Senfølger: Få lugtesansen tilbage med lugtetræning Se relaterede produkter

Senfølger: Få lugtesansen tilbage med lugtetræning

Mange tidligere covid/coronasmittede døjer med senfølger i form af smags- og lugteforstyrrelser, som kan føre til manglende livskvalitet og stor frustration. Men heldigvis er der råd at hente. Faktisk kan du selv gøre noget for at træne din mistede lugtesans tilbage.

Mange coronapatienter har rapporteret om helt mistet eller forvrænget lugtesans, hvor ting, der før duftede godt, pludselig lugter af gylle eller slet ikke lugter af noget. Det kan føre til store gener i dagligdagen, når selv en kop friskbrygget kaffe kan være svær at klemme ned, eller når aftensmaden smager af luft. På forskningsområdet har hjernescanninger bekræftet, at der sker forskellig hjerneaktivitet, når vi opfanger behagelige og ubehagelige lugte. Derfor kan mange opleve en forringet livskvalitet som følge af forstyrrelser i smags- og lugtesansen.

Men heldigvis kan du selv gøre noget for at træne din mistede lugtesans. Vejen tilbage til duften af blomster og friskbrygget kaffe er nemlig belagt med lugtetræning.

Hvad er lugtetræning?

Eksperterne er enige om, at træning af lugtesansen er den bedste behandlingsform, når tidligere coronasmittede vil have deres lugtesans tilbage. Lugtetræningen kan nemlig hjælpe dig med at genoprette din lugtesans ved at stimulere udskiftningen af de nerveceller, som opfanger lugt.

Lugtetræning indebærer helt konkret, at du udvælger fire forskellige kraftige dufte, som du skal lugte til hver dag. For at opnå den optimale effekt af lugtetræningen anbefaler læger, at du træner din lugtesans 10 minutter ad gangen, to gange dagligt. For at skærpe din lugtesans er det en god idé at holde øjnene lukkede undervejs. Når du snuser til duftene, skal du forsøge at genkende dem. Du må gerne bruge god tid på hver duft. Og så starter du forfra.

Det er svært at sige, hvornår du vil se et resultat af din lugtetræning. Men vær tålmodig. For at se resultater anbefales det at træne din lugtesans systematisk i 9 til 12 måneder.  

Fordelene ved lugtetræning

Lugtetræning har flere fordele for dig, der har mistet lugtesansen:

  • Det er enkelt og let at komme i gang med
  • Du kan udføre træningen derhjemme
  • Det har ingen skadelige effekter

Forskning på området indikerer, at jo flere gange man eksponeres for kraftige dufte, desto større er sandsynligheden for at få lugtesansen igen. Så klø på med træningen. Vedvarende lugtetræning vil skabe bedre resultater for dig.

Hvilke dufte sætter gang i snusetøjet?

Når du skal i gang med din lugtetræning, er det en god idé at bruge æteriske olier, som har en kraftig duft. Typisk arbejder man med disse fire dufte:

  • Citron
  • Eukalyptus
  • Rose
  • Kryddernellike

Alternativt kan du selv finde fire dufte i dit hjem, som du ved, du kan lide. Det kan for eksempel være friskmalet kaffe, appelsinskaller, mynte og vanilje. 

Når du har fundet de dufte, du vil bruge, gælder det om at snuse løs. Sørg dog for at udskifte de fire dufte hver 12. uge. På den måde sikrer du, at din lugtesans bliver stimuleret og hjulpet til at genkende forskellige dufte.

Som alternativ eller supplement til lugtetræningen kan du forsøge dig med A-vitamindråber. A-vitamin er blandt andet nødvendigt for vores syn, immunforsvar og slimhinder.

Hvis du oplever smags- og lugteforstyrrelser, bør du altid tage fat i din praktiserende læge, som eventuelt kan give dig en henvisning til en specialist.

Kilder: magasinethelse.dk, videnskab.dk, Hospitalsenheden Vest og netdoktor

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen