Sådan får dit lille barn en dejlig sommer Se relaterede produkter

Sådan får dit lille barn en dejlig sommer

Det er vigtigt, at vi passer ekstra godt på de mindste i sommervarmen, så de ikke bliver for varme eller dehydrerer. Sørg altid for at søge skygge og husk rigeligt væske og solcreme. Sundhedsplejerske Elise Haubjerg Winther giver dig her sine bedste råd til en god sommer med de mindste.

Sommeren er over os, og det er skønt med solskin, udetid og varmegrader. Er du forælder til et mindre barn eller baby, kan det dog være svært at vide, hvordan du bedst passer på de små i de varmere måneder. Det kan for eksempel være et dilemma, hvordan du bedst klæder baby på, sikrer at barnet får væske nok eller undgår sol og gener på den sarte hud.

Elise Haubjerg Winther er privatpraktiserende sundhedsplejerske i Glade Familier. Hun har 30 års erfaring med børn, først som sygeplejerske på en børneafdeling og siden 2002 som sundhedsplejerske, så hun er vant til at svare på spørgsmål fra bekymrede forældre.

”Der er nogle forholdsregler, vi skal tage i forhold til børnene i de varmere måneder. Generelt er det vigtigt at sikre, at barnet får væske nok, kommer af med urin, og almentilstanden er normal. De helt små børn skal slet ikke opholde sig i solen, og har du et lidt større barn, er det vigtigt at huske solcreme allerede fra morgenstunden,” forklarer hun.

Sådan passer du bedst på baby i sommervarmen

Har du et spædbarn, kan det godt give mange bekymringer, når temperaturerne stiger. Elise Haubjerg Winther påpeger, at du stadig gerne må lægge den lille til lur udendørs på varme dage, fordi der ofte er bedre ventileret end indendørs. Det er dog vigtigt, at barne- eller klapvognen står helt i skyggen, ligesom du skal være opmærksom på babys påklædning.

”De mindste skal ligge svalt med et lagen eller dynebetræk over sig, så huden ikke bliver afkølet. Hvis huden bliver kold, bliver der sendt signaler til kroppen om at holde på varmen, så de små blodårer i fingre og fødder lukker og holder på varmen. Derfor er det vigtigt at holde huden lun, hvis man skal af med varmen,” forklarer hun.

Hvis dit barn fuldammes eller får flaske, behøver du ikke at tilbyde det ekstra væske, selvom det er varmt. Dog skal du være meget opmærksom på, om baby tisser og følger sin vante rytme.

”Barnet skal gerne tisse 5-6 gode våde bleer i døgnet. Som forælder kender du bedst selv dit barns rytme, og så længe den er normal, har baby det godt. Hvis det ellers er et sundt og raskt barn, skal det også nok sige til, hvis det er tørstigt,” siger Elise Haubjerg Winther.

Pas på den sarte babyhud

Varmen kan være hård ved den sarte babyhud, og særligt de små hudfolder under halsen, armene og i lysken kan være udsatte. Her lyder rådet fra sundhedsplejersken, at du skal tørre området med en fugtig klud og holde op i folderne, indtil området er helt tørt.

”Brug eventuelt en hårtørrer eller pust forsigtigt på området. Det er vigtigt, at du ikke tørrer med en klud eller håndklæde, det er huden for sart til. Rigtig mange børn kan godt lide at blive tørret med en hårtørrer, men vær forsigtig og hav din egen hånd imellem, så den lille ikke brænder sig,” forklarer hun.

Er bleområdet særligt udsat i sommervarmen, kan det desuden være lindrende for barnet at ligge med bar numse så meget som muligt.

Husk solcreme og smør ofte

Går dit barn i institution, kan det være umuligt at holde det ude af den skarpe sol i løbet af dagen, og det er også okay. Dog skal du huske at give barnet let tøj på, som skærmer for solen og smøre barnet godt i solcreme med høj faktor hver morgen, inden du sender det afsted. I løbet af dagen skal der smøres flere gange.

”Tørrer vi barnet med en klud, eller har det været ude at bade, er det vigtigt at få smurt huden med solcreme igen, så huden er ordentligt beskyttet. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at barnet er i skygge i løbet af dagen. Husk solhat, parasol og dæk kroppen med et tyndt lag tøj, der skærmer for solen,” forklarer Elise Haubjerg Winther.

Hun påpeger desuden, at det er en udbredt misforståelse, at barnet er fint beskyttet i skyggen fra en klap- eller barnevogn. Står vognen i høj sol, kan der blive alt for varmt inde hos barnet, så husk at være opmærksom og hold øje med temperaturen.

Er uheldet ude, og barnet har fået for meget sol, er det vigtigt, at du handler hurtigt. Få barnet ud af solen hurtigst muligt og afkøl området med en kold klud. Herefter er det en god idé at smøre med en fedtcreme, så du aflaster huden og sikrer, at den kan hele. Vær opmærksom på barnets almentilstand og kontakt lægen, hvis det er skidt tilpas, lyder rådet fra sundhedsplejersken.

Oplever du, at dit barn eller din baby bliver sløvt, slapt og ukontaktbart i sommervarmen, skal du altid kontakte lægen. Det kan være tegn på væskemangel. Større børn kan holdes ved væske ved at tilbyde juice, sodavandsis eller saftevand, så får barnet de nødvendige næringssalte, og du undgår, at barnet bliver skidt af varmen, lyder rådet fra Elise Haubjerg Winther. 

Det er vigtigt, at barnet ikke får det for varmt. Samtidig må huden ikke blive afkølet. Bliver huden kold, bliver der sendt signaler til kroppen om at holde på varmen, så de små blodårer i fingre og fødder lukker og holder på varmen. Derfor er det vigtigt at holde huden lun, hvis man skal af med varmen. Det samme gør sig gældende med feberbørn.

De helt små skal slet ikke opholde sig i solen. Når barnet starter i institution, vil det opholde sig mere i solen, og her er det vigtigt, at du smører barnet i et tykt lag solcreme med høj SPF hver morgen, inden det kommer afsted. Følg derudover Kræftens Bekæmpelses råd og hold siesta i skyggen i tidsrummet kl. 12-15, hvor solen er kraftigst.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen