Fodvorter smitter ved hvert fodaftryk Se relaterede produkter

Fodvorter smitter ved hvert fodaftryk

Fodvorter er smitsomme, og især børn og unge risikerer at sprede en vortevirus til hinanden, når de går barfodede rundt ved deres idrætsaktiviteter i skole, svømmehal eller fitnesscenter. Vorter kan opstå allerede fra barnsben, men forekommer hyppigst i 12-15 års alderen, hvor skønsmæssigt 10-15% af alle skolebørn har vorter*.

– Statistikkerne omkring vortevirus viser, at børn og unge med atopisk eksem har større risiko for at få fodvorter end andre, da de har tør, følsom og irritabel hud samt nedsat immunforsvar, fortæller Jan Færgemann, som er professor i dermatologi ved Göteborg Universitet.

Hurtig smittespredning

Det kan gå hurtigt med smittespredning under de rette betingelser. De afskallede hudceller fra en person med vortevirus drysser ned på gulvet, og inden for de næste fem til seks timer kan hudcellerne smitte videre ved kontakt til en anden barfodet person, der kommer forbi. Rifter, skrammer og beskadiget hud øger risikoen for hurtigt spredning.

– Virus bliver hurtigt spredt direkte eller indirekte i det ofte fugtige og varme bademiljø i forbindelse med idræt. Vortevirus vil typisk befinde sig i de yderste hudlag, hvor der ikke er kontakt med blodbanen. Det betyder, at kroppens hvide blodlegemer vil have svært ved at nå ud til vorterne og bekæmpe dem, pointerer Jan Færgemann.

Kroppen er alligevel normalt i stand til at opbygge immunitet og bekæmpe vorterne ved egen kraft. Omkring halvdelen af vorterne vil normalt kurere sig selv i løbet af et år, mens 80% vil være væk efter to år, og de resterende 20% af vorterne vil typisk kræve en ekstra behandling**. Mange vælger imidlertid at fjerne fodvorterne for at undgå generne.

Hvordan ser en fodvorte ud?

En fodvorte ligner et blomkålshoved i struktur, og den ligger i overhuden. Hvis man skraber det yderste lag af, vil man opdage små sorte prikker, som er sprængte blodkar fra fodtrykket. Fodvorter er ofte flade eller vokser indad, hvilket giver smerte og følelsen af at have små sten i skoen.

Der findes op mod hundrede forskellige vortevira***. Det er de såkaldte HPV-vira eller Human Papillomavira, der i tilfældet omkring fodvorter (og i øvrigt også kønsvorter) er godartede. De kan hurtigt spredes fra person til person, og i øvrigt også ved at man kan smitte sig selv, når man kradser og klør i vorterne.

Sådan behandles fodvorter

Hvis man er smittet og generet af fodvorterne, kan man med fordel påbegynde en behandling for at fjerne problemet. Det kræver en kombination af gode råd fra læge eller sundhedspersonale samt de rette midler til indsatsen:

– Der er gode muligheder for at behandle vorterne med lokalbehandlingsmidler. Der findes vortesæt, som indeholder selve vortemidlet og et plaster, der skal placeres på vorten. Det er vigtigt at følge anvisningerne nøje og gentage behandlingen for at opnå den tilsigtede effekt, understreger Jan Færgemann, som er professor i dermatologi ved Göteborg Universitet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod fodvorter

  • Tag badesandaler på i svømmehal, omklædningsrum og badeland
  • Undlad at berøre andres vorter
  • Undlad at pille og kradse i vorterne
  • Hold fodvorter tørre, da fugt har en tendens til at øge smitten
  • Brug et vortemiddel fra apoteket 
  • Vær tålmodig og udholdende i hele behandlingsforløbet

Kilder: www.sundhed.dk (Patienthåndbogen), www.netdoktor.dk og artiklen "Warts" fra American Academy of Dermatology på websitet www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/

*Se artiklen "Vorter" på sundhed.dk (Patienthåndbogen), som er skrevet af speciallæge Tove Agner.

**Se artiklen "Åh nej, fodvorter igen" på nordjyske.dk, skrevet af Leif Osmark og publiceret den 23/8 2005.

***Se artiklen "HPV-infektion" på sundhed.dk, skrevet af speciallæge Mikkel Rosendahl (fagligt opdateret 10/8 2015).

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen