Se relaterede produkter

Bryd tabuet om inkontinens, mand!

Ufrivillig vandladning er generende og ofte pinligt for de, det rammer. Mange vælger dog ikke at opsøge læge, fordi det er tabuiseret. ”Det er synd, for der er rigtig meget, vi kan gøre for at hjælpe,” siger overlæge og ekspert i inkontinens hos mænd.

”Hos os redder vi ikke liv, vi redder livskvalitet. Den største skrøne ved inkontinens er, at ’det hører alderen til, og det må jeg vel bare lære at leve med’. For ja, det hører måske nok alderen til, men der er mange små ting, man kan gøre for at afhjælpe inkontinens.”

Sådan siger Charlotte H. Graugaard-Jensen, overlæge i urinvejskirurgi og ansat i Klinik for Bækkenbundslidelser på Skejby Sygehus. Hun har over 20 års erfaring i inkontinens hos mænd og oplever, at det er en lidelse, der er forbundet med meget tabu. Udover at forringe livskvaliteten kan ufrivillig vandladning også være et symptom på prostatakræft. Derfor er det særligt vigtigt, at du som mand er opmærksom.

Det skønnes, at 500.000 danske mænd og kvinder lever med inkontinens. Men ifølge Charlotte H.  Graugaard Jensen må man forvente et stort mørketal, fordi mange ikke gør noget ved det.

”Der er jo ikke prestige i at tisse i bukserne. Det er pinligt, og noget vi holder for os selv, og på ingen måde noget, vi taler om i selskabelig sammenhæng eller fortæller vores læge. Men det er synd, for det fylder rigtig meget, og det er også dyrt samfundsøkonomisk”, siger hun.  

Hvad er inkontinens?

Der findes flere forskellige former for inkontinens. De mest udbredte blandt mænd er:

  • Stressinkontinens: Man taber små mængder urin ved eksempelvis latter, host, nys, løft og pludselig bevægelse.
  • Urgency eller urgeinkontinens: Akut trang til vandladning uden særlig grund. Det kan være svært at nå på toilettet.
  • Overløbsinkontinens: Det er svært at tømme blæren, og der kommer kun lidt urin ad gangen. På et tidspunkt bliver blæren dog så fyldt, at den løber over.

Forekomsten af inkontinens eller ufrivillig vandladning stiger med alderen.  Stressinkontinens hos mænd er sjælden og opstår som oftest efter operation på blærehalskirtlen (prostata). Årsagen til urgeinkontinens er i de fleste tilfælde ukendt, men det kan skyldes sygdom i nervesystemet. Overløbsinkontinens ses oftest hos mænd med forstørret prostata.

Hyppige vandladninger og nattetisseri bliver vanesag

På Klinik for Bækkenbundslidelser oplever man, at mange mænd lærer at leve med de hyppige vandladninger. Men afhængig af, hvem du er, og hvad du laver, kan følelsen af evindelig tissetrang være ganske enerverende. 

”Landmanden kan uden problemer gå ud bag stalden og tisse, når han skal. Men for en sælger, der kører rundt i sin bil, er det et problem, hvis han hver time skal holde ind for at lade vandet”, påpeger Charlotte H. Graugaard Jensen.

Rigtig mange mænd døjer desuden med afbrudt søvn som følge af mange ture på toilettet i løbet af natten. Her anbefaler eksperten, at du drikker din daglige væske med omhu. Et gammelt mundheld lyder ’det, du drikker efter kl 18:00, gemmer du til natten’, men der er mening bag de kloge ord, siger hun.

Natlige vandladninger samt en slap stråle kan desuden være et symptom på prostatakræft, ligesom besvær med at komme i gang med at tisse kan. Derfor er det vigtigt, at du opsøger egen læge, hvis du oplever de gener. 

Tis – hold pause – tis igen

Der er mange tiltag og justeringer, du selv kan efterleve, hvis du lider af hyppige vandladninger og/eller inkontinens. Først og fremmest er det vigtigt at få fastlagt, hvilken type du lider af: Stress-, urge- eller overløbsinkontinens. Det kan din læge hjælpe dig med.

”Nogle gange kan små ændringer betyde en kæmpe forskel for patienterne. Lider du af gentagende blærebetændelser, drikker du måske for lidt. Døjer du med dårlig blæretømning, kan double voiding hjælpe, hvor du tisser, tager en lille pause på 3-5 minutter ude af toilettet og så tisser igen. Skal du op mange gange om natten, kan du forsøge at drikke mindre om aftenen,” siger Charlotte H. Graugaard-Jensen.

Desuden kan du med fordel undgå drikkevarer, der irriterer blæren, hvis du døjer med hyppige vandladninger. Det gælder eksempelvis sodavand, både light og med sukker, samt alkohol.

Bækkenbundstræning – også for mænd

Lider du af stressinkontinens, kan bækkenbundstræning desuden være en rigtig god idé. Og nej, det er ikke kun nybagte mødre, der kan have gavn af knibeøvelser, det gælder i høj grad også mænd. Dog anbefaler Charlotte H. Graugaard-Jensen, at du søger råd og vejledning hos en fysioterapeut, fordi det er vigtigt at gøre det rigtigt.

Ved hyppige vandladninger anbefaler hun at forsøge dig med blæretræning. Her øver du dig i at holde dig lidt længere, for på den måde at træne blæren til at indeholde mere.

Medicinske og kirurgiske indgreb

Mens mange gener kan afhjælpes ved egen hjælp eller i samarbejde med lægen, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt med medicinsk behandling. Det kan eksempelvis være tabletter, der får blæren til at slappe af eller hjælper med, at blæren bliver bedre tømt.

Andre oplever en lindring ved botoxbehandling af blæren, mens nogle skal have fjernet prostatavævet ved et mindre indgreb. Andre igen kan have gavn af at tømme blæren med et kateter.

”Det vigtigste er at tage sig selv alvorligt og søge hjælp. Livskvaliteten er vigtig”, slutter hun. 

Lider du af inkontinens?

Her er Charlotte H. Graugaard-Jensens bedste råd:

  • Find sammen med din læge ud af, hvilken type inkontinens, der er tale om. Stress-, urge- eller overløbsinkontinens.
  • Dan et overblik over, hvor meget du drikker, og hvor meget du tisser. Det skal lægen bruge for at hjælpe.
  • Du kan afhjælpe noget ved at træne bækkenbunden og måske også blæren.
  • Undgå drikkevarer, der irriterer blæren så som sodavand, lightprodukter og alkohol.
  • Øg livskvaliteten ved at bruge de rigtige bleer og bind.

>> Læs mere i artiklen ”Svært ved at holde på vandet” her

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen