
Hvorfor er tarmen så vigtig for vores sundhed?
Vores tarme har mange funktioner. De hjælper os ikke kun med at nedbryde og optage næringsstoffer som en vigtig del af vores fordøjelsessystem. Tarmene har også en helt afgørende betydning for både vores generelle sundhed og faktisk også vores psyke.
Når du åbner munden og putter mad derind, går din krop samtidig i gang med en kompliceret og langvarig proces om at nedbryde føden til mindre enheder. Store dele bliver lidt efter lidt optaget i blodet, når det trænger gennem tarmvæggen, mens reststoffer udskilles som afføring.
Først tygger vi maden til mindre bidder, der blandet med spyt fortsætter ned i vores spiserør. Herefter bliver det yderligere opløst i mavesækken og fortsætter ned i tolvfingertarmen, som er den øverste del af tyndtarmen. Vores tyndtarm er den længste, omkring seks meter lang, og det tager maden cirka tre-fem timer at passere.
Undervejs bliver maden stadig mere opløst af enzymer og kemikalier, så det kan trænge ud i blodet og blive optaget her. Efter tyndtarmen venter tyktarmen, hvor reststofferne, som kroppen ikke kan bruge, bliver til en masse, der til sidst udskilles som afføring gennem endetarmen.
En sund tarm er en glad tarm
Tarmen indeholder billioner af bakterier, blandt andet mælkesyrebakterier eller probiotika. Disse vigtige bakterier sænker pH-værdien i tarmen, så vi opretholder en sund tarmflora. Er du en af de mange mennesker, der døjer med tarmproblemer, kan det være en idé at forsøge med et tilskud af probiotika, som kan opleves at have en positiv effekt.
Du kan supplere kroppens eget naturlige niveau af probiotika, som findes i flere mejeriprodukter som yoghurt, a38 og surmælk. Det kræver dog et relativt stort, dagligt indtag, hvorfor mange vælger at supplere med et dagligt tilskud af probiotika, der kan købes på apoteket.
Når mave-tarm-systemet har en sund bakteriebalance, vil du også have det godt i resten af kroppen. Mælkesyrebakterierne stimulerer dit immunforsvar, beskytter mod de ’onde’ bakterier og giver en god fordøjelse. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på din tarmsundhed.
>> Se vores udvalg af mælkesyrebakterier her
Tarmens indflydelse på sundhed
Vores tarme og tarmflora er ikke et emne, vi ofte underholder andre med. Fordøjelse, oppustethed og forstoppelse er ofte privat og kan være forbundet med tabu for mange.
Dog har tarmsystemet fået øget fokus i de seneste år, fordi forskere har kunne påvise, at tarmene har en stor betydning for vores generelle sundhed. Vores tarme indeholder 50-100 billioner bakterier, og langt de fleste hjælper os med at opretholde et sundt helbred.
Udover at hjælpe med fordøjelsen, ligger størstedelen af vores immunforsvar også i tarmen, og de fleste kroniske sygdomme kan spores tilbage til afvigelser i tarmens bakterieflora. Det gælder blandt andet type 2 diabetes, blodpropper, demens, leddegigt og overvægt.
En god og fiberrig føde
Tarmene har brug for en god og nærende føde for at være i balance. Kostfibre fra kornprodukter som eksempelvis havre og hvedeklid er særligt godt, fordi det hjælper til at binde væske i tyktarmen, så restaffaldet bliver formet til en fast masse.
Hvor det normalt kan tage op til 42 timer for restaffaldet at passere gennem tyktarmen, inden det til sidst kommer ud som afføring, kan en fiberrig kost øge hastigheden markant. Det aktiverer vores tarme og gør vores fordøjelse lettere.
Følger du de 7 officielle kostråd er du med til at give dine tarme gode betingelser. Udover et dagligt indtag af kostfibre, anbefales det at spise 600 gram grøntsager frugt om dagen, skrue ned for det søde, salte og fede samt at slukke tørsten i vand.
Når tarmene er syge
Det kan være enormt smertefuldt, hvis du er en af de mange danskere, der døjer med tarmproblemer, og der findes mange sygdomme i tarmene. Et af de mest hyppige tarmproblemer er irriteret tarm. IBS (irritable bowel syndrome) kan ramme hele fordøjelseskanalen og give perioder med smerter og ubehag i maven. Personer med IBS oplever ofte afføringsproblemer med skiftende diarré og forstoppelse.
Tarmslyng, eller akut stop i tarmpassagen, opstår ofte som følge af sammenvoksninger efter tidligere operationer, brok eller svulster. Som navnet indikerer, kan indholdet i tarmen ikke blive ledt videre fra enten tyndtarmen eller tyktarmen. Det er ikke bare smertefuldt, men kan også være livstruende, hvis det udvikler sig til koldbrand i tarmen. Kontakt derfor lægen hurtigst muligt, hvis du mistænker tarmslyng.
Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk, medicin.dk, videnskab.dk.
Tarmsystemet er sat sammen af tolvfingertarmen, den seks meter lange tyndtarm, der fortsætter i tyktarmen på halvanden meter og slutter med endetarmen.
Tarmene er en vigtig del af vores fordøjelsessystem, der strækker sig fra munden og slutter med endetarmsåbningen. Tarmene er cirka otte-ti meter og befinder sig i vores maveregion.
Tarmslyng eller akut stop i tarmpassagen opstår ofte som følge af sammenvoksninger fra tidligere operationer, svulster eller brok. Tarmindholdet stopper derfor, hvilket kan være forbundet med mange smerter, kvalme, oppustethed og forstoppelse. Ubehandlet tarmslyng kan føre til koldbrand i tarmen, hvilket er livstruende.