Se relaterede produkter

Ventetid på apoteket

'Hvorfor kan du ikke bare lige hente min medicinen henne i skuffen? Hvorfor skal jeg vente så længe på apoteket?' Det er nogle af de spørgsmål, vi ofte møder, når vi udleverer medicin. Hvorfor du ikke bare kan få din medicin med det samme, og hvad der sker, når du indleverer din recept, kan du læse her.

Når vi ekspederer en recept, begynder vi med at taksere recepten. Det hedder det, når farmakonomen eller farmaceuten taster oplysningerne fra din recept ind i computeren. Hvis det er en elektronisk recept sendt fra lægen, kommer oplysningerne fra recepten automatisk frem til os på computerskærmen. Når vi er så optaget af skærmen, er det fordi vi samtidig undersøger en række ting. Vi tjekker, hvem medicinen er til, og om præparatet findes i den styrke og mængde, som lægen har ordineret. Vi tjekker desuden, om præparatet, sygdommen og doseringen passer sammen. Det vil sige, om det er den rette medicin til den nævnte sygdom, og om doseringen bliver korrekt. Dette sammenholder vi med, hvem medicinen er til, således at en mand ikke risikere at få udleveret p-piller eller et barn ikke får medicin beregnet til voksne.

Derudover tjekker computeren, om du tidligere har fået ordineret medicin, som ikke må tages sammen med den medicin, du skal hente. Nogle lægemidler påvirker virkningen af andre. Det kaldes interaktioner, og de er ikke altid lige hensigtsmæssige. For eksempel er det livsfarligt, hvis Viagra mod impotens tages på samme tid som Nitroglycerin mod hjertekramper. Andre interaktioner er knap så farlige, men kan betyde, at medicinen ikke virker efter hensigten. Hvis vi under en ekspedition finder fejl eller mangler ved recepten, der kræver en afklaring, kontakter vi lægen. Undersøgelser viser, at der er fejl i 1-4 % af recepter fra lægerne i Danmark.

Findes der et billigere præparat?

Ved taksering af en recept undersøger vi også, om der findes et tilsvarende billigere præparat end det, der står på recepten. Hver 14. dag kan producenterne ændre prisen på deres medicin, hvilket de ofte gør. De melder den nye pris til Sundhedsstyrelsen, som derefter sender en liste med priserne på al receptpligtig medicin i Danmark til apotekerne. Vi er forpligtet til altid at tilbyde det billigste tilsvarende præparat, som er ordineret. Du har dog som kunde lov til selv at vælge, hvilket af de tilsvarende præparater, du vil have. Derfor bliver du ofte spurgt, om du ønsker det billigste præparat, når du køber medicin.

Når medicinen er fundet frem, kontrollerer vi, om det er det korrekte præparat ved at sammenholde det med recepten. Desuden tjekker vi, om der står det samme på etiketten, der klæbes på medicinen, som der står på recepten. Det er vigtigt, at vi ikke ved en fejl får skrevet '2 tabletter dagligt' i stedet for '1 tablet dagligt', eller at vi ikke kommer til at skrive 'mod forhøjet blodtryk' i stedet for 'mod smerter'.

Når medicinen så er klar til udlevering starter rådgivningen af dig. Her sikrer vi os blandt andet, at du ved, hvordan medicinen skal tages, og hvad medicinen skal tages for. Noget medicin skal for eksempel tages sammen med mad og andet på tom mave. Vi kan også finde på at spørge ind til, om du har oplevet gener ved medicinen, da der desværre kan komme bivirkninger ved al medicin. Derudover skal der selvfølgelig også være tid til, at du kan stille spørgsmål til os, hvis der noget du er i tvivl om. Og spørg endelig, for vi ved en masse om medicin på dit apotek.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen