Små høretelefoner udfordrer din ørevoks Se relaterede produkter

Små høretelefoner udfordrer din ørevoks

De små in-ear-høretelefoner til din smartphone, tablet eller bærbare computer er muligvis mere diskrete end store hørebøffer. Den øgede brug af de små høredimser inde i øregangen har imidlertid skabt nye udfordringer for den ørevoks, der egentlig burde have fri og uhindret passage ud gennem øret.

Ørevoks er en del af kroppens naturlige immunforsvar og hjælper med at "smøre" øregangen med et bakteriedræbende og vandskyende sekret. Den naturlige ørevoks hjælper ganske enkelt med at holde støv, bakterier og andre fremmedlegemer ude af øret, og derfor har ørevoks en funktion som ørets helt eget rensemiddel.

Prop i øret

Ved daglig brug af de små in-ear-høretelefoner bliver der midlertidigt sat en stopper for ørevoksens naturlige vandring ud gennem øret, hvor den overflødige og brugte voks normalt ellers ville falde ud af sig selv. Høretelefonerne kan medvirke til at skabe en prop af ørevoks med diverse følgevirkninger:

– Øregangen er et meget følsomt område, hvor der hurtigt kan vise sig tegn på irritation. Selv en mindre prop af ørevoks kan give kløe, smerte, svimmelhed og hørenedsættelse. Øret stopper ikke dets naturlige produktion af voks på grund af høretelefonerne. Man risikerer at skubbe ørevoksen endnu længere ind i øret, fortæller speciallæge og Ph. d. Morten Friis fra Aleris-Hamlet Hospitaler.

Mere personlig hygiejne

Hos især unge mennesker ser Morten Friis en stigende tendens til udfordringer med de små høretelefoner. Det store tidsforbrug med in-ear-høretelefoner i løbet af dagen risikerer at give ørepropper, men stiller også krav til den personlige hygiejne – ikke mindst hvis man har for vane at udlåne ens høretelefoner til andre:

– Det er klart, at man risikerer at få flere fremmede bakterier indenbords, hvis man udlåner de små høretelefoner til andre, eller hvis man selv afprøver andres høretelefoner. Hvis man helt vil undgå andres bakterier, skal man undlade at udlåne høretelefonerne, og i øvrigt være omhyggelig med at desinficere ens høretelefoner med jævne mellemrum, pointerer Morten Friis på baggrund af egne erfaringer fra klinikken.

Mennesker er forskellige

Som speciallæge fremhæver Morten Friis, at vi mennesker er opbygget anatomisk forskelligt fra naturens hånd. Hvis man eksempelvis er skabt med en mere krum øregang er der forøget risiko for ørepropper. Vores genetiske kodning og herkomst spiller også en rolle i forhold til mængden og arten af den ørevoks, vi producerer.

Nogle mennesker producerer mere ørevoks end andre. Hvis man eksempelvis ved, at man har en stor produktion af ørevoks, kan man overveje, om man i det hele taget skal bruge in-ear-høretelefoner eller vælge et alternativ i form af hørebøffer, musik fra andre lydkilder eller almindelig tale direkte i mobiltelefonen.  

– Jeg anbefaler en præventiv tilgang til dem, der døjer med ørevoks. Det er vigtigt at holde det ydre øre rengjort, og bruge en snip af et håndklæde frem for en vatpind, der kan skubbe voksen ind i øret igen. Derudover kan man bruge voksopløsende dråber fra apoteket. Nogle vælger også en regelmæssig ørevoksfjernelse af en professionel, lyder rådene fra speciallæge Morten Friis på Aleris-Hamlet Hospitaler.

Råd på apoteket

På apoteket står faguddannet personale klar til at rådgive om forebyggelse og behandling af ørevoks:

– Vi oplever en stigende efterspørgsel på effektive midler mod ørevoks. På apoteket tilbyder vi en række godkendte produkter som eksempelvis øredråber, ørespray og øresprøjter, der kan skylle det blødgjorte materiale ud af øret. Desuden anbefaler vi også plejende olier, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod ørevoks

  • Brug aldrig vatpind eller lignende i øret. Det kan gøre skade og gavner aldrig
  • Vælg håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne overflødig ørevoks
  • Køb godkendte midler på apoteket til forebyggelse og behandling af ørevoks
  • Lær at skylle ørerne selv efter lægens anvisninger
  • Undlad at pille i ørene
  • Søg læge, hvis du får smerter eller udflåd fra øret
  • Få renset ørerne jævnligt ved en speciallæge i øresygdomme, hvis du bruger høreapparat eller oplever gentagne problemer med in-ear-høretelefoner

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen