Skal det være parallel, kopi eller original? Se relaterede produkter

 

 

Skal det være parallel, kopi eller original?

Du er sikkert vant til at få stillet spørgsmålet, 'ønsker du det billigste præparat?', når du køber medicin på apoteket. Hvad der kan vække mere forvirring, er den byge af kopi- original- eller parallelimporterede præparater, du som kunde kan blive præsenteret for. For at forstå spørgsmålene er det en fordel at vide, hvordan markedet fungerer.

Alle nye lægemidler skal godkendes, før de kan markedsføres. Da det er en meget kostbar proces at udvikle, producere og markedsføre nye lægemidler, vil nye lægemidler ofte være forholdsvis dyre og patentbeskyttede i en årrække. Det er disse først udviklede nye lægemidler, man på apoteket benævner 'original'.

Hvad er et parallelpræparat?

Lægemidler er, som de fleste andre varer, underlagt markedskræfterne. Det vil sige, at producenten som oftest prissætter et lægemiddel efter de enkelte landes købekraft. I Danmark, hvor vi har en forholdsvis stor købekraft i forhold til for eksempel landene i Sydeuropa, vil et lægemiddel måske koste 1000 kroner, hvorimod det i et land som Frankrig måske kun vil koste 500 kroner.

Dette forhold udnyttes af firmaer, der har specialiseret sig i parallelimport. Disse firmaer opkøber medicin i andre lande, fragter medicinen til Danmark og ompakker den, så der medfølger dansk brugsanvisning, indlægsseddel og emballage. Parallelimporteret medicin er som regel produceret af det samme firma, som markedsfører medicinen i Danmark. Men det kan også være fremstillet på licens fra originalproducenten af andre firmaer - efter den originale opskrift, så det opfylder samme kvalitetskrav. Det vil sige, at et parallelimporteret præparat med rette kan betegnes som det samme som originalpræparatet.

Hvad er så et kopipræparat?

Endelig er der kopipræparaterne. Efterhånden som patenterne udløber på de originale lægemidler, bliver det tilladt for andre firmaer at fremstille og markedsføre deres egne udgaver. Disse vil som oftest være underlagt voldsom priskonkurrence, hvilket resulterer i meget lave priser. Til forskel fra parallelimporterede lægemidler bliver disse udviklet og fremstillet af andre firmaer og vil derfor ofte have andre hjælpe- og farvestoffer.

Sundhedsstyrelsen er den myndighed, der godkender alle lægemidler i Danmark, og de kvalitetstester alle kopipræparater op mod det originale præparat, inden disse godkendes til salg i Danmark. Der er en række krav, som skal opfyldes i forhold til det originale præparat med hensyn til optagelse, virkningsprofil mv. Men præparaterne behøver ikke at være 100 % identiske. Man kan derfor ikke sige, at kopipræparater er helt de samme som originalpræparaterne.

Tilskud efter behov og pris

I Danmark har vi 'det behovsafhængige tilskudssystem', som du sikkert kender, hvis du ofte køber receptpligtig medicin. Tilskuddet stiger, når dit behov for medicin stiger. Systemet er imidlertid indrettet således, at der kun ydes fuldt tilskud, hvis du vælger det på dagen billigste præparat. Medicinpriserne reguleres hver 14. dag, og de kan svinge meget. Når et originalt præparat lige har haft patentudløb, kan den voldsomme priskonkurrence somme tider afstedkomme en forskel på indtil flere tusinde kroner mellem det dyreste og det billigste præparat. En forskel, du som kunde selv skal betale, hvis du ønsker det originale præparat. Derfor skal du selv tage stilling til, om du ønsker et parallel-, kopi- eller et originalpræparat. Du kan følge prisudviklingen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.medicinpriser.dk.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen