Oppustet mave? Vink farvel til ballonmaven Se relaterede produkter

Oppustet mave? Vink farvel til smerter og ​luft i maven

De fleste mennesker kender sikkert til det. Trangen til at prutte eller bøvse opstår på de mest uheldige tidspunkter som ved et middagsselskab, midt i et vigtigt møde, i en elevator, om bord på flyet eller ved eksamensbordet – og ved at undertrykke trangen kan der i løbet af dagen fremkomme en synlig ballonmave. Læs vores 6 gode råd til at undgå oppustet mave nederst på siden.

Luft i maven er et udbredt fænomen i Danmark og resten af den vestlige verden. Analyser viser, at mere end 25% af den danske befolkning lider af oppustethed i forskellig grad*, at dobbelt så mange kvinder døjer med luft i maven, at oppustethed rammer i alle aldre og at lidelsen især kan opstå ved irritabel tyktarm**.

Luft i maven skal ud – mindst ti gange i døgnet

Alle mennesker får luft i maven og i gennemsnit slipper vi 14 prutter ud i døgnet, hvilket samlet svarer til ca. 700 ml luft***. Nogle mennesker må imidlertid kæmpe med store luftproblemer, som generer dem det meste af tiden. I andre tilfælde kan luftproblemer give intense og kortvarige smerter i den oppustede mave, da man af forskellige årsager ikke kan komme af med luften.

Synlige symptomer på oppustethed

Symptomerne er tit synlige i form af en udspilet ballonmave. Man kan have frivillig og ufrivillig afgang af luft som ræben eller luft fra endetarmen. Skarpe eller trykkende luftsmerter kan opstå flere steder i maven og ændre placering i forhold til madens passage i tarmsystemet – og smerterne kan føles som om, noget er alvorligt galt inde i kroppen.

Hvad skaber luft i maven?

Størstedelen af luften i maven kommer fra den luft, vi sluger sammen med mad og drikke, men kan også skyldes medicin og menstruation. Man sluger også luft uden at vide det, når man tygger tyggegummi, bruger sugerør, taler med mad i munden og tilmed er nervøs. Det meste af luften i tarmsystemet stammer dog fra kosten, og de bakterier i tyktarmen, som er i en gæringsproces og ofte udvikler ildelugtende luftarter.

Oppustethed og forstoppelse

Ifølge en nordisk analyse siger 62,5% af adspurgte respondenter, at de døjer med forstoppelse samtidig med at de signifikant oftere lider af oppustethed****. En træg mave gør det ganske enkelt svært at komme af med tarmluften:

– Den langsomme tarmpassage får ikke afføringen og dermed luften hurtigt nok gennem tarmsystemet. Der sker en ophobning af affaldsstoffer i tarmene, hvilket medfører gener som mavesmerter, trykken for tarmene, udspilet mave og et større antal tarmudluftninger, der måske ikke ligefrem dufter af violer, fortæller specialsygeplejerske SD Gerd Johnsen, der i en årrække har arbejdet med alle aspekter af afføringsproblemer.

Hun påpeger, at et stigende antal danskere oplever problemer med oppustethed og forstoppelse. Det kan forklares med vores stressede livsstil, tabu omkring det at slå prutter, dårlige vaner med at udsætte toiletbesøg, medicinforbrug og moderne kostvaner med mange fiberholdige produkter. Gerd Johnsen fortæller:

– Vi bør tænke mere på vores velbefindende. Vi skal gå ud og slå en prut, når den presser på. Vi skal gå på toilettet, når vi skal og lade være med at udsætte det. Samtidig er det vigtigt med god motion, der sætter gang i tarmbevægelsen, så luften presses ud via prutter. Fordøjelsen bedres af fødevarer med et højt fiberindhold, som desuden har mange sundhedsfordele, men de giver også luftgener i tarmsystemet.

Gode råd til at undgå oppustethed

  1. Spis med lukket mund
  2. Tal ikke med mad i munden
  3. Test om bestemte typer fødevarer giver luftgener – og undgå disse. Tjek evt. også, om din medicin giver dig luftgener eller forstoppelse
  4. Undgå tyggegummi, hårdt slik eller brug af sugerør
  5. Dyrk masser af motion, der sætter gang i tarmbevægelsen
  6. Lær de gode toiletvaner og slip prutten ud, når trangen melder sig. Brug evt. tændstikker til at tage lugten fra prutten.
Kilder: www.maveguiden.dk, www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk, www.dagenssundhed.dk og www.gerdjohnsen.dk

* NORM Survey. Målgruppen mænd (1011) og kvinder (1013) i alderen 18-65 år, som led af P12M, Marts 2012.
** Azpiroz, F. og Malagelada, J.R.: Abdominal bloating. Gastroenterology 129 (3), 1060-1078 (2005) - R08-2147.
*** Se artiklen "Luft i maven" af speciallæge Ole Haagen Nielsen på www.sundhed.dk. Sidst fagligt opdateret den 01.03.2019.
**** NORM Survey. Målgruppen mænd (1011) og kvinder (1013) i alderen 18-65 år, som led af P12M, Marts 2012.

 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen