Den korrekte tandpleje til babyer og børn Se relaterede produkter

Den korrekte tandpleje til babyer og børn

Karies og syreskader er nogle af de mest generelle skader i børns tænder. En del af forklaringen findes i læskedrikke, også lightprodukter, som alle har en lav pH-værdi og kan give syreskader. Derudover kan de mange frugtsukkerholdige snacks til de helt små være hårde for tænderne, advarer forebyggelseskonsulent i Tandplejen Aarhus, Maibrit Bak Blyt.  

Sukker giver huller i tænderne, det ved vi alle. Men ved du også, at lightprodukter kan give syreskader, og de populære to-go-snackposer med grøntsags- og frugtmos til de allermindste ofte er fyldt med frugtsukker, som klistrer til tænderne og kan give huller?

”De mest udbredte skader blandt børn, vi ser i tandplejen, er karies og syreskader. Særligt er det overraskende for mange, at også lightprodukter er farlige for tænderne. Som udgangspunkt skal drikkevarer i hverdagen have en pH-værdi over 5,5, og det er ikke meget andet end vand, mælk, kaffe og te, der har det,” siger forebyggelseskonsulent i Tandplejen Aarhus, Maibrit Bak Blyt.

Tandpleje til baby

Du skal som udgangspunkt først starte med at børste din babys tænder, når den første tand bryder frem. Men det kan være en god idé at begynde lidt tidligere, så barnet kan vænne sig til fornemmelsen.

”Det er en god idé at gøre tandbørstningen til en fast rutine, så barnet ved, hvad der skal ske. Man kan synge en bestemt sang, et rim eller vers, eller den voksne kan børste samtidig. På den måde kan man lege det ind. En god måde at børste tænderne på et lille barn er, at barnet ligger ned og vender med hovedet nærmest den voksne. Det giver barnet støtte og ro i kroppen,” forklarer Maibrit Bak Blyt.

Hvis det er svært for barnet, eller tandbørstningen er forbundet med konflikt, er det vigtigt, at du efter tandbørstningen både anerkender det, der var svært og roser det, der gik godt. Så ved barnet, at I sammen øver jer i at blive gode til at børste tænder. Hold ud og lad være med at give op, lyder Maibrit Bak Blyts råd, og start gerne et forskelligt sted i munden hver gang, hvis tålmodigheden hos barnet er størst i starten. Sådan sikrer du, at alle tænderne bliver børstet med jævne mellemrum.

”Vi ser nogle gange huller hos de mindste børn, og det skyldes blandt andet snacks, der klistrer til tænderne, så som rosiner og figenstænger. Derudover er det en god idé at være opmærksom på de hurtige færdigmåltider på pose. Jeg forstår godt, det er nemt at have med på farten, men når fibre og væske bliver taget ud, efterlader det ofte en stor mængde frugtsukker, og det kan give huller i tænderne,” siger hun.

Tandpleje til større børn

Forældre skal som udgangspunkt hjælpe deres børn med at børste tænder, indtil de er 10-12 år gamle. Nogle er yngre, før de kan selv, andre er ældre. Det afhænger af, om de har udviklet motorikken til at være grundige nok med tandbørsten.

”Undersøgelser viser, at det giver de bedste resultater, hvis forældrene deltager i tandbørstningen, indtil barnet er i stand til at gøre det selv. Det kan være, at forælderen spørger, om de må kigge efter eller børste en ekstra gang, når barnet er færdigt,” fortæller Maibrit Bak Blyt.

Det er fint med en elektrisk tandbørste til de større børn, men husk stadig at indøve motorikken med den almindelig tandbørste. Så kan barnet klare sig på spejderlejren, eller hvis den elektriske tandbørste ikke lige er kommet med i tasken.

Derudover kan de farvetabletter, man kender fra børnetandplejen, være et godt værktøj til at gøre tandbørstningen mere effektiv. Maibrit Bak Blyt påpeger, at tabletten ikke skal bruges som en løftet pegefinger, men som en hjælp til at identificere områder, barnet skal være særligt opmærksom på.

Tandpasta til børn og babyer

Fra allerførste tandbørstning skal der bruges tandpasta, dog er det afgørende, hvor meget du bruger og indholdet i tandpastaen.  

”Man skal bruge en mængde, der svarer til størrelsen på barnets lillefingernegl. Hos de helt små kan man også nøjes med at dyppe de yderste hår fra tandbørsten. Babyer kan ikke spytte ud, og derfor er det vigtigt, at de ikke får for stor en mængde,” siger Maibrit Bak Blyt.

Fælles for små og store børn er, at de skal bruge en tandpasta med et fluorid-indhold på 1000-1450 ppm. Maibrit Bak Blyt oplever, at nogle forveklser fluorid og det flourstof, som eksempelvis bruges til pizzabakker og bagepapir. Men det er en misforståelse, fluorid fra tandpasta er et grundstof, der også findes naturligt i vores drikkevand og fødevarer som fed fisk og sort te. 

”Tandplejen anbefaler, at man bruger tandpasta med fluorid. Når barnet først begynder at få de blivende tænder og er stort nok til at spytte ud ved tandbørstning, kan det være en idé at gå efter tandpasta med 1450 ppm. Det yder en bedre kariesforebyggelse, end de med lavere dosering,” siger hun.

Tandplejen har udviklet tre gratis apps, målrettet børn i forskellige aldersgrupper. ’Børstevenner’, ’Tandsjov’ og ’Avatand’ skal gøre tandbørstningen sjovere, og har du et barn, der har svært ved at sidde stille, kan det være en god ide.

Du skal begynde at børste din babys tænder, når barnet får sin første tand. Men du kan med fordel starte lidt tidligere, så barnet vænner sig til fornemmelsen. Det er kun nødvendigt, at du børster tænderne, men klør gummerne, kan det være rart også at børste dem.

Det vigtigste er, at du finder en tandbørste med et lille børstehoved og bløde børster. Derudover skal tandbørsten ligge godt i den hånd, der børster. Det betyder, at til de store børn, skal tandbørsten ligge godt i barnets hånd, er det til baby, skal den ligge godt i en voksenhånd.

Som udgangspunkt skal forældrene børste eller hjælpe med at børste, til barnet er 10-12 år. Men det afhænger meget af det enkelte barn. Det kan være en idé, at det store barn selv børster én gang om dagen, og den voksne én gang om dagen. Alternativt kan den voksne assistere, indtil barnet har motorikken på plads til at børste grundigt nok selv.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen