Aktiv sommer uden vabler, fodvorter og fodsvamp Se relaterede produkter

Aktiv sommer uden vabler, fodvorter og fodsvamp

Sommeren er over os og kalder på sjove aktiviteter udendørs. Der er dog ikke noget som en irriterende vabel, der kan sætte en stopper for en længe planlagt vandretur. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at undgå de irriterende fodgener og aflaste, når skaden er sket.

Sommer er for mange mennesker lig med bare tæer i sandaler, og det kan være helt ulideligt at være kommet afsted i varme, lukkede sko på en brandvarm sommerdag.

Skal du bruge sommeren på at gå langt i den smukke natur, er det vigtigt, at du vælger dit fodtøj med omhu. De smukke sandaler er nok fine, men de er ikke optimale at bruge en hel dag på farten.

Samtidig er det afgørende, at dine sko giver fødderne luft og mulighed for at ånde, når temperaturen stiger. Svedige fødder i lukkede sko, øger nemlig friktionen og risikoen for at udvikle vabler, ligesom det giver gunstige forhold for fodsvamp.

Sådan behandler du vabler

En vabel opstår, når du udsætter din hud for mere slid eller tryk, end den kan tåle. Du kan både opleve fodvabler mellem de ydre hudlag fyldt med klar væske, eller en vabel, der opstår dybere under huden og er fyldt med blod.

>> Læs mere om blodvabler

Har du fået en vabel eller kan du mærke, at et område er særligt udsat, er det en god idé at bruge vabelplaster. Det aflaster trykket, lindrer smerten og beskytter mod bakterier. Vabelplastret fungerer som et ekstra lag hud og fremmer derfor helingen.

>> Se udvalget af vabelplaster

En vabel med klar væske kan være en smertelig affære. Hvis det er meget smertefuldt, kan du lindre ubehaget ved at prikke hul på vablen og dræne den for væske. Men du skal være forsigtig, så du undgår, at der opstår infektion. Vask området omkring vablen grundigt og punkter den forsigtigt med en ren, steril nål. Lad efterfølgende huden sidde, da det fremmer helingen og beskytter huden.

Oplever du pludselig, at huden omkring vablen bliver rød og varm, der løber puds fra vablen, eller det gør ondt, skal du være særligt opmærksom. Det kan være tegn på infektion i vablen og betyder, at du skal kontakte din læge med henblik på at påbegynde behandling.

Sådan behandler du fodvorter

Fodvorter er ekstremt smitsomme, og særligt blandt børn og unge er de irriterende vorter udbredte. Fodvorter smitter, når vi går barfodede rundt sammen indendørs i eksempelvis svømmehal eller fitnesscenter.

Har du eller dit barn en fodvorte, er det vigtigt ikke at udsætte andre for smitte, og det kan være svært om sommeren, når vi helst bevæger os rundt barfodede. Fodvorter trives særligt godt i varmt og fugtigt klima, og opdager du en fodvorte, er det vigtigt at påbegynde behandlingen hurtigst muligt.

>> Sådan behandler du en fodvorte

Der findes flere forskellige præparater til at bekæmpe fodvorter med, men det er vigtigt, at du følger anvisningerne nøje. En vortepen kan være en god idé, og der findes flere forskellige varianter. Spørg gerne på apoteket, hvis du er i tvivl om, hvilken der er bedst for dig.

>> Se udvalget af vortepenne

Sådan behandler du fodsvamp

Fodsvamp lyder ubehageligt, men det er helt normalt, og vi har alle helt uskadelige svampe på huden. Problemet opstår først, når der går infektion i de naturlige svampe, oftest som følge af et fugtigt og lukket miljø.   

Varme, svedige sko er nemlig det optimale miljø for svamp under foden til at udvikles. Derfor er det vigtigt, at du husker at give dine fødder luft på varme sommerdage og skifter fodtøj og strømper regelmæssigt, hvis du er nødsaget til at bruge lukkede sko.

Læs 5 gode råd mod fodsvamp

Symptomerne på fodsvamp er oftest kløe, rødme og væskefyldte blærer eller rifter på fødderne. Er uheldet ude, behandles fodsvamp bedst med et lægemiddel, der fås uden recept på apoteket. Spørg personalet eller se nogle af behandlingsprodukterne her.

Vabelplaster fungerer som et ekstra lag hud og lindrer smerten. Derudover beskytter plastret mod bakterier og fremmer helingsprocessen, fordi det giver området omkring vablen ro.

Vores hudceller kan blive angrebet af den meget udbredte virusinfektion HPV (human papillomavirus), som findes i over 100 forskellige varianter. Når det sker, fortykkes huden, og der dannes en vorte. Afskallede hudceller fra en smittet person kan smitte helt op til seks timer.

Symptomerne på fodsvamp viser sig oftest som kløe, svie og en smertende fornemmelse mellem tæerne. Huden kan blive rød og skælle, ligesom der kan forekomme små, væskende blærer på huden.

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk, spejdersport.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen