Svært ved at holde tæt? Se relaterede produkter

Svært ved at holde tæt?

Voksne, der ikke kan holde på vandet, har et problem, de færreste taler om. Ikke desto mindre er det udbredt. Både mænd og kvinder kan få problemer med dryp og have svært ved at holde tæt. Læs mere om generne herunder.

Ordet inkontinens stammer fra latin og betyder "uvilkårlig afgang". Man opdeler urininkontinens i to grupper: stressinkontinens, som udløses af anstrengelse, og urgeinkontinens, som bare kommer som en pludselig og uimodståelig trang til at tisse. Ofte er problemet en blanding af begge dele. Lidelsen rammer mest kvinder, men også mænd kan få problemer. Især hvis de har forstørret prostata.

Når trangen kommer ved anstrengelse

Stressinkontines skyldes sædvanligvis, at bækkenbundens og urinrørets muskler er svækket - det kan være på grund af en fødsel. Det kan også skyldes uhensigtsmæssige tisse- og drikkevaner, overvægt, operationer i underlivet, sygdomme (for eksempel lungesygdomme og forstoppelse), brug af medicin og overgangsalder. Stressinkontines giver urintab ved fysisk aktivitet. Det kan ske, når du hoster, nyser, hopper eller løber. Mængden er ofte lille.

Du kan lindre stressinkontines ved at optræne bækkenbunden med knibeøvelser. Der findes også vaginalvægte, som med stigende vægt kan opøve dine musklers evne til at holde på vandet. På apoteket findes for eksempel Contrelle og Ladyvag. På www.knibnu.dk kan du få viden om bækkenbundstræning.

Hvis du ikke selv kan afhjælpe problemet, skal du søge læge. Ved første konsultation vil lægen normalt bede om en urinprøve for blandt andet at udelukke blærebetændelse. Lægen vil også udlevere et væske- og vandladningsskema med spørgsmål, som du skal udfylde over tre døgn og medbringe til næste konsultation.

Når trangen kommer pludseligt

Urgeinkontinens kaldes også trang-inkontinens. Det er, når du ofte og pludseligt får trang til at komme på toilettet - og ikke når det i tide. Mængden er ofte stor, og du skal ofte tisse hyppigt (mere end 7-8 gange om dagen og mere end to gange om natten).

Tilstanden kan skyldes blærebetændelse, sarte slimhinder, stor væskeindtagelse (hos ældre), vanddrivende medicin og sygdomme i hjernen eller nervesystemet.

Der findes forskellige receptpligtige midler mod urgeinkontinens. Bivirkningerne er dog ofte mundtørhed og det modsatte problem, nemlig, at man får problemer med at komme af med vandet. Urgeinkontinens kan også afhjælpes med elektrostimulation, hvor skeden og endetarmens slimhinder stimuleres med en svag strøm, eller ved at man indopererer nogle elektroder på nerverne til blæren (elektromodulation).

Forstørret prostata hos mænd

Hos mænd hænger inkontinens ofte sammen med blærehalskirtlen - også kaldet prostata. Med alderen kan kirtlen begynde at vokse, og det kan give vandladningsbesvær, fordi kirtlen derved klemmer om urinrøret. Dette er i sig selv ufarligt, men det kan give slap urinstråle, afbrudt vandladning, hyppige vandladninger (dag og nat), besvær med at få startet vandladningen og fornemmelse af, at blæren ikke bliver tømt. Det kan også føre til pludselig, stærk vandladningstrang, dryp af urin samt svie og smerter ved vandladning. Da symptomerne også kan skyldes mere alvorlige sygdom, skal du altid søge læge og få problemet undersøgt.

Symptomerne ved forstørret prostata kan lindres med medicinsk behandling og operative indgreb, hvor man fjerner en del af det forstørrede kirtelvæv. Vær opmærksom på, at inkontinens hos mænd også kan skyldes svag bækkenbund, urinvejsinfektioner, operationer i prostata, overvægt, visse typer medicin og neurologiske sygdomme.

Har du brug for hjælp ved inkontinens, er du altid velkommen til at spørge os på dit apotek.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen