Er mit barn ørebarn?
Ondt i øret, nedsat hørelse, dårlig søvn og tilbagevendende mellemørebetændelser. Det er hårdt for hele familien, hvis du har et ørebarn. Hvert år får mange danske børn dræn i øret for at mildne øreproblemerne. Er du i tvivl om, dit barn er ørebarn, så læs med her.
Har dit barn ofte ondt i øret, svært ved at høre eller tilbagevendende mellemørebetændelser? Så er der god grund til at tro, at du har et ørebarn. Mange danske børn lider af væske på mellemøret, og det kan resultere i dårlig nattesøvn, irritation og nedsat hørelse.
Særligt mellemørebetændelse er en smertefuld affære, og det kan give store bekymringer hos forældrene, der kan have grædende børn og en smerte, der ikke kan slås ned. Det er helt normalt, at barnet oplever mellemørebetændelse, særligt i de første år, men sker det flere gange over en sæson, er der grund til at søge læge.
Hvad betyder det at være ørebarn?
Betegnelsen ørebarn dækker over et barn, der lider af gentagne øreinfektioner, væske på øret eller høreproblemer. Tilstanden kan have store konsekvenser for barnets trivsel, fordi det kan påvirke søvnen, give smerter og føre til generel dårlig trivsel.
For de helt små kan en dårlig nattesøvn være årsag til at være opmærksom. Oplever du, at barnet vågner hver time og skal ammes, have vand, eller op at være på armen, kan det være, fordi det har væske på øret. Det behøver ikke at betyde, at barnet også sover dårligt om dagen. Ofte hjælper det tværtimod barnet, når det står udenfor i barnevognen i den friske luft.
Væske på øret hos børn
Væske i mellemøret er meget udbredt hos både børn og voksne. Det skyldes, at øretrompeten lukker til, hvilket ofte sker under forkølelser eller efter en mellemørebetændelse.
Hvert år får mange danske børn lagt dræn i øret for at afhjælpe væske i øregangen. Drænet er en lille cylinder af plastic eller metal, som sættes ind i trommehinden for at sikre, væsken kan løbe ud ad mellemøret. Når barnet skal have dræn, lægges det i en kortvarig narkose. Selve indgrebet varer typisk ikke mere end 5-10 minutter. Efter en tid falder drænet ud af sig selv.
Det er vigtigt, at væske på øret fjernes. Det kan ellers have konsekvenser for barnets hørelse senere i livet, ligesom det kan give kroniske forandringer i mellemøret.
Hvordan ved jeg, at jeg har et ørebarn?
Har dit barn mellemørebetændelse, vil du sjældent være i tvivl. Symptomerne er store smerter ved øret, feber, dårlig søvn og kortvarig nedsat hørelse. Er barnets trommehinde sprunget, vil der også løbe væske fra barnets øre. Mellemørebetændelse er ikke farligt, men det er ofte meget smertefuldt. Oplever du, at dit barn er plaget af gentagne mellemørebetændelser, er det tegn på, at dit barn er ørebarn, og du skal kontakte lægen.
Det kan straks være sværere at opdage, om dit barn har væske på mellemøret, hvor symptomerne er mere diskrete. Hos de mindste børn kan det vise sig ved en urolig søvn og adfærd. Hos de større børn er det følelsen af en prop i øret, nedsat hørelse eller kortvarig smerte eller prikken.
Er du i tvivl om, om dit barn er ørebarn, er det en god idé at tale med egen læge. Han eller hun kan helt smertefrit måle, om barnet har væske på øret. En høreprøve kan desuden afgøre, om barnet har nedsat hørelse.
Kilder: sundhed.dk, sygeforsikring.dk, babyinstituttet.dk, netsundhedsplejerske.dk, netdoktor.dk
De fleste børn vil i de første år opleve at blive ramt af mellemørebetændelse, som kan skyldes bakterier eller virus. Men der er en øget risiko for børn af forældre, der selv har været ørebørn. Det kan blandt andet skyldes arvelige faktorer i øretrompetens funktion eller en forringet evne til at bekæmpe virus og bakterier i luftvejen.
Der kan være mange grunde til, at dit barn tager sig til øret, og det behøver ikke nødvendigvis skyldes væske på øret eller mellemørebetændelse. For de helt små kan berøringer ved øret skyldes, at der er tænder på vej, eller at barnet er træt. Er barnet ked af det eller sover uroligt om natten med hyppige opvågninger, er der dog grund til at kontakte lægen for at undersøge, om barnet har væske på mellemøret.
Hos børn vil et dræn i øret ofte blive lagt under kortvarig narkose. Barnet skal forinden være fastende seks timer op til indgrebet. Bedøvelsen sker gennem en maske, og indgrebet og bedøvelsen varer som regel ikke mere end 5-10 minutter. Barnet kan efter indgrebet opleve en let ømhed, men det går hurtigt over.