Tørre, irriterede eller rindende øjne, plejer du tårefilmen godt nok? Se relaterede produkter

Tørre, irriterede eller rindende øjne, plejer du tårefilmen godt nok?

Tårefilmen spiller en kompleks og afgørende rolle i beskyttelsen af øjet og opretholdelsen af et normalt syn. På samme måde som vi plejer tør hud, kan tårefilmen også kræve pleje for at blive sund og velfungerende.

Faktorer som kan påvirke tårefilmen

Vores moderne livsstil kan have indvirkning på øjets tårefilm. Nedsat blinkefrekvens, som følge af skærmarbejde, øger fordampningen fra tårefilmen. Hold gerne pauser og forsøg at variere din arbejdsdag. Aircondition kan også forøge fordampningen. Så kører du meget bil, bør du overveje at slukke for eller mindske brugen af aircondition. Indeklimaet i moderne huse kan ligeledes være en udfordring, ligesom brændeovne i vinterhalvåret kan tørre luften ud. Andre faktorer som kan udløse irritation af øjet, er støv, sol og vind.

Tårefilmen påvirkes af alderen

Stigende alder i sig selv kan også være en grund til, at man får symptomer på tørre øjne.

Særligt kvinder i overgangsalderen er udsatte for at få tørre øjne på grund af hormonændringer, men det kan også skyldes det faktum, at forekomsten af kroniske sygdomme stiger, når vi bliver ældre. Blandt sygdomme med øget forekomst af tørre øjne finder man diabetes, leddegigt, Sjøgrens Syndrom, Parkinsons og allergi. Desuden kan mange former for medicin forårsage tørre øjne som en bivirkning. Dette gælder f.eks. lægemidler, som anvendes i forbindelse med behandling af blodtryk, glaukom, depression, akne, allergi og midler til kræftbehandling (kemo, immunterapi og antihormoner). Konserveringsmidler i øjendråber er også en kendt udløser af tørre øjne symptomer.

Det er også meget almindeligt at få forbigående eller vedvarende tørre øjne efter øjenkirurgi. Ligesom kontaktlinser er en velkendt årsag til irriterede og trætte øjne.

Det anbefales at begrænse disse udløsende faktorer og at anvende øjendråber eller salve for at afhjælpe symptomer på tørre, irriterede eller rindende øjne.

Tårefilmens opbygning

Tårefilmen består af 3 lag. Yderst et tyndt lipidlag (fedt), som frigives fra de meibomske kirtler i øjenlågskanterne, når man blinker. Ved hvert blink trækkes en tynd oliefilm ned over øjet, som efter lidt tid «krakelerer», indtil næste gang der blinkes. Lipidlaget mindsker fordampning fra tårefilmens tykkeste lag, vandlaget, som produceres af tårekirtlerne. Vandlaget, som produceres af tårekirtlerne, indeholder for­skel­lige salte og proteinstoffer, der har betydning for øjets immunforsvar og ernæ­ring. Den indeholder også væskebindende molekyler, som mindsker udtørring. Inderst mod hornhinden ligger et lag af mycin (slim), som produceres af celler i bindehinden.

Tørre øjne defineres som en tilstand, hvor stabiliteten af et eller flere af tårefilmens lag er påvirket. I tilfælde af ubalance i tårefilmen opleves symptomer som rødme, kløe, svie, brændende øjne, lysfølsomhed og sandfornemmelse eller øjne der løber i vand. Tilstanden bliver ofte en ond spiral, der forværres over tid, indtil det lykkes at bryde processen.

Vælg din øjendråbe med omhu

Der findes et bredt udvalg af øjendråber til lindring af tørre og irriterede øjne på apoteket.

Øjendråber mod tørre øjne virker ved ved at stabilisere tårefilmen og smøre overfladen af øjet. Øjendråbernes vandbindende evne og viskositet varierer. Jo højere viskositet, jo længere effekt på tårefilmen. Hyaluronsyre binder vand effektivt og findes naturligt i tårevæsken og indgår i mange øjendråber i dag. Langkædet hyaluronsyre genopbygger vandlaget og mycinlaget. Mange produkter er derudover tilsat andre hjælpestoffer med gavnlig effekt på tårefilmen og beskyttelse af hornhinden.

Som et eksempel på et hjælpestof kan nævnes Ectoin. Ectoin binder ligesom hyaluronsyre vandmolekyler meget effektivt. Det stabiliserer lipidlag uden at være en olie og dæmper inflammatoriske symptomer. Det reducerer skadelige effekter fra UV-stråler, fremmedlegemer og fra konserveringsmidler.

Ved mangel på lipid i tårefilmen (hyppigt symptom er rindende øjne), kan man med fordel anvende en lipidøjendråbe eller salve, som genopretter lipidfasen af tårefilmen og mindsker fordampning af tårevæske.

I dag er der en god dokumentation for at konserveringsmidler i øjendråber kan være en udløsende faktor for tørre øjne. Visse typer associeres endda med celledød i hornhinden og bindehinden. Derfor anbefales det at undgå konserveringsmidler i øjendråber. Det samme gælder fosfater, som kan fremkalde irreversible kalkudfældninger på hornhinden.

Hvis du ønsker at lindre øjensymptomer, kan det være værd at overveje brugen af øjenmasker. Sørg for at vælge en, der kan anvendes både kold og varm for optimal effekt. Når masken anvendes afkølet, kan den lindre ømme, hævede og trætte øjne f.eks. efter en lang arbejdsdag, en dag i solen eller til lindring af "allergiøjne". Ved behandling af lipidproblemer i tårefilmen, skal masken anvendes varm.

 

Få faglig rådgivning af apotekspersonalet til valg af det produkt, der passer bedst til dig.

Kilde: Medilens

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen