Varm dine muskelsmerter væk
Muskelsmerter i nakke, skulder og ryg er et udbredt fænomen i befolkningen. Mange af os kender alt for godt til denne type smerter. Alene betegnelser som f.eks. "hold i nakken" og "lændesmerter" kan få det til at løbe én koldt ned ad ryggen. I visse tilfælde kan smertelindring med varme dog vise sig at være en del af løsningen.
– Der kommer et stort antal mennesker ind på apoteket med muskelsmerter i f.eks. nakke, skulder eller lænd. Smerterne kan typisk være opstået ved en forkert arbejdsstilling ved computeren, hårdt arbejde i haven eller som følge af forkerte bevægelser ved sport. Varmebehandling og relevante øvelser i samråd med læge eller fysioterapeut, kan være en hjælp til smertelindring, fortæller apotekspersonalet.
Find smertekilden
Kilden til smerten er afgørende. Et besøg hos lægen kan afsløre "trigger-punktet", altså det udløsende punkt, hvorfra smerten stammer. Det afslører smertens karakter og fortæller sammen med øvrige symptomer, om f.eks. muskelsmerter er akutte eller har kronisk karakter – og hvilken smertelindring, som passer bedst til situationen. Muskelsmerter er en kompleks størrelse, som varierer fra person til person.
Smerte sender signaler
Med smerten sender kroppen et signal om, at kroppen er kommet i ubalance og skal tilbage på sporet inden smerten forværres og skader os yderligere. Derfor er det altid en god idé at lytte til kroppen og reagere på dens signaler – frem for at ignorere dem ved at indtage en uhensigtsmæssig kropsholdning, der kan forværre smerterne. Man risikerer at komme ind i en ond cirkel, hvor muskelsmerterne reelt forværres.
Varmebehandling virker
Blandt de lindrende tiltag finder vi varmebehandling, som dog ikke må bruges ved blå mærker, hævelser eller sår opstået inden for 48 timer. Varme kan give en god smertelindring, da varmen giver en lokal temperaturstigning, øger blodgennemstrømningen til vævet og dermed løsner op for muskelspændingerne. Dette bidrager til at lindre smerten og øge bevægeligheden i muskler, led og sener.
Med varmebehandling i form af eksempelvis et varmeomslag direkte på kroppen kan man tilmed opnå en langvarig effekt, da omslaget giver en dybdegående varmepåvirkning over længere tid. I kombination med varmebehandlingen er det vigtigt at fortsætte med fysiske øvelser efter anvisning fra læge, kiropraktor eller fysioterapeut.
Få varmen på apoteket
På apoteket kan du hente råd, vejledning og de rette produkter til dine muskelsmerter. Apoteket er din garanti for produkter med klinisk dokumenteret effekt, og der findes et bredt udvalg af lindrende midler:
– På apoteket står vi klar med gode råd og vejledning omkring alle former for muskelsmerter. Vi spørger ind til symptomer og individuelle forhold og rådgiver på baggrund af vores dialog med kunden. Samtidig tilbyder vi en bred vifte af produkter, der kan afhjælpe eller lindre muskelsmerter eksempelvis i nakke, skulder og lænd, udtaler apotekspersonalet.
Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.
Gode råd ved muskelsmerter
- Brug ikke varmeprodukter ved blå mærker, hævelser eller åbent sår, som er opstået
inden for 48 timer - Fortsæt en aktiv livsstil, hvis det er muligt
- Find årsagen til dine muskelsmerter i samråd med din praktiserende læge
- Lav øvelser på regelmæssig basis efter aftale med din læge, kiropraktor eller
fysioterapeut - Kombinér gerne dine øvelser med et varmeomslag eller varmeplaster til lokal
lindring over længere tid - Søg læge hvis du har muskelsmerter og er gravid, diabetiker, hjertepatient, har
dårlig blodcirkulation, lider af leddegigt eller mangler varmefølelse i huden - Husk at læse indlægssedlen på de produkter, du eventuelt ønsker at bruge
Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.sundhed.dk, www.fysio.dk, www.patientvejledningen.dk og www.gigtforeningen.dk.