motion.

 3. Find dit gamle udstyr frem

Hvad har du egentligt i skuret? En mountainbike? Måske en gammel basketball, der skal have luft? Før du begynder at købe nyt udstyr, er det altid en god idé at tjekke, hvad du har samlet sammen gennem årerne. Det kan være, det impulsive indkøb af en tennisketcher får dig tilbage til drømme og ideer, du for længst havde glemt og giver motivation til at komme ud og i gang.

 4. Undersøg dine omgivelser

Har skoven i dit kvarter bakker til din mountainbike? Eller er der en udendørs basketbane lige over for din søns skole? Inden du går i gang med at lave et program, så tag en tur i dit nærområde og se, hvilke landskaber, baner og tilbud du omgives af. Tjek også dine lokale sportsforeninger ud og lad dig inspirere af tilbuddene. Måske er kajakroning noget for dig, selvom du aldrig har holdt en pagaj. Når du dyrker motion i omgivelser tæt på dig, knytter du et større bånd til det lokale og genopdager det landskab du bor i, og de mennesker, du bor tæt på.

 5. Planlæg en tur i weekenden

Når det er weekend, kan du med fordel spænde cyklen på bilen eller tage vandrestøvlerne eller løbeskoene med og tage din makker med ud for at finde et uudforsket område eller en naturattraktion, I aldrig havde troet, man kunne cykle eller gå på opdagelse i. På den måde holder du fri, får ladet batterierne op og oplever noget nyt samtidig med, at du motionerer.

Hvis du har spørgsmål om motion og forebyggelse af skader, kan du altid forhøre dig på dit lokale apotek. Hvis du kommer til at overtræne det første stykke tid eller har brug for at forebygge skader, kan du anskaffe dig kompressionsbind og sportstape her.

 

Kilder:  Iform.dk , netdoktor.dk , hjerteforeningen.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen