Vinter og moderne livsstil udtørrer vores hud Se relaterede produkter

Tør hud kommer af vinter og moderne livsstil – få hjælp til forebyggelse og pleje

Flere og flere danskere får tør hud som følge af vores livsstil. Nu har hver tredje dansker tør hud. Tørt indeklima og hyppig badning er blandt årsagerne. I efterårs- og vintersæsonen er vi særligt udsatte.

Efteråret og vinteren står for døren og medfører hudproblemer for mange. Vores hud bliver tør og sensitiv, den klør, bliver rød og føles stram. Efteråret og vinteren slipper vi ikke for at lukke ind – men med den rigtige, daglige pleje og apotekets individuelle råd kan hudproblemerne forebygges og behandles.

Efterår giver tør hud

For nogen er tør hud en sygdom – for andre blot stærkt irriterende. Vores moderne livsstil påvirker hudens fugtbalance og udtørrer den naturlige beskyttelsesbarriere. Specielt om efteråret og vinteren plages vi af tør hud. Det skyldes hovedsageligt, at temperaturen og luftfugtigheden udenfor falder.

Tørt indeklima og moderne livsstil udtørrer huden

Også indendørs kæmper huden med de kolde måneder og den effektive isolering af husene, som forhindrer frisk luft i at komme ind. Vores radiatorer, emhætter og ventilationssystemer udtørrer desuden luften. Det efterlader vores hud tør og irriteret.

Ikke kun den tørre luft inde og ude er skyld i vores tørre hud. Også stress, hudbelastende erhverv og overdreven soldyrkning udtørrer huden. Og så går vi som aldrig før op i vores udseende og hygiejne. Derfor bader vi oftere end tidligere og fjerner konstant hudens egne fedtstoffer med vand og sæbe. Det ødelægger den naturlige beskyttelsesbarriere, som skulle holde huden blød og elastisk ved at forhindre fugten i at fordampe.

Derfor får vi tør hud

  • Koldt og blæsende vejr om efteråret og vinteren udtørrer huden
  • Tørt indeklima medfører øget fordampning af fugt i huden
  • Hyppig badning og sæber fjerner hudens naturlige beskyttelsesbarriere
  • Stress nedsætter hudens naturlige produktion af fedtstoffer. Det udtørrer huden

Individuel hjælp på apoteket

Mange vælger at leve med tør og irriteret hud, selvom det er ubehageligt - i stedet for at gøre noget ved det. En årsag kan være, at det er meget forskelligt, hvilken creme, man skal bruge, og at ikke alle ved, hvilke cremer, der er bedst for lige netop deres hud. Det afhænger af hudtype, hudens tilstand, årstiden, vores aktiviteter, påklædning, etc. Apotekspersonalet på dit lokale apoteker er faguddannet og kan derfor hjælpe med at finde lige præcis den creme, som passer til den enkeltes behov.

5 gode råd til pleje af tør hud

  1. Smør huden ind i fugtighedscreme en til to gange dagligt. Spørg på apoteket hvilken creme du skal bruge.
  2. Tag korte og ikke for varme bade. Skyl sæben af huden og smør dig ind i creme inden for 5 minutter efter badet.
  3. Undgå irritanter: Brug tøj af bomuld i stedet for uld og syntetiske materialer og brug et mildt vaskemiddel.
  4. Hav ikke for høj indetemperatur og luft regelmæssigt ud.
  5. Få personlige råd om produkter, som passer til dig på apoteket.

>> Her kan du købe Decubal creme online

Hvad er tør hud?

Normal hud: Huden er intakt. En naturlig beskyttelsesbarriere dækker hudoverfladen og forhindrer udtørring af huden.

Resultat: Huden fungerer optimalt og beskytter kroppen. Huden er blød og behagelig.

Tør hud: Hudbarrieren er svækket. Den naturlige beskyttelsesbarriere er beskadiget af f.eks. kulde, sol, allergener, sæbe m.m. Huden har svært ved at holde sammen, og der opstår sprækker.
Resultat: Huden er gennemtrængelig og beskytter ikke optimalt. Den reagerer nemt på eksterne faktorer. Der opstår intenst ubehag: Huden bliver ru, stram, prikker og klør.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen