Sådan undgår du at blive smittet med klamydia
Klamydia er en udbredt kønssygdom – specielt blandt unge. Alligevel er der nok ikke mange, der er klar over, at de kan gå rundt med sygdommen helt uden at vide det.
Klamydia er den mest udbredte kønssygdom i Danmark, som især unge mellem 15 og 29 år får. Derfor er det særligt vigtigt at tale om.
Sygdommen smitter seksuelt enten vaginalt, analt eller oralt. Men gravide kan også give sygdommen videre til deres barn. Der er cirka 30.000 danskere, der årligt bliver smittet med klamydia, men da mange ikke bliver testet for sygdommen, forventer man, at endnu flere er smittede.
Hvad er symptomerne på klamydia-smitte?
Hvis du får symptomer, opstår de 7 til 21 dage efter, du er blevet smittet. Symptomerne hos begge køn kan være øget udflåd og svie ved vandladning. Hvis infektionen er blevet overført via sekret fra hænderne til øjnene, kan der opstå øjenbetændelse.
Det er dog kun halvdelen af de smittede, der får symptomer, og derfor er der mange, der kan have klamydia uden at vide det. De manglende symptomer øger dermed risikoen for sprede sygdommen videre, og det er et stort problem på grund af følgetilstanden.
En ubehandlet klamydiainfektion hos kvinder kan give underlivsbetændelse, som i værste fald kan føre til udfordringer med at blive gravid. Mænd, der ikke bliver behandlet for klamydia, kan få betændelse i bitestiklerne.
Hvordan undgår jeg at blive smittet med klamydia?
Det eneste, der beskytter mod klamydia, er kondom. Dog er det ikke nok at bruge kondom under selve penetrationen, da I kan smitte videre ved at røre ved hinandens kønsorganer og gennem oralsex.
Dyrker du ubeskyttet sex, er det vigtigt at få en test for kønssygdomme, inden du har sex med en ny sexpartner. Testen kan du få hos din praktiserende læge, og det foregår typisk via en urinprøve. Du kan selv købe et urinprøvesæt på apoteket og lave prøven hjemmefra, inden du afleverer prøven hos lægen. Du skal blot give din læge besked i forvejen.
Du kan også få en test hos lægen via en podning gennem urinrøret hos mænd eller via skeden eller livmoderhalsen hos kvinder. Ved en podning vil lægen også undersøge for symptomer på andre kønssygdomme.
Hvordan behandler man klamydia?
Hvis din klamydiatest er positiv, er behandlingen heldigvis enkel. Det kræver blot en tabletkur med et særligt antibiotikum, som dræber bakterierne. Det er vigtigt at du følger den kur som din læge har udskrevet til dig.
Det er vigtigt, at du informerer dine seneste sexpartnere, så de også kan komme i behandling og undgå at give smitten videre.
Har du brug for mere viden om klamydia, kan du altid spørge på dit apotek.
Kilde: netdoktor.dk