Tarmen er nøglen til øget sundhed Se relaterede produkter

Tarmen er nøglen til øget sundhed

I et historisk perspektiv har tarmsystemet ikke haft det samme lægefaglige fokus som f.eks. hjernen, hjertet, leveren, nyrerne eller skelettet*. Tarmen har i mange år ligget nederst i hierarkiet blandt de menneskelige organer. Forskere og lægfolk har nu fået øjnene op for tarmenes komplekse indvirkning på vores sundhed.

Samtidig er forstoppelse blevet et stigende problem i samfundet. Eksperter skønner, at mellem 10-20 % af befolkningen i Danmark lider af forstoppelse i varieret omfang**. Kvinder, 15-40 årige og ældre er overrepræsenterede i disse opgørelser, og antallet af børn og unge i behandling mod forstoppelse er steget markant i de senere år.

>> Døjer du med tarmbesvær og fordøjelsesproblemer? Find lindrende midler her

Tarmen er en vigtig brik i vores fordøjelsessystem. Den arbejder sammen med både mund, spiserør, mavesæk, lever, galdeblære og bugspytkirtel. I tyndtarmen opsuges næringsstoffer, og i tyktarmen absorberes vand, og de resterende faste bestanddele føres ud gennem bevægelser i tarmmuskulaturen til afføring fra endetarmen.

Den komplekse tarm

Som organ har tarmen en stor mangfoldighed og kompleksitet. Den rummer blandt andet et stort net af nerver, størsteparten af vores immunsystem og den producerer over 20 hormoner. Eksamensmave er et eksempel på, at der findes en ikke nærmere defineret forbindelse mellem hjernen og tarmen.

Forstoppelse er et udtryk for, at tarmen ikke fungerer optimalt. Symptomerne er hård afføring og en fornemmelse af, at tarmen ikke bliver tømt. Forstoppelse giver ofte mavesmerter, trykken i siderne af maven, oppustethed, dårlig ånde og ildelugtende prutter. Generelt opleves der ubehag.

Årsagerne til forstoppelse er vidt forskellige. Forstoppelse kan skyldes livsstilsfaktorer som f.eks. et stillesiddende job eller et stressfyldt arbejdsmiljø. Den kan også stamme fra visse former for medicin. Kosten spiller en central rolle for, hvordan fordøjelsen fungerer og hvor gode vi er til at spise varieret, fiberrigt og regelmæssigt.

>> Læs om Forstoppelse hos børn

Nøglen til øget sundhed

Tarmen spiller en vigtig rolle i forhold til vores velbefindende, vores helbred og vores vægt – og dermed også vores sociale relationer i hverdagen. En sund tarm og generelt et større fokus på tarmen kan vise sig at være en rigtig god investering for den enkelte og nøglen til en større forståelse af, hvordan vi fungerer bedst.

– Tarmen har længe været organernes sorte får, men det ændrer sig nu. Den nyeste forskning viser, at problemer med overvægt, depression og allergi nøje hænger sammen med ubalancer i tarmfloraen. Med andre ord: Hvis vi skal leve længere og bedre og føle os godt tilpas i en sund krop, så skal vi passe på vores tarm, pointerer den tyske forsker Giulia Enders i en ny international bestsellerbog***.

Ifølge Giulia Enders er tarmen en genvej til sundhed. Hun fremhæver tarmens vigtige rolle som kroppens største sensoriske organ, der er nøje forbundet med vores generelle sundhedstilstand. Ved at lytte til vores krop, holde øje med afføringen og tilføre tarmene "gode" bakterier gennem f.eks. syrnede mælkeprodukter kan vi opnå en sundere tarm.

>> Shop de "gode" bakterier (også kaldt mælkesyrebakterier) og hold dit mave-tarm-system sundt

Få tarmvenlige råd på apoteket

På apoteket kan du altid hente gode råd og vejledning til en sundere tarm. Apoteket tilbyder derudover en bred vifte af godkendte lægemidler, der både kan forebygge og afhjælpe forstoppelse:

– Vi tager altid en individuel dialog og spørger ind til årsager og symptomer omkring forstoppelsen. Vi fokuserer vores rådgivning omkring dette, og vi anbefaler derefter produkter til at lindre og afhjælpe problemerne. Vi kan rådgive og anbefale forskellige afføringsmidler, salver og løsninger til endetarmsgener, og vi informerer altid om brug, dosering og eventuelle bivirkninger ved præparaterne, udtaler apotekspersonalet.

Gode råd til en sund tarm

  • Lyt til din krop, og mærk efter hvordan du har det tre-fire timer efter et måltid
  • Hold øje med din afføring
  • Giv dine tarmbakterier mad – med f.eks. fiberrig kost og syrnede mælkeprodukter
  • Spis regelmæssigt tre hovedmåltider og flere mellemmåltider med frugt
  • Øv dig i gode toiletvaner, som at sidde på hug og evt. med en skammel til benene
  • Drik rigeligt med væske i løbet af dagen, gerne 1,5 liter i alt
  • Dyrk motion i mindst en halv time dagligt
  • Søg læge, hvis din forstoppelse ikke forsvinder med disse råd eller et mildt afføringsmiddel
  • Søg altid læge, hvis du har blod i afføringen eller dit afføringsmønster ændrer sig uden grund

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk.


* Se artiklen "Av min tarm" af Dennis Raahauge, Politiken, 23/1 2005.

** Se artiklen "Forstoppelse" af speciallæge Svend Schulze på www.sundhed.dk.

*** Se Giulia Enders: "Tarme med charme – alt om et undervurderet organ". Kbh., People's Press, 2015.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen