Tag toppen af influenza-smerterne
Traditionen tro indvarsler årets sidste måneder et stigende antal tilfælde af influenza. Mange af os må døje med både høj feber, snue, halssmerter, hovedpine, hoste og muskelsmerter i varieret grad - og den akut opstående virussygdom slipper sjældent sit tag før en uges tid efter udbruddet.
Influenza rammer bredt
Omkring hvert andet eller tredje år opstår der i vinterperioden en egentlig influenza-epidemi i Danmark. Når epidemien ruller over det ganske land vil skønsmæssigt mellem 10-20 procent af befolkningen blive smittet med influenza. Det betyder, at næsten en million danskere må blive under dynen i flere dage for at holde de værste gener på afstand*.
Forskellige udviklingsforløb
Ifølge Statens Serum Institut har der i de seneste år været deciderede influenza-epidemier i sæsonerne 2009/10 og 2012/13, mens vinterperioden i 2013/14 har haft et fladere forløb end tidligere år. Epidemierne kører i et forløb på 4-8 uger og kan toppe i både november og december og klinger herefter af i løbet af marts og april måned**.
Virus ændrer sig
En influenza-sæson varierer således meget fra år til år og den kan aldrig forudses i styrke og omfang. Tilmed ændrer influenzavirus sig løbende, så man aldrig kan opnå en permanent immunitet ved en engangsvaccination. Dette forklarer også hvorfor, at personer i risikogrupper anbefales at blive vaccineret hvert år i efteråret:
- For de fleste mennesker er influenza en ubehagelig, men ufarlig sygdom, som kan klares ved at holde sengen et par dage. Men ældre over 65 år, og personer der har bestemte sygdomme som diabetes, hjerte- eller lunge-sygdom, svær overvægt og immundefekt er i risiko for at få et alvorligt forløb, når de får influenza. Derfor har de grupper mulighed for at få en gratis vaccination mod influenza mellem oktober og december, fortæller enhedschef Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen***.
Mange smitteveje
Smitten foregår primært ved, at en person med influenza hoster eller nyser i nærheden af dig. Hånd til hånd og anden personlig kontakt kan også smitte - hvis du f.eks. rører ved et bord, som den syge lige har hostet eller nyst hen over og du bagefter gnider dig i øjnene eller ansigtet. Influenza smitter let og kommer ofte pludseligt.
Sygdomsforløbet
Efter smitten går der nogle dage, inden du bliver syg. Du får ret akut kulderystelser, hovedpine, muskelsmerter, feber og oplever træthed. Efter et par dage vil feberen falde, og de øvrige symptomer vil aftage. Som regel er det hele overstået efter fem dage. Dog kan du føle dig træt, mat og uoplagt i den efterfølgende uge. Influenza er ubehagelig og ufarlig for de fleste, men får du igen feber, kan det være tegn på f.eks. bihulebetændelse, mellemørebetændelse, bronkitis eller lungebetændelse.
Vær beredt med virkemidler - fra apoteket
På apoteket kan du hente gode råd og effektive produkter, som kan lindre på influenzasymptomerne:
- Vi ved, at der kommer en stigende efterspørgsel efter produkter, som lindrer influenzasymptomer i den kommende tid. Så vi står klar med de godkendte lægemidler, der kan lindre symptomer som svage smerter i muskler og led, hovedpine, ondt i halsen og feber. Det giver god mening at lindre ubehaget undervejs og blive klar til at vende tilbage til en normal hverdag hurtigst muligt, udtaler apotekspersonalet.
Vil du vide mere? Kontakt din lokale apoteker.
Gode råd om influenza
- God hygiejne. Vask hænder hyppigt i sæbe og varmt vand
- Hold afstand. En influenza-ramt smitter med hoste og nys på kort afstand
- Drik rigeligt, da du taber væske under feber
- Hold dig i ro, gerne i sengen
- Sov meget under sygdommen
- Undgå tobak og alkohol, da dette forlænger sygdomsperioden
- Tag febernedsættende og smertestillende medicin for at lindre
- Hold dig indendørs og forkæl dig selv, indtil influenzaen er overstået
- Søg læge, hvis symptomerne ikke forsvinder efter en uge
Kilder: min.medicin.dk, www.netdoktor.dk, radiodoktoren.dk (Carsten Vagn-Hansens hjemmeside), www.influmeter.dk (Statens Serum Institut) og www.sst.dk (Sundhedsstyrelsen).
* Se influmeter.dk fra Statens Serum Institut
** Se den såkaldte sentinelovervågning fra Statens Serum Institut på http://www.ssi.dk/Smitteberedskab/Om%20overvaagning/Influenza.aspx
*** Sundhedsstyrelsen opfordrer til at få en influenza-vaccine, hvis du er over 65 år, har en kronisk sygdom som fx KOL, astma eller diabetes, er svært overvægtig eller gravid og mere end 12 uger henne. Se www.medicin.dk