Sådan slipper du for skæl i vintersæsonen
Når det bliver fugtigere og koldere, kan det øge produktionen af skæl i hovedbunden. Skæl er helt almindeligt, og hverken farligt eller smitsomt. Det kan dog være generende, og svært at få bugt med. Vi har samlet 5 gode råd til, når uheldet er ude og kammen skal frem.
Skæl er små, døde hudceller, der skaller af fra hovedbunden. De kan bestå af tørre hudflager, der oftest vil drysse ned på tøjet, når du ryster hovedet, eller de kan se ud som fedtede lidt grålige eller gule belægninger i hovedbunden. Manger døjer med store mængder skæl, som klør meget, mens andre næsten ikke mærker til det.
Om vinteren, hvor luften er meget tør, og vi bruger mere tid indenfor, begynder huden at overproducere gærsvampen Pityrosporum Ovale, og så kan der opstå øget produktion af skæl.
1. Brug skælshampoo
Når du skal bekæmpe skæl, anbefales det at bruge skælshampoo, der indeholder det svampedræbende stof ketoconazol. Shampooen skal sidde i håret i fem minutter for at virke optimalt og benyttes 1-2 gange om ugen efter behov. Se vores udvalg af skælshampoo her.
2. Undgå tør og fedtet hovedbund
Når huden i hovedbunden bliver for fedtet, er det oftest en reaktion for at modvirke udtørring. Det er oliekirtler ved hårrødderne, der overproducerer mængden af sebum – også kaldet talg – for at undgå, at huden tørrer ud. Hudcellerne dør derfor hurtigere end normalt, og der kommer fedtede skæl. For at undgå udtørring og fedtet hovedbund, kan du sørge for, at der altid går 1-2 dage mellem hver hårvask. Det vil efter et stykke tid få din hud til at stoppe overproduktionen af sebum, og den naturlige balance vil komme tilbage. Men hver opmærksom på, at dit hår den første uges tid vil føles ekstra fedtet. Undgå fede olier i dine produkter og fugtgivende ingredienser, sulfater, parabener og silikone. Læg i det hele taget mærke til, hvilke produkter du putter i dit hår. Parfume kan også få din hud til at tørre ud.
3. Giv din hovedbund luft
Undgå at overfugte eller spærre din hovedbund inde. Gå ikke med hat eller hue hvis du har vådt hår. Sæt heller ikke dit hår op, før det er helt tørt.
4. Børst dit hår ofte
Når du børster dit hår, fjerner børsten det løse skæl og skidt i hovedbunden, der ellers kunne sætte sig fast og blive et fedtet lag. Hårbørstning stimulerer også din hovedbund og giver en friktion, der aktiverer blodomløbet og øger din produktion af hår.
5. Gå til læge ved skorpet og betændt hovedbund
Hvis der opstår sår i hovedbunden, store mørke, eller røde irriterede plamager eller skorpet, betændt hovedbund og vedvarende hårtab, er det en god idé at gå til lægen. Din skæl kan også skyldes seboroisk eksem, psoriasis, kontakteksem eller ringorm. Er skællen vedvarende og har udviklet sig til skæleksem kan din læge udskrive receptpligtig binyrebarkhormon, der kan påføres hårbunden efter hårvask.
Kilder: apoteket.dk, min.medicin.dk, sundhed.dk